Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis EU fondovi

Vlada zapošljava ljude za povlačenje novca EU, nedostaje ih čak 2700

Gabrijela Žalac otkrila je da je iskoristivost fondova EU od početka mandata narasla s 9 na 54 posto
09. listopada 2018. u 20:23 7 komentara 1224 prikaza
Gabrijela Žalac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Europski fondovi imaju dva temeljna značenja za Hrvatsku, smanjenje unutarnje nejednakosti u pogledu razvoja hrvatskih županija te da hvatanje koraka s razvijenijim članicama Europske unije. Pritom se treba fokusirati na investicije i veću vidljivost projekata, istaknuo je premijer Andrej Plenković u petak na konferenciji Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Blaženka Divjak Stiže novac Ministrica Divjak: Iz EU fondova stiže još 600 milijuna kuna za znanost

“Za uspjeh u tome neophodne su zdrave javne financije, koje smo prošle godine uspjeli postići”, naveo je Plenković. Podsjetio je da je suficit opće države iznosio 2,7 milijarde kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 1,6 milijardi kuna.

“To smanjivanje deficita nije slučaj, već plod našeg gospodarskog rasta. Europska sredstva predstavljaju 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj trenutno. Možda je ta brojka previsoka, ali Hrvatska je možda i zadnja članica Europske unije kojoj ta financijska injekcija treba danas i odmah”, rekao je Plenković.

Ministarska konferencija Ministarska konferencija Hrvatska će inzistirati na ulaganju sredstava iz EU fondova u sve sektore

Premijer smatra da investicije moraju biti ključni prioritet, dodajući da se jasno viti interes brojnih kompanija iz drugih zemalja za Hrvatsku, i to ne samo za turistički sektor. Nakon turizma, energetiku je istaknuo kao sljedeći resor u kojem ima mnogo prostora za investicije, zbog toga je energetika sektor budućnosti kada je riječ o investicijama u Hrvatsku.

Prema podacima Ministarstva, u mandatu ove Vlade ugovorena sredstva iz fondova su porasla su s 985 milijuna eura s kraja listopada 2016. na 5,7 milijarde eura krajem kolovoza 2018., što je rast od 479 posto. Ministrica Gabrijela Žalac otkriva da je Vladin cilj do kraja godine ugovoriti 60 ili više posto aktualne financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura. Dodaje da je iskoristivost fondova EU-a (ugovorena sredstva iz aktualne financijske omotnice) od početka mandata narasla na 54 posto, s 9 posto koliko je Vlada zatekla.

razvoj županija OKRUGLI STOL Oko 80 posto javnih investicija financirano je iz EU fondova

“Ubrzali smo iskorištavanje sredstava iz EU-ovih fondova, a više od 75 posto ukupne alokacije smo stavili na raspolaganje kroz natječaje. Još kasnimo, ali trčećim koracima stižemo druge zemlje članice, a i dio koji se odnosi na isplate krajnjim korisnicima raste. Ako govorimo u postotnoj vrijednosti, 450 posto minimalno u svakom operativnom programu raste ugovaranje u odnosu na protekle dvije godine”, kazala je Žalac.

Poslovni uzlet grada Bakra Poslovni uzlet EU fondovi su zahtjevni, ali trud se višestruko isplati

Kad je u pitanju inertnost lokalnih zajednica, ministrica je najavila da će se to promijeniti izmjenama zakona o regionalnom razvoju, kojim će se ojačati administrativne kapacitete tih jedinica tako da u svakoj bude bar jedan pripremljeni europski projekt. ”Po nekim istraživanjima, nedostaje nam 2700 stručnjaka za te poslove na terenu, a Vlada je donijela odluku o zapošljavanju, jer ako želimo deset puta veća sredstva za to nam trebaju i ljudi”, kazala je Žalac.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • stefj:

    Opet uhljebništvo na djelu. Ima toliko ljudi u državnim i javnim strukturama da se moraju izmišljati radna mjesta za njih, zar stvarno nema niti jedan iz te gomile koji zna spojiti dvije suvisle rečenice?

  • Deleted user:

    2700 "strucnjaka". Priprema se teren za uhljebe.

  • bljak007:

    Samo vi punite kancelarije. Ima vas više nego u bilo kojoj puno puno većoj europskoj državi, i sa većim standardom, pitam se tko će vas hraniti??? Sami sebe sigurno nemožete i nećete.