Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijene sve žalbe

Uplate li jamčevinu, carinici i špediteri mogu iz zatvora

rijeka,uskok,carinici,portal (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/6
20.05.2013.
u 16:55

Za desetero riječkih carinika jamčevina je određena u iznosu od po 250 tisuća kuna, za špeditere i zagrebačkog trgovca u iznosu od 300 tisuća kuna, dok bi dvojica kineskih trgovaca trebala platiti po 350 tisuća kuna da izađu iz Via Rome.

Izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je u ponedjeljak rješenje suca istrage koji je za korupciju osumnjičenim carinicima, špediterima i trgovcima uhićenima početkom svibnja odredio jednomjesečni istražni zatvor uz mogućnost da se u nastavku istrage brane sa slobode ako uplate jamčevinu.

Za desetero riječkih carinika jamčevina je određena u iznosu od po 250 tisuća kuna, za špeditere i zagrebačkog trgovca u iznosu od 300 tisuća kuna dok bi dvojica kineskih trgovaca trebala platiti po 350 tisuća kuna da izađu iz Via Rome. Odbijene su sve žalbe osumnjičenih na određivanje zatvora i visinu jamstava, ali i žalba Uskoka koji se protivio odluci o jamstvu kao zamjeni za zatvor i pritom tražio, ako odluka opstane, da se iznosi jamstava povećaju. Osumnjičenicima je sada otvoren put na slobodu, čim uplate određene iznose u gotovini ili ponude nekretnine kao zalog.

Carinici i špediteri osumnjičeni su da su prilikom uvoza različite robe iz Kine i Italije preko riječke luke lažirali vrijednost i količinu uvezene robe pa su umanjenja rezultirala manjim iznosima carinskih davanja i PDV-a pri čemu su u osam mjeseci državi uskratili 8 milijuna kuna, a sebi iz mjeseca u mjesec osiguravali dodatak na plaću u zasad neutvrđenom iznosu. Trgovci su osumnjičeni da su špediterima i carinicima za usluge lažiranja dokumentacije plaćali mito.

>>Riječki carinici mogli bi izaći na slobodu uz jamčevinu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije