Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u Bruxellesu

Miro Cerar idući tjedan dolazi u Zagreb

Andrej Plenković, Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
15.12.2017.
u 18:01

Važno je da pokažemo da smo zrele, odgovorne države koje razumiju pozicije i Ljubljane i Zagreba, ali isto tako žele težiti ka pronalaženju rješenja za pitanje granica, kaže Plenković

Slovenski premijer Miro Cerar dolazi u utorak u Zagreb na nastavak razgovora o pronalaženju rješenja za otvoreno pitanje granice, obznanio je upravo hrvatski premijer Andrej Plenković u Bruxellesu, gdje je, po završetku dvodnevnog summita EU, dulje od sat vremena razgovarao s Cerarom i ipak ga uspio nagovoriti da dođe u Zagreb, što je Cerar dosad odbijao bez prethodnog Plenkovićevog obećanja da će se u Zagrebu razgovarati o implementaciji arbitražne presude.


Na naše izravno pitanje je li mu takvo obećanje dao danas u Bruxellesu, i je li to razlog zbog kojeg premijer Cerar sada pristaje na nastavak dijaloga u Zagrebu, Plenković je odgovorio da “takvih vrsta obećanja nije bilo”.

– Važno je da pokažemo da smo zrele, odgovorne države koje razumiju pozicije i Ljubljane i Zagreba, ali isto tako žele težiti ka pronalaženju rješenja za pitanje granica. I to je ključ naših današnjih razgovora i podloga za razgovore u Zagrebu u utorak – rekao je premijer Plenković.

Što se to različito dogodilo na sastanku u Bruxellesu da je postignut ovaj pomak? U čemu se dvojica premijera sada slažu, a u čemu ne slažu po pitanju granice?

– Prije svega smo suglasni u metodi. A važno je da održimo suradno ozračje ovog dijaloga. Na taj  način spriječili bi se bilo kakvi jednostrani potezi, bilo kakvi incidenti. Opće ozračje i metoda, koja je suradna, po meni je preduvjet u traženju rješenja za granice – rekao je Plenković.

Nakon premijerskog susreta u utorak u Zagrebu, Plenković očekuje da će i stručnjaci nastaviti tehnički dijalog koji će više biti usredotočen na detalje graničnog pitanja. No, sam susret u Zagrebu bit će “korak bliže tome”, odnosno rješenju za problem koji izvire iz činjenice da je arbitražni sud donio presudu koju Hrvatska ne prihvaća jer je ranije, zbog ponašanja slovenske strane koja je kontaminirala arbitražni proces, izašla iz arbitraže.

– Ozbiljan, partnerski dijalog je, po meni, jedino mopguće rješenje. Slovenija i Hrvatska su dvije zemlje koje u svojoj povijesti nisu imale sukoba. Nemamo nikakav razlog da jedno rezidualno pitanje raspada bivše države ne riješimo na način koji je zreo, civiliziran i svojstven članicama EU. A koliko će proces trajati, to je teško u ovom trenutku reći. Važno je da učinimo sve da idemo naprijed u tom procesu – zaključio je Plenković.

Andrej Plenković, Miro Cerar
1/13

Komentara 54

Avatar Mamlazac
Mamlazac
18:29 15.12.2017.

Sve ex yu drzave zajedno u paketu u EU, onda priznati Kosovo, bila je taktika Stipe Mesica i yu levice koja nas je prisilila na "arbitrazu. Morali smo pristati na ucjene ali postali clanica EU bez tog neprirordnog saveza iz iz kojeg smo jedva izasli nakon 70 godina, koji nas je skoro unistio, kostao milijune mrtvih i raseljenih.

CR
crocro
18:10 15.12.2017.

Mene zanima zašto je Hrvatska uopće pristala na arbitražu, sve je potpuno jasno Slovenija bi nas morala deblokirati i Hrvatska bi svjedeno ušla u EU 1 godinu prije ili jednu godinu poslije. Slovenija bi bila itekako pritisnuta zato što su se Hrvatska i Slovenija međusobno priznale po AVNOJ-skim granicama kao što je to ustanovila i Bdinterova komisja. Potpuno naknadno svih tih priznanja i obostranog zadovoljsta i bez ikakvih primjedbi obje strane, Slovenija jednostrano pretendira na već određene i priznate AVNOJ-ske granice na koje netom prije toga nije uopće imala pribjedbe. To je činjenica na temelju koje nas slovenija ne bi mogla do besvjesti i po svojoj volji nepotrebno blokirati. Ali Hrvatska na čelu s Jadranskom Kosor, prihvatila je polazište neodređenih granica pa se složila s nekakvom nakaradnom arbitražomn koja uopće nije bila potrebna za deblokadu pristupnih pregovora za EU. Ponavljam, na temelje prethodnih činjenica o međusobnom priznanju u AVNOJ-skim granicama, slovenija bi bila brzo pritisnuta dokazima da nije u pravu jer je prihvatila razgraničenje bez primjedbi i zato su se države međusobno priznale. Ali želja za brzi ulazak u EU je prevladala prenaglo i nepotrebno. A sada se zbog toga moramo bititi i izboriti za pravdu i istinu, što će biti puno teže, nego da smo samo bili strpljivi.

DU
Deleted user
17:50 15.12.2017.

Zašto se više ne spominje pokušaj prijevare od strane slovenskih aktera u procesu arbitraže ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije