Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pse i mačke u Karlovcu ne moraju kastrirati

Grad će stvoriti bazu podataka od svih pismenih izjava vlasnika koji ne žele kastrirati ili sterilizirati svoje kućne ljubimce
20. travnja 2018. u 18:15 8 komentara 784 prikaza
Foto: Robert Anić/Pixell

Karlovac je donio Odluku o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim i divljim životinjama po kojoj je kastracija ili sterilizacija životinja samo djelomična obveza. Prvi je prijedlog gradske uprave bio da se uvede obveza sterilizacije i kastracije za sve životinje, od kućnih ljubimaca do napuštenih životinja, osim ako vlasnik ne dokaže da ima valjani razlog, poput uzgoja neke pasmine ili bolesti, zbog koje bi bio izuzet od odluke.

Mato Palić, ustavni stručnjak Sterilizacija svih pasa je protuzakonita

Samo da ne završe na ulici

Javna rasprava, u kojoj su sudjelovale i udruge koje se brinu o zaštiti životinja, pokazala je da većina odgovornih vlasnika ne želi prihvatiti obvezu sterilizacije ili kastracije svoga kućnog ljubimca.

– Stoga smo prvoj odluci dodali članak u kojem će stajati da vlasnici kućnih ljubimaca ne moraju sterilizirati ili kastrirati svoga psa ili mačku, ali to moraju potvrditi pisanom izjavom koju će dostaviti Gradu Karlovcu koji će imati posebnu evidenciju, bazu podataka tih vlasnika. U toj će izjavi potpisati i da su dužni sami skrbiti se o potomstvu kućnog ljubimca. Točnije, dužni su im naći smještaj, a ne ih prepustiti ulici. S obzirom na to da sve životinje moraju biti čipirane, tako ćemo moći pratiti je li životinja kastrirana ili ne i zašto – objasnio je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik. Takav su kompromis prihvatili svi vijećnici Gradskog vijeća. Za napuštene pse i mačke koji završe u skloništu kastracija i sterilizacija su obvezni. Za to je Grad osigurao dodatnih milijun kuna u proračunu. Sklonište dobiva 750.000 kuna godišnje za brigu o životinjama.

Sklonište u Utinji

Sklonište za napuštene životinje u Utinji i lani je bilo tzv. no kill sklonište. U njemu je 2017. zbrinuto čak 489 pasa, od toga broja čak 264 psa stara do godinu dana.

– Zahvalan sam udrugama što su puno pridonijele zbrinjavanju tih životinja. Cilj nam je uvesti red na gradske ulice, da nemamo pasa i mačaka lutalica. Dakle, da što manje životinja bude napušteno, da ih što manje dolazi u Utinju. Pratit ćemo situaciju tijekom idućih godinu-dvije da vidimo je li takva odluka dovela do reda – pojasnio je Damir Mandić. Od početka iduće godine Karlovačka bi županija trebala postati nositelj projekta Skloništa za napuštene životinje u Utinji, a ostali gradovi i općine sufinancirali bi troškove smještaja životinja u Utinji. Provedbu nove odluke provjeravat će komunalni redari. Karlovac nabavlja uređaj kojim će se provjeravati jesu li psi zatečeni na ulici čipirani.

Bačeni štenci Svjetski dan kastracije Trajna sterilizacija je jedina opcija za spas napuštenih životinja Mačka Osijek Besplatna kastracija mačaka za umirovljenike i nezaposlene Zakon o zaštiti životinja Zakon o zaštiti životinja Skloništa moraju pse sterilizirati, ali ih nakon 60 dana mogu ubiti
Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Treba kastrirati HDZ-ovce da se ne kote toliko kao i njihovi uhljebi.

  • vorda400:

    Ne morate ih kastrirati dajte ih kinezima

  • milerazbojnik@gmail.com:

    tako i treba bit ja ču za svoju životinju odlučit dal ču je kastrirat kad več plačam za nju i dal ču si uzet još da imam par pa da dam nekom drugom ako li treba i zađabe a s ... prikaži još! ovim pod krinkom koju nam htjedoše nametnuti daju takozvanim registriranim uzgajivačima monopol da se nagrabe na nama love kao blata ja vodim o mojoj životinji brigu i niti jedna vlast nema pravo naredit mi da je po njenom nalogu kastriram ako ja neču a bajke o milionima koje gradovi daju za te stvari nek sebi pričaju jer su svi zajedno u jednom te istom loncu i bit če koliko god se oni trudili i takvihg neregistrirnihpa nek s njima rade što hoče iovako daju raznim udrugama lovu u miljama pa nek se ti brinu o njima jer su plačeni jer je to nekima dobar izvor zarade nad tim životinama