Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje neradnih dana

Ukidaju tri blagdana da bi uštedjeli 3 milijarde kuna?

'unutrasnja-24.07.2009.,hvar,Hrvatska-hvar djevojke idu na more  Photo:Nino Strmotic/Vecernji list'
Foto: 'nino strmotic/Vecernji list'
1/3
09.02.2012.
u 08:56

Dan državnosti, Tijelovo i Dan antifašizma postaju radni dani?

Tri produljena vikenda Vlada planira ukrasti onima koji su se ponadali da će, u savršenoj kalendarskoj kombinaciji, pospajati neradne dane s vikendima. Premda još neslužbeno, najavljuje se da će kalendar za 2012. biti štedljiviji za tri blagdana u lipnju: Tijelovo, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti. Tijelovo (9. četvrtak nakon Uskrsa) moglo se lijepo spojiti s petkom, subotom i nedjeljom, Dan antifašizma trebao bi biti u petak pa se “prirodno” spajao s vikendom, baš kao i Dan državnosti, koji bi trebao biti u ponedjeljak i produljiti posljednji lipanjski vikend. U Vladi još nisu suglasni treba li te neradne dane ukinuti, a glavni je argument – štednja.

Ekonomski važno, ali...

– Ekonomski je to značajan efekt jer ćemo za istu ili nižu cijenu imati više radnih sati, dakle veću produktivnost, no o tome ćemo javno raspraviti pa ćemo vidjeti što će biti Vladin prijedlog – rekao je prije sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić, a pridružio mu se i ministar znanosti Željko Jovanović:

– Previše je praznika i o tome valja raspravljati.

No, ne misle svi u Vladi isto pa je tako ministar prometa Zlatko Komadina rekao da se toj ideji načelno protivi jer drži da će razviti brojne polemike.

– Praznici nisu temeljno pitanje u ovom trenutku, a pogotovo ako sam dobro čuo o kojim je praznicima riječ. No, hoće li se tako omogućiti uštede, treba pitati onoga tko je to predložio – rekao je Komadina.

‘Pitati i Crkvu’

Kolike bi točno bile uštede ukidanjem triju blagdana još se ne zna, a u javnosti se barata brojkom od 1,1 milijardu kuna po neradnom danu. Dakle, ukidanjem “lipanjskog blagdanskog raja” uštedjelo bi se oko 3,3 milijarde kuna. No, poznato je da je Tijelovo u nekim europskim zemljama znak za početak turističke sezone, odnosno predsezone na Jadranu, koja se punila domaćim gostima upravo u to vrijeme zahvaljujući spajanju tih blagdana s vikendima. No, najgore bi bilo kada bi se ideja o štednji prebacila na ideološko, političko i svjetonazorsko područje.

– Neosporno je da u krizi treba voditi računa o uštedama, ali s druge strane, Dan antifašističke borbe treba dostojno obilježiti. Stav ćemo zauzeti kada zakon uđe u proceduru – ističe Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

– Pitanja zajednička Crkvi i društvu zahtijevaju da se konzultira i s Crkvom – kratko je pak komentirao glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić inicijativu da Tijelovo prestane biti blagdanom.

Komentara 448

NO
NoćnaStraža
21:40 10.02.2012.

nastavak: Tijelovo? Ha. Katoličku crkvu se odavno blati, umanjuje njen doprinos boljitku i očuvanju naroda u mračnim vremenima prošlosti, minorizira se uloga u društvu Crkve i intelektualaca proisteklih iz iste. Nakon ovoga treba polako ukidati i druge katoličke blagdane, doe, do samog iskorjenjivanja iskonskog neprijatelja partijskog režima, je li tako drugovi? Ovim „ukinućima“ će se neopisivo podići proizvodnja (čega?) u Hrvata, povećati će se zaposlenost i učinkovitost (a gdje i na koji način?). Time se Hrvatska svrstava među sve progresivne demokratske zemlje, čak se svrstava i ispred nekih unutar EU, koje su još uvijek pro-narodnih, nazadnjačkih stavova pa omogućavaju svojim državljanima jednakost, pravdu i posao… Zaista hvale vrijedan potez Vlade. U smjeru razgolićivanja i pokazivanja stvarnih lica… Iza onih je malo ostalo, a sve me strah što će ostati iza ovih...

SH
sherlock
19:43 10.02.2012.

hvala vam što ste glasali za ove budale, sad ste zaribali sami sebe i nas koji nismo glasali za njih skupa s vama... baš vam hvala

NO
NoćnaStraža
21:38 10.02.2012.

Ulizivački poltroni su udruženim snagama pokrali i predali Hrvatsku stranim bankama i investitorima, u tijeku je i temeljito odricanje od suvereniteta, agresivno zatiranje ljudskosti i entuzijauzma, pa što će nam onda Dan državnosti, na koji god datum. Samo podsjeća Hrvate da su bili nekada ponosan narod. S vremenom taj blagdan treba i potpuno izbrisati iz kalendara i sjećanja. Pa potom polako i temeljito zatrti ime hrvatsko. Dan atifašističke borbe? U antifašizam se širom svijeta svi kunu, a pod krinkom demokracije i antifašizma se polako uvode restriktivni zakoni i financijska ovisnost, te vrše imperijalne grabežne agresije „širenja demokracije“. Pa što će onda i dan podsjećanja na borbu za pravdu i jednakost. I onako se kod nas taj dan broji pod komunističke patvorine. Ova dva pobrojana su ionako na krivi datum… (nastavlja se)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije