Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Konzervativci napali Nakića zbog liberalizacije pilule za dan poslije

Dario Nakić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
10.06.2016.
u 22:45

Izmjene upitnika i pravila izdavanja Nakiću su servirane još prije nekoliko mjeseci, a definirala ih je struka, odnosno ginekolozi.

Odluka Ministarstva zdravlja o ukidanju ljekarničkog upitnika pri kupnji tableta ellaOne i Escapelle očekivano je izazvala reakcije pojedinaca jer je riječ o liberalizaciji “pilula za dan poslije”.

Tu je odluku na svojem Facebook-profilu Vice Batarelo iz udruge Vigilare nazvao “babykiller” stavom ministra zdravlja dr. Darija Nakića nazvavši tablete abortivnim pilulama, a HDZ liberalnijim od SDP-a. Najavio je i traženje povlačenja ove odluke ili ostavku ministra.

Kako smo još ranije objavili, ministru zdravlja prije nekoliko su mjeseci servirane izmjene upitnika kojima su zapravo stručnjaci ginekolozi generalno olabavili pravila za kupnju ovih tableta. Nakić je prihvatio izmjene s potpisom struke, ali istodobno i cijeli upitnik ukinuo kao ljekarničku obvezu. Stoga pilulu u ljekarni može kupiti svatko pa i maloljetnici.

– To nisu abortivne pilule, ove su tablete na slobodnom tržištu EU otprije i jedino smo ukinuli upitnik koji pacijentice dovodi u diskriminatorni položaj. Stav je i stručnih društava da se on ne mora ispunjavati – komentirao je ministar zdravlja.

Na savjesti ljekarnika stoga je ostalo hoće li nekomu ograničiti prodaju ovih dviju pilula koje imaju svoja ograničenja, nuspojave i pravila primjene. U svakom slučaju ne čudi da je ministar Nakić mjesecima vagao ovu odluku kojom se direktno suprotstavio sve glasnijim stavovima protiv legalnog pobačaja i slobode izbora.

>>Ministar Nakić potpuno liberalizirao prodaju pilula za dan poslije

>>Država reže novac za umjetnu oplodnju, parovi idu privatnicima

Komentara 28

Avatar firebird
firebird
14:06 11.06.2016.

Dvolicni Opus Dei, kad se radi o foteljama onda im ne smeta ni gay, ni anti baby pile, ni udba ni komunisti a Zeljka Markic je pravilno "slatka. Konzervativci bi prodali svoju mater, boga i drzavu a glume neke radikalne vjernike.

OG
Oger
10:02 11.06.2016.

U Hrvatskoj imamo godisnje oko 1500 maloljetnickih trudnoca cime se nalazimo na samom vrhu europske ljestvice. ....Cemu to mozemo zahvaliti? Nicem drugom do neinformiranosti kako mnogih roditelja tako djece. I onda se konzervativci jos bune protiv seksualnog odgoja....Pilula za dann poslije nema abortivno djelovanje, ona trudnocu sprijeci. U cijeloj Europi se vec odavno izdaje bez recepta, a u Francuskoj mogu djevojke pilulu dobiti i u skoli....

OR
<orlando>
14:11 11.06.2016.

Moj dobar prijatelj, hadezeovac, od stranke dobio apartman na Pagu, za vrijeme rata napravio preko 2000 abortusa; a inače za javnost je protiv toga, kao i svi Hadezeovci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije