Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umjesto madraca, u sumnjivom kontejneru 51 tisuća šteka cigareta marke Brass

"Moguća šteta od uskraćenih davanja na ime carine, PDV-a i drugih poreza iznosila bi više od 15 milijuna kuna"
21. travnja 2016. u 11:46 2 komentara 1268 prikaza
cigarete
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Pun kontejner cigareta marke Brass, uredno pakiranih u kutije koje su sadržavale 51 tisuću šteka – 510 tisuća kutija, zaplijenjeno je na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci. Do riječke luke kontejner je stigao iz Kine brodom "Xin Da Lian" prije deset dana i trebao je nastaviti put do Mađarske što je, prema dokumentima, bilo krajnje odredište. No, kad je po iskrcaju pregledana carinska deklaracija za provozni postupak, carinicima u Odjelu za mobilne jedinice Rijeka i na prijelazu u Luci, "papiri" su se učinili sumnjivim pa je kontejner upućen na pregled rendgenom. Umjesto 383 kartona s madracima vrijednosti 15 tisuća eura u kontejneru su bile kartonske kutije s cigaretama čija je procijenjena vrijednost 2,591 milijuna eura.

– U kontejneru nije bilo niti jednog madraca, što je neuobičajeno jer u sličnim slučajevima u kontejnerima je kao "kamuflaža" u prvim redovima uvijek deklarirana roba – kazao je danas Andrej Franulović, pomoćnik pročelnika Carinskog ureda Rijeka, pokazujući  plijen riječkih carinika.

Cigarete, na hrvatskom tržištu nepoznate marke i bez ikakvih nadzornih markica, nisu bile namijenjene našem tržištu, već najvjerojatnije prodaji u Velikoj Britaniji gdje se kutija Brassa na crnom tržištu prodaje po 4,5 funte. Istraga o tvrtkama i vlasnicima robe uključenim u ovo krijumčarenje, koje je zahvaljujući riječkim carinicima ostalo na pokušaju, započela je i nakon utvrđivanja svih okolnosti mogu se očekivati kaznene prijave protiv švercera.

cigarete Uhićen krijumčar U kući držao 7,5 tisuća kutija cigareta prošvercanih iz BiH carina Domišljati Bugarin Švercao cigarete unutar dvije torte

Osim zaplijenjenih cigareta, carinici su se danas na Brajdici pohvalili i punim skladištem najrazličitije nedeklarirane robe, igračaka , kozmetike, torbi, odjeće i obuće, zaplijenjenih od studenoga do danas. Riječ je o lažnjacima poznatih marki, krivotvorenoj robi kojom su povrijeđena prava intelektualnog vlasništva, dopremljenoj većinom iz Kine gdje je i proizvedena, a namijenjenoj prodaji u zemljama EU , Bosni i Hercegovini i Srbiji.

– Moguća šteta od uskraćenih davanja na ime carine, PDV-a i drugih poreza iznosila bi preko 15 milijuna kuna, s obzirom na to da ova roba na tržištu EU može postići višestruko veću cijenu jer je uvoznici  nastoje prodati po cijeni što bližoj originalu – kazao je Franulović.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • hlibit:

    ..i sad budu to spalili namesto da ih prodaju.po akcijskim cjenama i s lovom u proracun

  • kupatilo:

    E da sudovi rade ko carina nebi bila drzava duzna.