Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi centar za prostatu

Svi pregledi u jednom danu

13.03.2017. Zagreb- Novootvoreni Centar za prostatu KBC Zagreb. Prof dr sc Zeljko kastelan. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar
15.03.2017.
u 00:15

Velika je to vijest za muškarce, koji često ignoriraju probleme s prostatom

U Centru za prostatu Kliničkog bolničkog centra Zagreb pacijenti u jednom danu, točnije u jedno prijepodne, mogu obaviti sve preglede na temelju kojih im se postavlja dijagnoza. Tako se izbjegava višemjesečno hodanje, naručivanje i čekanje na pretrage, preglede...

Najprije pacijent dobije upitnik koji ispuni uz pomoć medicinske sestre, izvadi mu se krv, obavi razgovor s liječnikom, a onda i pretrage koje liječnik procijeni potrebnima učiniti: ultrazvuk prostate, bubrega, uroflow, urološki pregled... Nabrajaju prof. dr. sc. Željko Kaštelan i prim. dr. sc. Danijel Mrazovac dok hodamo prvim hrvatskim Centrom za prostatu.

Konzilij odlučuje o liječenju

Velika je to vijest za muškarce, koji često ignoriraju probleme s prostatom. A upravo je rak prostate bolest čija pojavnost u Hrvatskoj raste te obolijevaju sve mlađi muškarci, a istovremeno je i smrtnost od te bolesti sve veća, za razliku od statistike u zapadnim zemljama.

Prema posljednjem službenom podatku, u 2013. godini u nas je novootkriveno 1718 slučajeva raka prostate, a te je godine od te bolesti umrlo 739 osoba. Brojke su to koje potvrđuju koliko je potrebno ovakvo središnje mjesto u Hrvatskoj jer se, u slučaju da se otkrije rak, okuplja konzilij koji čine urolog, onkolog, radiolog, patolog i zajednički na temelju dokumentacije te razgovora s pacijentom dogovaraju optimalno liječenje.

– Dok kod nas rastu i incidencija i smrtnost raka prostate, u zapadnim zemljama smrtnost opada, a jedan od razloga je i to što nemamo dostupne sve metode liječenja poput robotske kirurgije, brahiterapije, fokalne terapije liječenja. Ovim smo centrom povećali dostupnost dijagnostike i, da bismo zadržali kvalitetu, primamo samo pet pacijenata dnevno – opisuje profesor Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, koji je više puta tijekom razgovora istaknuo da su u ovom centru pacijenti u središtu pozornosti.

Razgovorom s pacijentom liječnik urolog, opisuju naši sugovornici, dozna sve tegobe koje pacijent ima, a nakon pretraga, objasni pacijentu rezultate nalaza te što se očekuje od liječenja. Na prvom katu takozvane zelene zgrade na zagrebačkom Rebru, u kojoj je smješten Centar, veliku važnost ima edukativni dio cijelog koncepta jer, kako nam kažu liječnici, nastoje također informirati pacijente o bolesti, odgovoriti na njihova pitanja, na TV ekranu se “vrte” takvi infosadržaji, a pacijenti dobivaju i tiskano izdanje svih tih informacija.

Jer, bolesti prostate često su tabu tema. Muškarci ignoriraju, skrivaju i smatraju nevažnima simptome te odgađaju odlazak k liječniku premda pravovremeno otkriven rak prostate može biti i uspješno izliječen.

U Centru dijagnosticiraju i liječe i druge bolesti prostate, poput upala.

Razlog zbog kojeg muškarci najčešće dolaze, kaže prof. dr. Željko Kaštelan, problemi su s mokrenjem.

– Kada otkrijemo rak prostate, najčešće od pacijenata čujem: “Ali mene ništa ne boli.” I upravo zato se ne smiju ignorirati simptomi, problemi s mokrenjem – poručuje dr. sc. Tomislav Kuliš.

Bolesti prostate utječu na svakodnevni život, a ona najgora može se otkriti na vrijeme, ističe i prim. Mrazovac:

– Žene idu na rutinske ginekološke preglede, ali isto bi tako morali činiti i muškarci te otići k urologu.

Posebno se ovakva preporuka odnosi na sve muškarce starije od pedeset godina, a u slučaju kojeg od simptoma na pregled pozivaju i one ispod te kritične dobne granice.

Suradnja sa svijetom

U slučaju sumnje na rak u Centru za prostatu KBC-a Zagreb se, uz lokalnu anesteziju i kontrolu ultrazvukom, obavlja i biopsija, a kad stignu nalazi, kontaktira se s pacijentom i upućuje ga se što će i kako dalje.

Kako objašnjavaju ovi liječnici, rješava se sva problematika ovog segmenta zdravlja na jednom mjestu pa tako i u kompliciranim slučajevima kao što su oni kada pacijent ima niz negativnih biopsija, a liječnici i dalje sumnjaju na rak prostate.

Tada se organizira multiparametrijska magnetna rezonancija što je pretraga koju će opisati svjetskim vrhom u slikovnom prikazu prostate. Plan im je i dalje se razvijati u smislu uvođenja dijagnostičkih i terapijskih novosti, a istovremeno surađuju sa zvučnim svjetskim medicinskim centrima poput američke Klinika Mayo i u istraživačkom konzorciju Practical. 

>>Kujundžić na žustar KOlakov napad odgovorio prijavom DORH-u

>>10 problema koje Kujundžić još nije ni pokušao riješiti

Ključne riječi

Komentara 1

TB
taras.buljba
08:54 15.03.2017.

pet na dan hahaahaaaa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije