Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje VRA Maslenica

U Zadru promovirana knjiga Dokumenti vojne provenijencije RSK

maslenica
Filip Brala/PIXSELL
22.01.2010.
u 20:50

Knjigu je pripremio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata koja otkriva niz dosad nepoznatih detalja iz tog doba, prije svega sa srpske strane

ZADAR - U povodu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica večeras je u Zadru promovirana knjiga "Dokumenti vojne provenijencije "Republike srpske krajine".

Prije samog predstavljanja knjige, o samoj akciji Maslenica opširno su izlagali brigadni general Mladen Fuzul, Josip Klemm, predsjednik Udruge Spedijalne policije iz Domovinskog rata i Vladimir Faber, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Alfa.

O samoj knjizi, inače 7. po redu iz edicije Republika Hrvatska i Domovinski rat -dokumenti koje se bavi razbobljem od siječnja do lipnja 1993. godine, govorili su dr.sc. Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra te Domagoj Cerovac, izvršni direktor Večernji posebnih proizvoda te Zvonimir Despot, urednik knjiga i kolumnist Večernjeg lista.

Kako je istaknuo dr.sc. Ante Nazor, ovom knjigom nastoje prikazati one važnije dokumente s protivničke stane da bi povjesničari i svi oni koji su bili sudionici Domovinskog rata spoznali što je protivnička strana planirala kao odgovore nakon početka akcije Maslenica i što je srpska vojska Krajine planirala kako bi vratila izgubljeni teritorij. 

- Ovi dokumenti bili su nam od izuzetne važnosti da bi pokazali da Hrvatska nije imala izbora već da je nažalost vojnim putem morala vraćati svoj okupirani teritorij - naglasio je Ante Nazor zahvaljujući se pri tom Večernjem listu i ljudima koji su prepoznali potrebu da olakšaju distribuciju knjige da po što prihvatljivijim cijenama dođe do što šire javnosti. 

Domagoj Cerovac istaknuo je kako je riječ o knjizi za očeve i sinove i kako ovo nije prva suradnja sa Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskom centrom s kojim će i dalje surađivati. 

Zvonimir Despot kazao je ova knjiga važna u današnjem trenutku iz nekoliko razloga, a posebno u kontekstu Hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid o kojoj se u posljednje vrijeme puno priča.

- Činjenica je da povlačenje tužbe nema smisla ako Srbija ne prizna agresiju, a s druge strane je problem u tome što mnogi političari i u Srbiji i kod nas jako teško govore o agresiji već se traže eufemizmi. Stoga su ovi dokumenti važni da podsjete da one koji ne znaju ili one koji ne žele znati da je povijest bila malo drugačija - kazao je Zvonimir Despot.

Ključne riječi

Komentara 7

MA
maxresist
21:59 22.01.2010.

Ima samo jedna istina...ne može nam niko ništa jači smo od sudbine Ante Gotovina volim te!!

OB
-obrisani-
22:20 22.01.2010.

Da, priča se o povlačenju Hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid! Da, ukida se Hrvatima iz BiH na pravo glasa i pravo na kuću u RH! Da prihvatit će se gubitak teritorija RH, kod arbitražnog \"riješavanja\" spora sa Slovenijom. Da,a, Hrvatski jezik postoji, ali će ga se uskoro zvati \"Srpskohrvatski\"? Ne daj Bože!

DO
dobravila
22:06 22.01.2010.

@maxresist Tako je !! Bog , domovina i Ante Gotovina !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije