Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umjesto broša nose se – heklane lutkice!

Budući da sam godinama bila webmaster, sve je počelo kao “antitastaturna terapija” kako bih se opustila i malo razgibala ruke, a onda je krenula potražnja – objašnjava Sandra
21. veljače 2011. u 16:00 6 komentara 1629 prikaza
sandra sabljak
Pogledajte galeriju 1/12

Počelo je kao relaksacija i, kako sama kaže, “antitastaturna terapija”, a polako prerasta u novi trend. Heklane lutkice urednice Večernjakova bloga, Vukovarke Sandre Sabljak, nose se, naime, umjesto broša!

– Budući da sam godinama bila webmaster, a i sad sam gotovo čitav dan za računalom, imam velikih problema sa zglobovima ruku i moram, dok radim, nositi steznike. Kako se oduvijek u obitelji pomalo bavimo izradom svakakvih rukotvorina i vrlo smo kreativni – sin i ja smo na moru izrađivali stvarčice od školjki i kamenčića, poželjela sam nešto drugo raditi kako bih se opustila od svakodnevnih obveza i malo razgibala ruke – objašnjava Sandra kojoj se heklanje pokazalo kao izvrsna terapija jer, kaže, osim što opušta, zglobove okreće u suprotnom smjeru od tipkanja na tipkovnici. Heklane lutkice vidjela je u nekom časopisu s rukotvorinama i odlučila napraviti nešto slično, no iako je znala šivati, vesti, štrikati, raditi tapiserije, heklati – nije znala!

– Na sreću u obitelji imamo pravu majstoricu od zanata, moju mamu Mariju, koja mi je u nekoliko dana održala ubrzani tečaj. Čim sam savladala osnove, bacila sam se na izradu lutkica – dodaje kreativka.

Isprva je Sandra radila samo s vunom, no onda se u priču aktivno uključila i mama Marija iza koje je niz nastalih stolnjaka i končanih "tabletića".

– Tako je nakon moje prve kolekcije “Krmeljava” uz njezinu pomoć nastala i druga od konca, koju smo nazvale “Mama Krmeljava”. Lutkice su potom vidjele kolegice, osvanule su na Facebooku i potražnja je počela – objašnjava Sandra nastalu pomamu za šminkericama na čiji nastanak “potroši” i do pet sati.

– Kad počnem raditi, ne znam kako će lutkica u konačnici izgledati. Zato ne radim po narudžbi već čekam da vidim kamo će me sama lutkica odvesti – naglašava Sandra. Rukice i nogice budućih lutkica, dok nastaju, pune se rižom, a čitava ideja zapravo je da to bude reciklirana umjetnost jer se iskorištava materijal koji je bio u nekom drugom obliku. Primjerice “oparana” vesta koja se više ne nosi – kao kovrčava kosa.

– U mjesec dana, koliko se bavim time, nastalo je 40 lutkica koje brzo nalaze nove vlasnike. Naime, zvali su me iz raznih dućančića, a samo prošli tjedan deset sam ih poslala u Zagreb – dodaje Sandra koja je lutkice mislila darovati.

No, s obzirom na to da je nastala pomama i ljudi ih žele kupiti, majka je otvorila domaću radinost pa pomalo stižu i prve zarade uigranog tima kćeri i majke – Sandrine ideje kao grafičke dizajnerice plus majčino iskustvo i vještina u radu s vunom i koncem.

Lutkice tako danas stoje od 50 do 100 kuna, unikatne su i ne postoje dvije iste, a velika podrška i promocija Sandri je i njezin sin Adam koji im daje imena.

Možete ih pogledati na facebook stranici Sandrine heklane lutkice te na blogu Krmeljava

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma