Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ugradnju dizala ipak moguće sufinancirati iz EU fondova

Na području grada Osijeka ima oko 800 ulaza u višestambenim zgradama visine od četiri do šest  katova koje nemaju dizala
03. prosinca 2018. u 17:52 4 komentara 2189 prikaza
Dizalo
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako su mnogi tvrdili da se iz Europskih fondova ne može sufinancirati ugradnja dizala u stambene zgrade koje ih nemaju, pokazalo se kroz komunikaciju s Europskom komisijom da je to ipak moguće, rekla je u ponedjeljak zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Dizalo DOSTUPNOST DO STANA Dizalo u zgradi s tri kata košta 340.000, a stanari bi dali 51.000 kn

Borzan je na konferenciji za novinare u Osijeku napomenula da, kako bi se iskoristila ta mogućnost, postoji jedan uvjet koji Hrvatska do sada nije ispunila, a to je uspješnost povlačenja sredstava iz fondova EU.

"Pokazalo se da Hrvatska nije osobito uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, ali imamo još jednu priliku. Do kraja ove godine Europska komisija će još jedanput napraviti analizu i ako se pokažemo dovoljno uspješni spremni su izmijeniti program kako bismo iduće godine mogli krenuti sa raspisivanjem natječaja za dizala“, rekla je Borzan.

Iznijela je podatak kako na području grada Osijeka ima oko 800 ulaza u višestambenim zgradama visine od četiri do šest  katova koje nemaju dizala.

Kolinda Grabar Kitarović OBROK U VIROVITICI Grabar Kitarović jela sa studentima u menzi

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota rekao je kako bi za ugradnju dizala u svih 800 ulaza bilo potrebno oko 300 milijuna kuna.

"Sredstvima EU fondova moguće je financiranje u iznosu do 85 posto. Znači kako bi osječki vlasnici stanova u takvim zgradama trebali namaknuti preostalih 15 posto, odnosno 45 milijuna. Budući da je u interesu Grada dizanje kvalitete života sugrađana, Grad bi mogao sudjelovati u sufinanciranju toga projekta u iznosu od pet posto, što je približno 15 milijuna kuna uz uvjet da sve zgrade imaju tehničke uvjete. Slikovito rečeno, to je investicija kao izgradnja dva kružna toka i to u razdoblju od nekoliko godina", dodao je Piližota.

Prema njegovim riječima pozitivni učinci bili bi i kroz zapošljavanje u procesu ugradnje, održavanja, servisiranja dizala, a znatno bi se povećala i vrijednost stana.

Gabrijela Žalac Dani regionalnog razvoja i EU fondova Vlada zapošljava ljude za povlačenje novca EU, nedostaje ih čak 2700

"Dakle, radi se o višestruko korisnom projektu kako u socijalnom, tako u gospodarskom, ali i komunalnom aspektu“,  rekao je Piližota.

Borzan je dodala kako je sada na potezu Vlada, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

"Ono treba poraditi na izmjeni aktualnog Operativnog programa kako bi ovaj projekt makar djelomice ušao u tekuće financijsko razdoblje, a svakako ga treba kvalitetno pripremi za predstojeće financijsko razdoblje koje će trajati do 2027. godine“, zaključila je Borzan.

VIDEO: Postavljanje statue Franje Tuđmana u Zagrebu

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • creedence1954:

    Kako bi bilo da u ovoj zemlji iz EU fondova sagradimo recimo neku tvornicu? Da nešto proizvedemo a ne da samo uvozimo... ?

  • Avatar Ronin
    Ronin:

    "Sredstvima EU fondova moguće je financiranje u iznosu do 85 posto."--- Pa zar se u ovoj septičkoj jami od države ne može samostalno ni hebeni lift napraviti?