Naslovnica Vijesti Hrvatska

'2019. će se dogoditi najveći međunarodni skup u Hrvatskoj ikada!'

Posljednji takav izborni kongres EPP-a, kakav će biti 2019. u Zagrebu, održan je u ožujku 2014. i na njemu je sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izabran za nositelja lista EPP-a na europskim izborima te godine
14. prosinca 2017. u 17:08 60 komentara 9446 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Godina na izmaku, 2017., bila je često u izjavama premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića opisivana kao teška godina puna negativnih razvoja događaja, od kraha Agrokora do drugostupanjske presude za Herceg-Bosnu u Haagu.

Granica širenje granice MUP je zadovoljan raspravom o schengenskom prostoru u Europskom parlamentu

No, sudeći prema njegovim današnjim izjavama u Bruxellesu, Plenković radi na tome da 2019. bude godina puna pozitivnih iznenađenja, svojevrsni “povratak otpisanih”: u tom pozitivnim scenariju, 2019. Hrvatska ulazi u Schengensku zonu bez granica, a u Zagrebu se događa “najveći međunarodni skup ikada” na kojem će se birati kandidat europskih pučana za novog predsjednika Europske komisije.

- Izborni statutarni kongres Europske pučke stranke (EPP) bit će na inicijativu HDZ-a održan u Hrvatskoj. Najveći međunarodni politički skup ikada, očekujemo preko 2000 ljudi i sve lidere iz naših sestrinskih stranaka - rekao je Plenković danas u Bruxellesu, gdje je uoči početka sastanka Europskog vijeća sudjelovao na okupljanju čelnika stranaka iz obitelji europskih pučana.

Posljednji takav izborni kongres EPP-a, kakav će biti 2019. u Zagrebu, održan je u ožujku 2014. i na njemu je sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izabran za nositelja lista EPP-a na europskim izborima te godine. Na tom skupu u Dublinu pučanima se obraćao i, primjerice, Bono Vox, pjevač grupe U2, što govori da takvi kongresi najmoćnije političke grupacije u Europi nisu rezervirani samo za govornike iz svijeta politike, već su otvoreni i za inspirativne govornike koji općenito imaju nešto za reći o društveno, kontinentalno i globalno relevantnim temama.

S obzirom na snagu europskih pučana i slab rejting njihovih izazivača s lijevog centra i liberalnog centra, već se sad predviđa da će nositelj lista kojeg izabere EPP vjerojatno biti i budući lider Komisije. I da će biti biran na izbornom kongresu u Zagrebu.

Te godine će, prema Plenkovićevoj ambiciji, Hrvatska biti primljena u Schengen. Zvuči možda preambiciozno s obzirom da Hrvatska još ne zadovoljava sve kriterije da bi dobila poziitvnu evaluaciju Europske komisije, a Bugarska i Rumunjska koje već imaju tu pozitivnu evaluaciju već nekoliko godina čekaju na primitak jer nema jednoglasnog stava među državama članicama koje o tome odlučuju, no Plenković je uvjeren da je to ostvarivo jer se politička podrška ideji integriranja baš svih država članica EU u Schengenski prostor čini većom nego ikad prije.

- Vrlo smo zadovoljni jučerašnnjom afirmativnom raspravom u Europskom parlamentu i izlaganjem povjerenika Avramopoulosa. Zahvaljujem i našim zastupnicima u EP-u koji su bili angažirani. I Rumunjska, i Bugarska, i Hrvatska žele pristupiti Schengenu. Moja ambicija je da Vlada učini sve da 2019. bude upravo ta godina. Dakle, uoči našeg predsjedanja Vijećem Europske unije - ponovio je danas premijer Plenković u Bruxellesu.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Andrej Plenković
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Tonino Picula Tonino Picula: Nikad jača potpora za Schengen Jens Stoltenberg Novo sjedište NATO se u ožujku 2018. seli u novi stožer u Bruxellesu Andrej Plenković Summit 'One Planet' Plenković razgovarao s Macronom: Izuzetno cijeni doprinos Hrvatske

 

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • prajdali100:

  Plenki radi dobar posao a to se u Hrvatskoj ne prašta.Imamo medije koje netko usmjerava da u Državi širi defetizam,beznađe,da potiče iseljavanje stanovništva,da konstantno priča o tome da država ide u krivom smjeru......Netko se sa ovim stvarima treba pozabaviti !!!!

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Samo naprijed usprkos balkancima .

 • tolitol:

  Za informaciju novinaru, Rumunjska i Bugarska su posebni slučajevi (s obzirom na visok rizik i potencijal od nekontroliranih migracija). Možda to nije jasno nekom površnom promatraču, ali hrvatskom novinaru u Briselu bi barem toliko trebalo biti jasno. A što se ... prikaži još! tiče Plenkija, dobar je i schengen i euro, dobro je da za razliku od njegova prijatelja Milanovića radi na vanjskopolitičkoj poziciji ove zemlje, no bez reformi u Hrvatskoj, malo koristi od svega toga.