Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruge: Nakićeva odluka o C1 uputnici izazvala kaos u sustavu

Odluka o C1 uputnici donesena je bez potvrde Upravnog vijeća HZZO-a, stoga se sumnja u njezinu valjanost
14. srpnja 2016. u 13:34 8 komentara 1754 prikaza
Dario Nakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Odluka ministra zdravlja Darija Nakića o novim pravilima za propisivanje tzv. internih uputnica (C1) izazvala je kaos u zdravstvenom sustavu, posebno u ordinacijama obiteljske medicine i kod pacijenata koji sada ponovno moraju dolaziti kod svog obiteljskog liječnika po uputnicu za svaku bolničku pretragu, upozorili su u četvrtak predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

"Liječnici obiteljske medicine bili su jako zadovoljni s C1 uputnicom jer je pacijent s njom mogao na jednom mjestu dobiti potpunu obradu prema utvrđenoj dijagnozi. Stoga najavu ograničavanja njihova izdavanja za pretrage samo unutar jedne specijalnosti smatramo korakom unazad", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica zagrebačke podružnice KoHOM-a Vesna Potočki Rukavina.

Ističe kako su se C1 uputnice izdavale najtežim bolesnicima koji su trebali obaviti niz pretraga u bolnici, pa smatra da je ministar takvim činom izabrao loše rješenje za uštede u sustavu. Nakić je, kaže, uputio neobičan dopis bolnicama o novom načinu propisivanja C1 uputnica, za koji su obiteljski liječnici saznali od svojih pacijenata koji su ih počeli masovno tražiti nove uputnice.

Potočki Rukavina pritom je navela primjer jednog svojeg pacijenta kojega su odbili primiti u jednoj zagrebačkoj bolnici na temelju interne uputnice, a nakon njegova inzistiranja da obavi pretragu bio je prisiljen potpisati izjavu da će u roku tri dana donijeti običnu uputnicu ili pregled platiti 265 kuna.

Ograničivanje propisivanja C1 uputnice posebno će se, upozorila je, odraziti na pacijente koji ne žive u gradovima već na selu ili otocima, jer će se po novu uputnicu morati vraćati u svoje selo ili na otok i na taj način dodatno gubiti vrijeme i novac.

Dario Nakić Reakcije Konzervativci napali Nakića zbog liberalizacije pilule za dan poslije Dario Nakić Odluka Ministar Nakić potpuno liberalizirao prodaju pilula za dan poslije Dario Nakić MINISTAR U SISKU Nakić: U šest mjeseci stvorili smo dodatnih 600 milijuna kuna gubitaka

Potočki Rukavina odbacila je Nakićevu tvrdnju da liječnici obiteljske medicine izdavanjem C1 uputnice gube iz vida svoje pacijente na godinu dana, rekavši da su obiteljski liječnici u stalnom kontaktu s teškim pacijentima i prate što se s njima događa.

"Ta tvrdnja apsolutno ne stoji. Mi s C1 uputnicom pacijenta dajemo u ruke našem kolegi kojem vjerujemo da će na najbrži i najsvrsishodniji način najprije doći do dijagnoze i terapije. To znači da sam ja jako zainteresirana za svojeg pacijenta. Teški je pacijent za mene veliki medicinski problem i jako sam zainteresirana da on što prije dođe do prave dijagnoze i terapije", kazala je.

Predsjednica HUKPZZ-a Josipa Rodić upozorila je kako se vraćanje propisivanja uputnica na razinu primarne zaštite gubi na vremenu jer se naručivanjem na dijagnostičke pretrage kod obiteljskog liječnika, za razliku od naručivanja unutar bolnice, dobivaju kasni termini pa pacijent na pretrage čeka od tri do 12 mjeseci.

Uime oboljelih od reumatskih bolesti, predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat poručio je da će promjena načina upućivanja za te pacijente, kojima je C1 uputnica omogućavala ranu dijagnostiku, predstavljati veliki teret i maltretiranje.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina procijenio je da će problem ograničavanja C1 uputnica eskalirati na jesen, s obzirom na to da su se toj udruzi dosad mahom javljali zabrinuti pacijenti koji strepe kako će se to odraziti na njihovo daljnje liječenje. Smatra kako će ta odluka otežati rad liječnika u primarnoj zaštiti i bolnicama, a zbog takvog "prebacivanja loptice" najviše će patiti pacijenti.

Belina je upozorio da je odluka o C1 uputnici donesena bez potvrde Upravnog vijeća HZZO-a koje je jedino ovlašteno za to, pa je upitna i njezina valjanost.

>> Nakić: 'Ljudi reforme neće dočekati otvorenih ruku, no bez njih će sustav propasti'

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • darwil:

  Ovaj Nakić je izmišljotina za 16 stoljeće.

 • Stijena001:

  Zivim 200 km. od Zg.sve kontrole moram obavljat u Zg. u kojem postoji referentni centar... analizu krvi jedino rade na KBC sa internom uputnicom odem na KBC i isti dan obavim, sad moram imat uputnicu od svog lijecnika putni nalog ... prikaži još! sa pratnjom ...sto je sad skuplje...toliko o ustedi Nakica

 • Avatar quousque tandem
  quousque tandem:

  Žalosno mi je ovako govoriti o ministru kojeg sam do sad podržavao, ali ovo je povratak na "prelijevanje iz šupljeg u prazno" kakvo su radili njegovi prethodnici. C1 "uputnice za sve" bile su do sada rezervirane samo za najteže bolesnike, ... prikaži još! obiteljski liječnici mogli su ih propisati maksimalno 4 mjesečno i čuvali su ih samo za one kojima stvarno trebaju. Ovo je, za razliku od naplaćivanja hitne, pravi udar na najteže bolesnike.