Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi zbog vjetra

U požaru kod Poreča izgorjelo 100 hektara šume, gašenje u tijeku

požar,vatrogasci,poreč (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/17
Autori: tbo/VLM, ba/VLM, irk/VLM
01.08.2012.
u 10:20

Požar koji je jučer buknuo u minski sumnjivom području u blizini sela Pamučari-Velika Glava pokraj Skradina još je aktivan, jutros je na požarište upućen jedan zračni traktor

Nedaleko od Baderne i sela Rakovci danas oko podneva izbio je požar koji se iznimno brzo razbuktao. Gase ga pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Poreč, a budući da se vatra širila nošena vjetrom te se približila kućama, upomoć su pozvani i kanaderi. Do sada je izgorjelo oko 100 hektara šume.

Kanaderi su večeras oko 19 sati posljednji put napunili tankove ispred Funtane i nadletjeli iznad pozarista u okolici Sv. Lovreca i okolnih mjesta. Zbog mraka su morali prekinuti zračnu podršku vatrogascima iz cijele Istre koji se bore s vatrenom linijom dugom vise od četiri kilometra. Gašenje se nastavlja, a snažan vjetar koji je puhao cijeli dan dodatno otežava posao za vise od stotinu vatrogasaca. Ako tijekom večeri okrene na buru vatra će ponovno ugroziti kuće. Stanovnici porestine zabrinuti su za nasade loze i maslina te lavande.

Najteža situacija je kod sela Jurići gdje se vatra približila kućama na stotinjak metara. Ugroženi su vinogradi i maslinici te nasadi lavande, a šuma Rušnjak velikim je djelom zahvaćena i također gori. Najveći je problem što vjetar 'razbacuje' požar pa vatrena linija stalno mijenja oblik i širi se nepravilno prema smjeru vjetra.

Vatrena linija širi se prema selu Radići i Svetom Lovreču. Gusti crni dim vidio se i iz Poreča te turističkih naselja Zelene lagune. Lučka kapetanija brodicama osigurava mjesta na kojima kanaderi pune vodu ispred Funtane i tamošnje marine. Požarna se linija proširila prema istoku, a vjetar raznosi pepeo s požarišta do obližnjih naselja. Inače, u Rakovcima se nalazi naselje pedesetak luksuznih vila od kojih je požar udaljen nepun kilometar.

Ako imate fotografije ili snimke požara šaljite nam ih na mail adresu dojavi@vecernji.net

ŽVOC Šibenik je u 15:39 sati zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora kod Perkovića (Unešić, Sitno). Gori trava i nisko raslinje, a u gašenju sudjeluju 32 vatrogasca s devet vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, JVPŠ-a Vodice, Državne intervencijske postrojbe Šibenik, DVD-a Perković, Zablaće, Brodarica – Krapanj, Grebaštica i Zaton. Požar su iz zraka gasila dva zračna traktora i jedan kanader.

VOC Pula je u 14:25 sati zaprimio dojavu o požaru trave, niskog raslinja i bjelogorice kod Svetog Petra u Šumi. Požar je lokaliziran u 18:05 sati, a gasilo ga je 17 pripadnika JVP Pazin i JVP Labin s pet vozila i jednim kanaderom.

Dvadesetak vatrogasaca iz Umaga o Oprtlja gasij pozar koji je izbio oko 16 sati kod Grožnjana. Ondje gori nisko raslinje i trava. Gašenje jos uvijek traje.

VOC Split je u 07.50 sati zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na području Prapatnice – Ljubitovica. Požar je lokaliziran u 14.45 sati, a izgorjelo oko 5,5 hektara borove šume. Gasilo ga je 27 vatrogasaca iz DVD-a Seget, Trogir, Slatine i Marina sa šest vatrogasnih vozila i dva kanadera.

Požar koji je jučer buknuo u minski sumnjivom području u blizini sela Pamučari-Velika Glava kod Skradina još je aktivan, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Gori oko 70 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Jutros je na požarište upućen i jedan zračni traktor, a oko 14.20 sati dva kanadera.

Pokraj Rumina u predjelu Velike Grede nedaleko od Sinja jučer je u 21.30 buknuo požar. Vatra zahvaća 20 ha borove šume, trave i raslinja. Požar gasi DVD Sinj te jedan helikopter s uređajem za gašenje.

Požar u Rakovu Selu pokraj Šibenika ugašen je noćas oko dva sata. U požaru su oštećena dva osobna vozila i dva kioska u vlasništvu privatne tvrtke. Izgorjela su i oko dva hektara trave, niskog raslinja i borovine, stotinjak trsova vinove loze te oko 1500 drvenih paleta. Požar je gasilo 46 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-a Šibenik, Zablaće, Brodarica-Krapanj, Zaton, Grebaštica, Vodice, Perković, Pirovac i Tisno. U gašenju su sudjelovali kanader i zračni traktor.

Ugašen požar u Prapatnici

Požar koji je jučer u 12.15 sati buknuo u Zaglavu pokraj Salija na Dugom otoku ugašen je oko 20.30 sati. Izgorjelo je 0,75 hektara trave, niskog raslinja i smrike. Požar su gasili pripadnici Sezonske privremene vatrogasne postrojbe Dugi otok i DVD-a Sali te dva kanadera.

Požar niskog raslinja i borove šume u Prapatnici pokraj Trogira koji je buknuo u 12.15 sati ugašen je oko 20 sati. Požar su gasila dva kanadera, jedan zračni traktor te pripadnici DVD-a Trogir i DVD-a Seget-Vranjica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije