Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakić: U šest mjeseci stvorili smo dodatnih 600 milijuna kuna gubitaka

Pitanje je kako održati sustav zdravstvene zaštite i spriječiti njegov kolaps, rekao je Nakić
24. lipnja 2016. u 16:48 15 komentara 510 prikaza
Dario Nakić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Ministar zdravlja Dario Nakić posjetio je danas sisačku Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“ kak bi umirio javnost oko nastavka gradnje središnjeg paviljona bolnice u Sisku.

„Podizanje kvalitete zdravstvene zaštite ide u Sisku, ali na realnim osnovama. Središnji paviljon je od velike važnosti, a treba reći da novac za raniji projekt raniji nije bio osiguran. Nastavljamo pomalo izmijenjeni projekt.“ – rekao je Nakić.

Istaknuto je kako će središnji paivljon obuhvatiti gabarite postojećeg projekta, s tim da će gornja dva kata će biti izvedena u roh bau izvedbi te će se urediti kasnije. U preostale tri etaže smjestit će se dnevna bolnica, objedinjeni hitni prijem, laboratorij i hemodijaliza. Natječaj se očekuje u rujnu. Sedamdeset milijuna kuna, ističe Nakić, očekuje se od EU fondova, 15-ak od Sisačko-moslavačke županije te desetak od državnih izvora. No, Sisačko-moslavačka županija je prezadužena, do 2023. godine se ne može zaduživati zbog projekata bivše županice, pa će 15 županijskih milijuna možda postati problem.

„Iako se ne možemo zadužiti očekujemo da nam pomognu ministarstva, a mi ćemo pokušati novca naći iz redovnog poslovanja kojeg izdvajamo za povišeni zdravstveni standard.“ – rekao je župan Ivo Žinić

Sisačka bolnica, najavljeno je, do kraja godine će dobiti i novi CT, a razmišlja se i o ugovoaranju odeđenog broja postupaka magnetske reznance za pacijente sa ovog područja kako ne bi morali putovati na preglede.

Nakić je istaknuo potrebu  racionalizacije cjelokupnog zdravstva, pa tako i drugih projekata.

„Bjelovarska nova bolnica je također svedena u racionalne okvire. Spinalni centar u Varaždinskim toplicama podržavamo apsolutno, ali kroz fizikalnu terpaiju i ono što oni mogu ponuditi i u čemu trebaju biti najbolji u svijetu, no pitanje je pet novih operacionih dvorana jer ih ima 10 kilometara dalje u Varaždinu. Ono što možemo i moramo imati održivo je prioritet, a ono što nije ja to neću potpisati.“ – dodaje ministar Nakić istaknuvši problem daljnjih gubitaka zdravstvenog sustava.

Dario Nakić PET/CT uređaj Dario Nakić: 'Nama nikakvih novih produženja lista čekanja' Dario Nakić Odluka Ministar Nakić potpuno liberalizirao prodaju pilula za dan poslije

„Posljedica neracionalnosti je 2,5 milijardi nasljeđenih gubitaka, a u ovih šest mjeseci smo nastavili taj trend i stvorili dodatnih 600 milijuna kuna gubitaka. Pitanje je kako održati sustav zdravstvene zaštite i spriječiti njegov kolaps. Tražili smo izmjene zakona i neodgovorno je napustiti sabor i otići ne preuzevši odgovornost za trenutak u kojem živimo. „ – rekao je Nakić i naveo poteze ka smanjenju gubitaka.

„Znatni dio pretraga i dijagnostike se nepotrebno provode, uspostavit će se stalna kontrola potrošnje lijekova, smanjiti potrošnja antibiotika koji se daju i za svaku prehladu, provesti racionalzacija nemedicinskih stvari u zdravstvu, ujednačiti broj kreveta po cijeloj državi te povećati rad dnevnih bolnica koje smanjuju boravak pacijenata u bolnicama. Uz to, i drugo, provodit ćemo zajedničku nabavu generičkih i skupih lijekova.“ – rekao je ministar Nakić.

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • snajper:

    Za 6 mjeseci 600. 000. 000, 00 gubitaka. Dobro ste se naplatili. Govorite o nesposobnosti prošle vlade a šta je ovo. Za ovo će jednom morati netko krivično odgovarati. Koliko bi bilo gubitaka do kraja godine 2 -3 milijatde. E MOJ NARODE

  • osica:

    Natovariti ga na leđa građana, jer drugo i ne znate.

  • ObrenM:

    Ministar koji je nanio najvise stete bolesnima, kao stecajni upravitelj zadarske bolnice iza sebe ostavio krs, lom i dodatne dugove.Najgori ministar od postanka hrvatske drzave, sada ljudima soli pamet.