Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM U ZAGREBU

Susjedi Karamarka i Željke Markić glasovali PROTIV

referendum
Foto: Jelena Vuković
1/2
Autor
Mateja Šobak/VLM
05.12.2013.
u 22:26

Građani Zagreba na kavama zbrajaju čiji je kvart bio više za jednu, a čiji za drugu opciju

Nazivaju ga referendumom koji je podijelio Hrvatsku, a i pet dana nakon što je prošao, građani uz kavu govore o njemu. Zagrepčani, koji su u 13 od 17 gradskih četvrti glasovali “za” ulazak definicije braka kao zajednice muškarca i žene u Ustav, mnoge su iznenadili svojim izborom jer se smatralo kako će upravo metropola “disati protiv”.

Kod Bandića “protiv”

Četvrti Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Trnje i Novi Zagreb – istok, prema podacima koje je obradio Institut sinergije znanosti i društva, jedine su koje su većinski zaokružile da ne žele izmjenu Ustava, dok su Sesvete sa 76,32 posto i Brezovica sa 77,4 posto prednjačile u želji da u Ustav ipak uđe nova odredba. “Za” je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je svoju glasačku dužnost obavio odmah ujutro, u svojoj 156. izbornoj jedinici u Njegoševoj ulici. Međutim, ta izborna jedinica, prema konačnim rezultatima, ipak je bila protiv izmjene Ustava, i to sa 53,45 posto. “Protiv” se glasovalo i na izbornim jedinicama većine političara, što gradskih, što državnih, ali i na mjestima gdje su svoje stavove iznijele neke javne osobe. Izborna jedinica premijera Zorana Milanovića u Krajiškoj ulici bila je “protiv” sa 59,13 posto, čemu je pridonio i njegov glas, a isti ishod bio je i u Palmotićevoj, na mjestu na kojem bira predsjednik Ivo Josipović.

Kod Severine “za”

Kod predsjednika Sabora Josipa Leke također je većina bila “protiv”, kao i u izbornim jedinicama nezavisne zastupnice Jadranke Kosor, predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora, njegova potpredsjednika Davora Bernardića te predsjednice Ustavnog suda Vesne Omejec.

Iako su zagovarali promjenu Ustava, šefa HDZ-a Tomislava Karamarka te Željku Markić iz Inicijative koja je i pokrenula referendum, ljudi iz njihovih izbornih jedinica “nisu slušali” te su većinski odabrali “protiv”. Osobe iz javnog života poput Mile Kekina došle su na svoje jer njihove izborne jedinice glasovale su u skladu s njihovim stavovima. Na Kozjaku, u izbornoj jedinici pjevačice Severine, koja je provodila i svojevrsnu kampanju “protiv”, glasovalo se “za”.

Komentara 12

ST
stefj
22:53 05.12.2013.

Građani više referendum niti ne spominju, nego ga novinari forsiraju. Da li je to bijes radi toga što je izglasano ZA ili je to preodgoj kojeg su zapovjedili Josipović i Opačić zapravo nije važno. Važno je što se i dalje piše o tome, umjesto da se piše o ekonomskoj katastrofi u koju nas je ova vlada dovela, o podjelama koje je ova vlada izazvala, o daljnjem zaoštravanju situacije koju ova vlada forsira, o novom ustavu gdje žele ograničiti demokraciju, o novom zaduženju, itd, itd...

Avatar NikadRobom
NikadRobom
22:59 05.12.2013.

Dosadni ste.Referendum je povijest,ako je sad bit general nakon izgubljene bitke.

OO
onako_ovlaš
07:12 06.12.2013.

Nije mi sasvim jasno zašto je Večernji, kod nabrajanju zemalja koje u ustavu imaju odredbu o braku,preskočio Italiju (čl.29.),Njemačku (čl.6.),Švicarsku ( čl.14.),Španjolsku ( čl.32.)...itd;čemu sve to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije