Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONACIJA MAĐARSKE

U Petrinji će se uskoro otvoriti jedna od najmodernijih škola u državi: 'Svjedoci smo čuda'

Petrinja: Branko Bačić u pratnji mađarskog veleposlanika Csabe Demcsaka obišao gradilište Prve osnovne škole
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
21.11.2023.
u 15:20

Izgradnja 1. Osnovne škole Petrinja donacija je države Mađarske i projekt vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Sisačko-moslavačka županija osigurala je stručni nadzor i voditelja građenja te će po završetku izgradnje opremiti školu uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja u procijenjenom iznosu od 700.000 eura.

Nakon što su riješeni financijski nesporazumi između mađarske i hrvatske strane, radovi na izgradnji novog objekta 1. Osnovne škole u Petrinji nastavljeni su te će zgrada biti gotova do idućeg polugodišta. U utorak je gradilište obišao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić u društvu mađarskog veleposlanika Csaba Demcsáka.

Nova školska zgrada prostire se na 5500 četvornih metara s 20 suvremeno opremljenih učionica. Uz školu će biti izgrađena i sportska dvorana od 1500 metara četvornih.

- Prije dva mjeseca bili smo ovdje i najavili da ćemo do kraja godine završiti građevinske radove kako bi škola u drugom polugodištu bila otvorena i dostupna učenicima i nastavnicima. Zahvaljujem Vladi Republike Mađarske koja je stala iza ovog projekta i osigurala sredstva za njezinu realizaciju. Posebnu zahvalu zaslužuje veleposlanik, gospodin Nj.E.g. Csaba Demcsáka, zbog angažmana da riješimo sva otvorena pitanja koja su se u međuvremenu pojavila kako bismo završili ovaj projekt. Zahvaljujem i gradonačelnici grada Petrinje Magdaleni Komes, koja se nakon ljeta zajedno s nama zauzela da nastavimo građevinske radove i omogućimo otvorenje škole nakon Nove godine. Planirano je da će tijekom prosinca građevinski radovi biti dovršeni, kao i opremanje škole - rekao je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

- Prije tri godine dogodila se strašna katastrofa u Sisačko-moslavačkoj županiji i Petrinji, ali nakon te katastrofe možemo biti svjedoci jednog čuda koje se ovdje ostvaruje. Prije nešto manje od 16 mjeseci položili smo kamen temeljac ove škole kada je ovdje bilo samo prazno zemljište. A sada stojimo na pragu svečanog otvaranja jedne od najmodernijih škola u državi koja će se vjerojatno realizirati prije Božića. Mislim da je ovaj projekt jako dobar primjer kakva čuda mogu izvesti dva složna prijateljska naroda - dodao je mađarski veleposlanik Csaba Demcsák.

VEZANI ČLANCI:

Naime, izgradnja 1. Osnovne škole Petrinja donacija je države Mađarske i projekt vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Sisačko-moslavačka županija osigurala je stručni nadzor i voditelja građenja te će po završetku izgradnje opremiti školu uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja u procijenjenom iznosu od 700.000 eura. Projekt izgradnje nove osnovne škole vrijedan je ukupno više od 22 milijuna eura, a hrvatska Vlada je, nakon što su radovi na gradnji škole privremeno obustavljeni zbog financijskog spora oko PDV-a, kolovozu donijela odluku o osiguranju četiri milijuna i 83 tisuće eura kako bi se škola dovršila. Tako bi, kako je od početka planirano, početkom idućeg polugodišta petrinjski se učenici napokon uselili u svoju novu školu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije