Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Peske, jedinu hrvatsku pustinju, stižu tri – deve

Grad bi naručio iz Danske dvije ženke i jednog mužjaka
19. travnja 2016. u 14:45 1 komentara 3228 prikaza
Camels rest and graze next to a field near the southern israeli town of Rahat March 21, 2016. REUTERS/Baz Ratner
Foto: Reuters/PIXSELL

Posjetitelji Đurđevca, podravskoga grada dosad poznatijeg po Legendi o picokima nego po Đurđevačkim peskima, jedinoj hrvatskoj pustinju, uskoro će moći uživati u jedinstvenoj turističkoj ponudi u cijeloj Europi. Gradonačelnik Željko Lacković najavljuje da će, kako bi popularizirao Peske, nabaviti tri papkara uobičajena za pustinjski krajolik, ali ne i za podravsku ravnicu.

Bitan je transport

– Odluka je pala, u Đurđevac dovodimo tri deve. Već smo stupili u kontakt s uzgajalištem u Danskoj, jedinim u Europi. Od Ministarstva zaštite okoliša ishodili smo dozvolu kako bismo turistima mogli ponuditi jahanje na devi unutar zaštićenog prirodnog rezervata Đurđevački peski. Još moramo pribaviti veterinarske dozvole za uvoz deva – kazao je jučer Lacković, dometnuvši da bi saharski papkari na hrvatsko tlo trebali stupiti u lipnju.

S obzirom na to da će Grad Đurđevac naručiti dvije ženke i jednog mužjaka, stare između pet i devet godina – dakle reproduktivnoj dobi – mogao bi to biti zametak prave male ergele pustinjskih životinja u srcu plodonosne Podravine.

–– Cijena jedne deve iznosi između 3000 i 3300 eura, a transport po grlu između 3000 i 5000 eura, ovisno o špediteru. Transport bi obavila inozemna špedicija koja već ima prijašnjih iskustava s prijevozom papkara, a smatramo da je to veoma bitan faktor prilikom odlučivanja o prijevozu kako životinje ne bi doživjele stres koji bi mogao biti poguban za njih – kažu u gradskoj upravi.

Gradonačelnik Lacković kaže da će se o novoj đurđevačkoj atrakciji brinuti članovi lokalnog konjičkog kluba, koji su već počeli proučavati što deve jedu te kako se timare i “održavaju”.

“Hrvatska Sahara”

– Dovodimo jednogrbe deve, koje podnose našu klimu, jer dvogrbe zahtijevaju dnevnu temperaturu višu od 40 stupnjeva Celzijevih – objasnio je Lacković.

Đurđevački peski, koje se naziva i “Hrvatskom Saharom”, prostiru se na oko 20 hektara i kao jedinstven krajolik još 1963. godine zaštićeni su kao poseban geografsko-botanički rezervat. Nastali su nanošenjem sedimenata s negdašnjih ledenjaka u pleistocenu, dakle unutar zadnjih milijun godina. Gradonačelnik Lacković smatra kako da će deve kao buduća velika atrakcija oživiti interes za jedinu hrvatsku pustinju i donijeti turistički procvat “gradu Picoka”.

>>Princ Fašnik poveo Sraku na romantično putovanje u Zoološki vrt

>>Prva beba dvogrbe deve u povijesti osječkog ZOO-a

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad