Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE SMIO!

Umirovljenik prodao carinskoj službenici kalendar za 5 kuna pa završio na sudu

Umirovljenici mogu očekivati povećanje mirovina za kolovoz od nešto iznad 6 posto
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.01.2023.
u 11:42

U prvotnom postupku umirovljenik je priznao da je izložio hrvatske katoličke kalendare koje je nabavio u knjižari u Zagrebu te ih je namjeravao prodavati na tržnici.

Umirovljenik (76) iz Koprivnice skupo je platio svoju odluku da u prosincu još 2018. godine uoči Božića na ulazu na gradsku tržnicu prodaje katoličke kalendare. Na djelu ga je ulovila carinska službenica kojoj je prodao kalendar po pet kuna.

U presudi stoji da je sredinom prosinca u 11 sati, “neposredno nakon glavnog ulaza na gradsku tržnicu u Koprivnici prodavao katoličke zidne kalendare: jednostavne (52 komada) i preklopne (7 komada), a da nema registriranu djelatnost obavljanja kupnje i prodaje ili pružanje usluga u trgovini", piše Danica.hr.

Ovlašteni carinski službenicu utvrdili su to neposrednim nadzorom. Umirovljenik mora platiti 600 kuna kazne i 200 kuna troškova postupka, a kalendari su mu oduzeti. Inače, jednolisne kalendare prodavao je za pet, a preklopne za 10 kuna, pa je vrijednost oduzete robe 330 kuna.  U prvotnom postupku umirovljenik je priznao da je izložio hrvatske katoličke kalendare koje je nabavio u knjižari u Zagrebu te ih je namjeravao prodavati na tržnici.

“Jedan katolički kalendar tog dana sam prodao bez računa za pet kuna jednoj ženskoj osobi, a ona se nakon toga predstavila kao carinska službenica”, rekao je 76-godišnjak.

Opet kriv

Slučaj se dogodio još 13. prosinca 2018. godine, no i dalje se njime bavi hrvatsko pravosuđe. Naime, Carina je tog datuma izdala prekršajni nalog na koji je Dobrivoje uložio pravodobni prigovor te je nalog stavljen izvan snage. Potom je proveden redovni prekršajni postupak te je 4. veljače 2020. donesena presuda koja je pak ukinuta odlukom Visokog prekršajnog suda RH “zbog nepravilnog obrazloženja odluke o oduzimanju predmeta”.

Nalog Carinske uprave u ponovnom postupku je tretiran kao optužni prijedlog te je izdan prekršajni nalog 17. ožujka prošle godine. Umirovljenik je potom opet uložio pravovremeni prigovor zbog čega je prekršajni nalog opet stavljen izvan snage i proveden je redovni prekršajni postupak.

U studenome ove godine umirovljenik se opet proglašava krivim te ga se kažnjava sa 600 kuna. No, kako je riječ o nepravomoćnoj presudi, prekršitelj se opet može na nju žaliti.

VIDEO: Zločin koji je šokirao Hrvatsku: Ubio trojicu muškaraca, a onda postao najpoželjniji neženja u zatvoru

 

Komentara 64

ĆO
Ćovijek
13:34 11.01.2023.

Baš me zanima koliko je prijavila švercera cigareta koje ima svaka tržnica.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
13:35 11.01.2023.

Sramotno je da umirovljenik na ovaj način mora životariti, a još sramotnije da državne institucije hvataju njega, a ne one briselske sluge koje nisu prodale katolički kalendar nego našu Hrvatsku.

AK
aktuelno
13:26 11.01.2023.

A da je prodao Banske dvore, bio bi oslobodjen krivnje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije