Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita strateških resursa

Most: Za branitelje ima efikasnijih rješenja od prijenosa dionica HEP-a

Petrov Bulj Grmoja
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
07.01.2017.
u 15:30

Božo Petrov odbacuje tvrdnje da je donošenje Plana gospodarenja otpadom ishod trgovine HDZ-a i Mosta u vezi s prodajom HEP-a

Tumačenja da je donošenje Plana gospodarenja otpadom rezultat trgovine između HDZ-a i Mosta te da je HDZ zauzvrat dobio podršku za prodaju HEP-a oštro opovrgava predsjednik Mosta Božo Petrov.

– Plan gospodarenja otpadom dogovoren je pregovorima još prije formiranja Vlade. Tada smo utvrdili zajednički program i akcijske planove po ministarstvima, a ovo je jedan od planova. To što gospodin Zmajlović sada govori, to je njemu više muka što smo mi uspjeli.

Drago mi je da je na kraju prihvaćen plan koji Hrvatskoj nudi budućnost, a ne smeće – rekao nam je Petrov.

O detaljima realizacije plana prodaje dijela HEP-a i otkupa dionica Ine Petrov nije želio govoriti.

Iz Mosta, međutim, neslužbeno komentiraju da je ta odluka najbolje što Hrvatska može učiniti nakon nepovoljnog ishoda arbitraže u Ženevi, kako bi osigurala energetsku neovisnost. Podsjećaju da otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a kreditima nije moguć zbog povećanja javnog duga, a očekuju da će renacionalizacija Ine Hrvatsku koštati manje od onoga što će dobiti od IPO-a HEP-a.

I dalje naglašavaju da se prije IPO-a mora povećati vrijednost HEP-a, za koji su uvjereni da može postati “regionalni lider”. U Mostu inzistiraju i da se dugoročno osigura kontrola države nad HEP-om, ali i drugim tvrtkama koje upravljaju prirodnim dobrima.

– Želimo osigurati da se više ne dogodi situacija kakva se dogodila s Inom. Želimo zaštititi, i to ne samo HEP.

Strah nas je da će se jednog dana početi razgovarati i o vodama i zato tražimo načina da se zaštite sve tvrtke koje upravljaju nacionalnim dobrima, a tu su i vode i šume i energetika – kaže izvor iz Mosta.

U tu svrhu Most predlaže izmjene Ustavatako da se utvrdi da država u takvim tvrtkama mora imati 75 posto vlasništva. Iako ustavne promjene iziskuju dvotrećinsku većinu u Saboru, što podrazumijeva i “blagoslov” SDP-a. U Mostu smatraju da to ne bi trebao biti problem.

– Nećete valjda reći da kolege iz SDP-a ne žele zaštititi strateške resurse?

Novi predsjednik SDP-a rekao je da je spreman razgovarati i poduprijeti sve što je interes Hrvatske i uvjereni smo da će ovom prijedlogu dati bezrezervnu podršku – navodi naš izvor. Iz Mosta poručuju i da se može pregovarati i o drugim stvarima zbog kojih bi trebalo mijenjati Ustav, ali da ne namjeravaju trgovati s bilo kime.

Onaj tko ne želi u interesu države zaštititi tvrtke koje upravljaju nacionalnim dobrom, neka kaže zašto neće, poručuju. Kad je riječ o zahtjevu dijela braniteljskih udruga da se u Fond hrvatskih branitelja prenese sedam posto dionica HEP-a, kako se radilo kod IPO-a HT-a i Ine, u Mostu smatraju da se za branitelje može naći i efikasniji način od prijenosa udjela, koji će izravnije utjecati i imati pozitivnije učinke na same branitelje.

Što se tiče mogućnosti da braniteljski fond profitira od uplate dividendi, poručuju kako je uvijek nužno tražiti kompromis između isplate dividendi i nužnog reinvestiranja dobiti.

– Svakako da vrijedi razmisliti da se najprije stvore uvjeti za čim bolje poslovne rezultate, a tek onda za isplatu dividendi - poručuju iz Mosta.

>> Plenković: Do kraja godine poduzet će se 104 mjere. Očekujemo uštedu od 1,5 milijardi kn za hrvatske poduzetnike

Komentara 42

JK
ja-kan
15:58 07.01.2017.

Što je ovom Petrovu ? Pa zar on misli da će građani, mirovinski fondovi, pravne osobe... uložiti milijarde kuna u HEP a da nemaju od toga nikakve koristi tj. dividendi ?

KR
kresimirn
16:16 07.01.2017.

gospodo iz mosta, molim vas, u ime hrvatskog naroda, dajte ostavke i izadite iz zemlje, tamo preko u bih

BR
Brandfackel2
16:14 07.01.2017.

Ćuprijaši su ili svojom naivnošću ili smisleno omogućili udbašima da još dugo i bezbrižno uživaju u blagodatima svoga lopovluka. INA je oduvijek bila krava muzara crvene buržoazije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije