Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Gay brak: Hrvatska u istočnom bloku s Ukrajinom i Rusijom

pride
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.12.2013.
u 07:40

Hrvatska brak stavlja u Ustav, Škotska ide prema legalizaciji istospolnih brakova, kao što je to u Engleskoj i Walesu.

Istraživački centar Pew uočio je kako se na pitanju istospolnih brakova pokazuje podjela između istočne i zapadne Europe. Hrvatska se nedavnim referendumom opredijelila za to da brak kao zajednica žene i muškarca uđe u Ustav, dok Škotska ide u smjeru legalizacije istospolnih brakova: sa 41 posto u 2002. godini, broj Škota koji podržavaju homoseksualne brakove popeo se na 61 posto 2010. godine.

Istospolne brakove i pravo istospolnih parova da posvajaju djecu u Nizozemskoj podržava 85% građana, u Njemačkoj 74%, a u Španjolskoj i Belgiji 71%.

S druge strane, 85% Rusa protivi se legaliziranju istospolnih zajednica, a podržava ih samo 21% Poljaka, 30% Mađara. Za razliku od više od 80% građana Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije, koji su se u istraživanju izjasnili da gay parovi trebaju imati pravo živjeti kako žele, u Hrvatskoj, Litvi, Ukrajini i Rusiji to mišljenje dijeli manje od 40% ispitanika.

Komentara 9

AD
adagio
08:26 14.12.2013.

Zbog ovakvih stvari mi se Hrvatska sve vise svidja i ako sam Srbin.Hrvatska kao slovenska zemlja i treba da bude sa Rusijom i Ukrajinom a ne sa guzeranima sa Zapada.

DJ
djure1
11:27 14.12.2013.

"Hrvatska brak stavlja u Ustav, Škotska ide prema legalizaciji istospolnih brakova, kao što je to u Engleskoj i Walesu..." išli smo i mi(ustvari Vi) prema legalizaciji u Hrvatskoj pa smo onda na scenu stupili mi :) ne znam čemu ovi ovi silni članci da smo nazadni ako smo stavili brak u ustav?? eto nek su Englezi napredni ako dozvole gay brakove iako je i to upitno sta će da bude na kraju..uglavnom ima tema milion pametnijih od gay prava .Koga to vise zanima??

GO
gOOgLer
11:01 14.12.2013.

Da, Velika Britanija je poznata ljubiteljica sloboda kroz povijest. Jedan od značajnijih doprinosa ljudskim slobodama sve donedavno bila je trgovina robljem, uz bok britancima su i nizozemci, nijemci sa rasnim teorijama... i sada nam prodaju ''ljudske slobode''. Kada se postavi pitanje ekonomskih sloboda onda unisono spominju vizne režime, šengenske granice, kamatne stope, kreditne rejtinge, burzovne kotacije i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije