Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjižnica budućnosti

U podzemnoj knjižnici čikaškog sveučilišta knjige će tražiti roboti

Knjižnica budućnosti u Chicagu
29.05.2011.
u 22:54

Studenti i znanstvenici u novoj će knjižnici knjige čekati najviše deset minuta. Pod zemljom je pohranjeno 3,5 milijuna knjiga na policama visokim 15 metara

Nova knjižnica Sveučilišta u Chicagu otvorit će novo poglavlje u ovoj djelatnosti – osim što je spremište knjiga 20 metara pod zemljom, rukovanje knjigama bit će potpuno robotizirano. Studenti će putem interneta poslati zahtjev za knjigu, knjižničar će taj zahtjev odobriti, a zatim će robot pronaći knjigu i dostaviti je knjižničaru. Od trenutka kada se uputi zahtjev pa do trenutka kada je student uzme u ruke, proći će u prosjeku desetak minuta.

U novoj knjižnici pohranjeno je 3,5 milijuna knjiga, i to na policama visokim oko 15 metara. Vidljivi dio knjižnice, koji nalikuje velikom, u zemlju dopola ukopanom Fabergéovu jajetu, zapravo je velika staklena kupola pod kojom se nalazi prostor za rad na računalu i za čitanje knjiga u kojem nema ni jedne jedine police s knjigama.

Znanstvenici i istraživači pozdravljaju ovaj projekt jer je idealan spoj interneta i klasične knjižnice. Naglašavaju kako je veliki minus digitaliziranih knjiga koje se nalaze na interneta to što čitatelji vrlo često ne mogu doći do cjelokupnog sadržaja knjige.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije