Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Nakić potpuno liberalizirao prodaju pilula za dan poslije

Upitnik za pacijentice više nije obvezujući, a obje dostupne pilule bez recepta u ljekarni može kupiti bilo tko, pa čak i maloljetnici
09. lipnja 2016. u 09:45 21 komentara 3870 prikaza
Dario Nakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

S obzirom na najnovije stavove struke vezane uz sigurnosni profil izdavanja lijekova ellaOne i Escapelle, koji nisu abortivna sredstva, već odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja navedenih lijekova u gotovo svim državama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno – stoji u dopisu Ministarstva zdravlja koje je tako “presjeklo” i nakon više mjeseci odlučilo liberalizirati postupak kupnje “pilule za dan poslije”.

Delikatna odluka odgađana je više puta, a ministru zdravlja dr. Dariju Nakiću na stolu je bilo revidirano izdanje upitnika koji je u startu podijelio javnost. Podsjetimo, dok je struka, odnosno ljekarnici, tvrdila da nizom pitanja procjenjuje rizik uzimanja navedenih pilula, druga strana upozoravala je na ljudska prava i intimu. Neka su od pitanja pacijenticama bila jesu li imale nezaštićen seksualni odnos nakon zadnje mjesečnice, postoji li mogućnost da su već trudne, a žene su sve podatke ovjeravale svojim potpisom i matičnim brojem. Potom je uslijedila revizija upitnika odnosno cijelog postupanja pri izdavanju ovih lijekova te su njihovo izdavanje odnosno prodaja ovom odlukom Ministarstva potpuno liberalizirani. Čekao se blagoslov ministra zdravlja koji je to i učinio gore citiranim dopisom.

23.01.2016., - Zagreb - Na Cvjetnom trgu obiljezena je javnozdravstvena akcija povodom 9. Dana mimoza, nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice. Ministar zdravstva Dario Nakic. Izmjene Nova kontracepcijska pilula bez recepta i maloljetnicima 21.05.2016., Zagreb - Skup pod geslom Velike religije i kontracepcija Zašto je kontracepcija u 21. stoljeću još uvijek bauk ne samo za islam?

Smjernice ljekarnika stoga su postale fakultativne, niti ih se mora pridržavati ljekarnik niti pacijenti. Po pilulu u ljekarnu može doći svatko i bez ikakve procedure je kupiti, pa tako i maloljetne osobe. Jedini je izuzetak da se izdavanje odnosno korištenje Escapelle tableta ne preporučuje mlađima od 16 godina, no nakon ove izmjene Ministarstva više nije obvezno ni da pilulu može kupiti samo korisnica osobno. Odsad je, dakle, pilule moguće kupiti i za drugu osobu.

– Upitnik generalno više nije obvezan, ali postoji kao pomoć ljekarniku i na neki je način preporuka da se ljekarnici pridržavaju smjernica. Sada je svakom ljekarniku jedina zakonska mogućnost koja je preostala da ima pravo odbiti izdavanje lijeka, pa tako i onog na liječnički recept, ako procijeni da će uzimanjem biti ugroženo zdravlje pacijenta – objašnjava Mate Portolan, mag. pharm., predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas