Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svega pomalo

U Splitu se pojavili i neobični kukci: 'Mislim da je to mamutska osa. S time se nismo do sada susreli'

osa
Pixabay/Ilustracija
03.08.2023.
u 09:05

Mamutska osa vrsta je ose manje opasna od običnih osa. Manje napadaju ljude, nisu opisane kao agresivne prema ljudima, kazao je diplomirani inženjer biologije Toni Žitko

Skakavci, napadi kornjača..., a sada i neobični kukci zabrinuli su Dalmatince. Građani javljaju da su vidjeli kukce na plaži Kaštelat u Splitu. Sumnjaju kako su vidjeli azijskog stršljena.

Jedan Splićanin poslao je fotografije kukca uz opis: "Ne znam je li ovo već uobičajena pojava u Dalmaciji", na adresu Slobodne Dalmacije. Diplomirani inženjer biologije Toni Žitko, voditelj Odsjeka dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kazao je o čemu je najvjerojatnije riječ.

– Mislim da je to mamutska osa. Trebalo bih uzeti uzorak pa vidjeti. Mamutska osa je vrsta ose manje opasna od običnih osa. Manje napadaju ljude, nisu opisane kao agresivne prema ljudima. Ako vas ubode, vjerojatno će doći do reakcije, ali se s time nismo do sada susreli. Ima ih na Mediteranu i nisu previše brojne, jedino lokalno uz trule panjeve gdje parazitiraju na kornjašu jednorogu i polažu jaja. Ljudima izgleda opasno, jer je velika, ali ta vrsta nije posebno opasna – kazao je Žitko i još jednom dodao kako ova vrsta osa postoji na Mediteranu, no nije previše brojna.

Video: Sredozemna medvjedica viđena kod Lastova? Snimka budi nadu za povratak životinje koju su mnogi otpisali

Ključne riječi

Komentara 4

GA
Galapa
10:17 03.08.2023.

Ne znam jel ih ima lokalno uz trule panjeve gdje parazitiraju na kornjašu jednorogu i polažu jaja?

PO
Poletarac101
10:01 03.08.2023.

UFO?NLO ili možda ZZ TOP?

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
09:16 03.08.2023.

Dalmatinci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije