Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U napadima tijekom noći ubijeno šestero djece i jedan aktivist Hamasa

29.12.2008.
u 07:29

Izraelsko zrakoplovstvo pokrenulo je nekoliko desetaka zračnih napada na pojas Gaze u noći s nedjelje na ponedjeljak u kojima je ubijeno sedam Palestinca, među kojima šestero djece, prema bolničkim izvorima.

Vojni glasnogovornik potvrdio je da je zrakoplovstvo izvelo nekoliko desetaka napada tijekom noći.

Četiri djevojčice mlađe od 12 godina iste obitelji ubijene su u napadu u Jabaliyi, na sjeveru pojasa Gaze. Njihova kuća nalazi se blizu džamije koja je bila gađana.

Dva dječaka ubijena su u zračnom napadu u Rafahu, na jugu pojasa Gaze. Sedma žrtva je jedan aktivist Hamasa.

Napadi su bili koncentrirani na Gazu gdje je uništena zgrada ministarstva unutrašnjih poslova, javlja AFP.

Izrael bombardirao Islamsko sveučilište u Gazi
Izraelski ratni zrakoplovi bombardirali su u nedjelju Islamsko sveučilište u pojasu Gaze, važan kulturni simbol za Hamas, u posljednjem u nizu zračnih napada na ovo palestinsko područje, priopćila je islamistička skupina Hamas, javila je agencija Reuters.

Svjedočanstvo iz Gaze: Helikopteri i zrakoplovi F16 razaraju sve

U izraelskim zračnim napadima pogođena džamija u Gazi

Izraelska vojna glasnogovornica za sada nije željela komentirati ovaj napad.

Prema izjavama svjedoka niz eksplozija uzdrmao je kampus u gradu Gazi, ali kako javlja agencija, dpa nema izvješća o žrtvama.

U izraelskim zračnim napadima od subote ubijeno je 307 Palestinaca u pojasu Gaze kojim upravlja Hamas, navodi Reuters.

Izrael tvrdi da je serija napada koji su počeli u subotu odgovor na svakodnevno raketiranje juga zemlje koje se intenziviralo nakon što je Hamas, islamistička skupina na vlasti u Gazi iz koje se Izrael povukao 2005., prije tjedan dana prekinuo šestomjesečno primirje.

Tijekom prva dva dana napada militanti su ispalili oko 150 raketa i minobacačkih granata na Izrael, kaže vojska.

Akcija je izazvala oštre osude Arapa diljem Bliskog istoka gdje su prosvjednici palili izraelske i američke zastave kako bi svoje čelnike prisilili na oštriji odgovor na izraelske napade.

Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, koja bi mogla postati premijerkom nakon izbora 10. veljače, čini se isključuje invaziju širih razmjera kojoj bi cilj bio ponovna uspostava izraelske kontrole nad blokiranim teritorijem, nekoć s određenim brojem naselja židovskih doseljenika.

- Naš cilj nije ponovna okupacija pojasa Gaze - rekla je Livni televiziji NBC. Upitana želi li Izrael svrgnuti Hamas s vlasti u Gazi, odgovorila je: - U ovom trenutku ne.

Stotine mrtvih u napadu na Gazu

Prosvjedi na Bliskom istoku protiv izraelskih napada

(Hina)


Sirija obustavila neizravne pregovore s Izraelom

Sirija je obustavila neizravne pregovore s Izraelom odgovarajući na izraelske napade na pojas Gaze, objavio je u nedjelju visoki sirijski dužnosnik. Sirija je ove godine u Turskoj održala četiri kruga neizravnih pregovora s Izraelom, no oni su već bili zastali nakon ostavke izraelskog premijera Ehuda Olmerta u rujnu. Središnja točka pregovora Izraela i Sirije je Golanska visoravan. Izrael ju je okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. i deset godina poslije pripojio, što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno proglasilo ništavnim.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije