Naslovnica Vijesti ZA i PROTIV

U ime obitelji zabranio pristup medijima, HND pozvao na bojkot

Osim HRT-a, akreditacije su, na inzistiranje brojnih volontera, uskraćene i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu
30. studenoga 2013. u 21:39 37 komentara 6725 prikaza
u ime obitelji
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

U ime obitelji, građanska inicijativa koja je pokrenula referendum o ustavnoj definiciji braka, brojnim je medijskim kućama uskratila akreditaciju za sutrašnje druženje svojih volontera i podupiratelja. Među medijima kojima je uskraćen pristup je i HRT.

"Kroz cijelo referendumsko razdoblje, HRT se - izuzimajući malobrojne profesionalno odrađene emisije - nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti te je time otežavao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Krivotvorenje informacija, pristranost voditelja, tendenciozan odabir gostiju, neizvješćivanje o važnim događajima i temama, dostigao je svoj vrhunac jučerašnjim, najnovijim krivotvorenjem izjave predstavnice 'U ime obitelji' u emisiji Hrvatska uživo koju je vodio g. Domagoj Novokmet", poručuju iz inicijative U ime obitelji, dodajući kako HRT kao javni servis ne bi smio tako postupati.

ivo josipović kaže da će glasovati protiv Josipović: Referendum je nepotreban ali će imati velike moralne poruke

Osim HRT-a, akreditacije su, na inzistiranje brojnih volontera, uskraćene i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu "jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije".

>> Večernji list i 24 sata neće izvještavati iz stožera 'U ime obitelji'

HND poziva na solidarni bojkot

Ovaj potez žestoko je osudio HND. Predsjednik HND-a Zdenko Duka u priopćenju je rekao kako su iz inicijative tražili, između ostalog, kućne adrese novinara.

"Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti", poručio je Duka.

Ne povuku li čelnici inicijative ovu odluku, dodao je, HND će pozvati na solidarni novinarski bojkot inicijative.

Nova TV protiv zabrane rada kolegama


Nova TV je među medijima kojima nisu uskraćene akreditacije, a o zabrani su se oglasili priopćenjem.

"Iz inicijative 'U ime obitelji' večeras je stiglo priopćenje u kojem obavještavaju kako su uskratili akreditacije javnoj televiziji i pojedinim portalima i tiskanim medijima. Na tu odluku koja direktno utječe na slobodu medija reagirala je i Nova TV. 'Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće sutra izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji', rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV", stoji u priopćenju.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • zes87:

    pa svi ovi mediji koje su naveli su izrazito pristrano protiv inicijative izvještavali, nemojmo sad glumiti nevinašca gosopon duka, oni su nastupali kao aktivisti, a ne novinari

  • zes87:

    leflaneur pa bumo vidli hoće li proći, ipak hoće vama svima uprkos i partiji i severini i mili kekinu

  • šifra2:

    Imaju petlje! Svaka čast u ime obitelji! Konačno netko tko im može reći možemo i bez vas!