Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Zaraženo 12 mladih koji su zajedno ljetovali u Zadru, sve više županija traži nove mjere

Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
02.09.2020.
u 16:40

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 10.414 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 187 preminulo, a 7735 se oporavilo.

U protekla 24 sata zabilježeno je 311 novih slučajeva pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2566. Među njima je 258 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. U protekla 24 sata testirane su 4122 osobe.

16:40 – Tijekom jučerašnjeg dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus je testirana 51 osoba, potvrđen je jedan novi slučaj zaraze dok se 10 nalaza još čeka. Novozaražena osoba je s područja grada Bjelovara, a epidemiološka obrada je u tijeku. renutno je na području naše županije 11 osoba zaraženih koronavirusom.

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je županija s najmanjim brojem aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. Kako doznajemo od Vesne Grgić, glavne epidemiologinje županijskog Zavoda za javno zdravstvo, osoba je prisustvovala svadbi koja se u subotu održala u jednom bjelovarskom restoranu.

- Na svadbi je bilo 200-tinjak uzvanika i naša epidemiološka služba trenutno provjerava sve kontakte. Koliko nam je poznato, svadbi je prisustvovao i dio osoba iz inozemstva koje su prema našim saznanjima već otputovale kući - kazala je epidemiologinja Grgić.

14:56 - Od jučer uzetih 135 uzoraka u Međimurskoj županiji, dva su pozitivna. Dosad su testirane  3964 osobe.

S obzirom da se pet osoba oporavilo, trenutno je u Međimurskoj županiji 25 aktivnih slučajeva. Od 25 aktivnih, troje se vratilo s ljetovanja, pet ima prebivalište, ali je s boravištem izvan Međimurske županije, četiri osobe su kontakti potvrđenih slučajeva, sedam se vratilo s hodočašća, tri osobe su radnici u inozemstvu i tri osobe s nepoznatom epidemiološkom anamnezom. U samoizolaciji se nalazi 248 osoba.

12:53 – U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Od jučer u 12 sati do danas u 12 sati testirano je ukupno 96 osoba, od toga je pristigao 31 nalaz, od kojih je 1 pozitivan (pristiglo 15 nalaza za Karlovac i 16 za Ogulin). Očekuje se još 65 nalaza. Riječ je o zdravstvenom djelatniku (medicinska sestra OB Karlovac). Odmah po zaprimanju nalaza započela je epidemiološka obrada. Za sada su u samoizolaciji tri doktora medicine, 11 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 174  osobe. U samoizolaciji se nalazi 98 osoba i nisu zabilježena kršenja mjere samoizolacije.

Inspekcija SCZ Karlovac 1. rujna na području grada Karlovca obavila je nadzor nad četiri ugostiteljska objekta, pet trgovačkih radnji, jednom novčarskom institucijom, jednom pekarnicom. Za sve nadzore su načinjene bilješke, a za pekarsku radnju izrečeno je usmeno upozorenje.

12:45 – U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako su njih 12 "uglavnom 18-godišnjaci te školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru". Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata, stoji u priopćenju.

U Stožeru napominju kako su "posljednjih dana novozaraženi uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom, pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih".

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 289 osoba, a među zaraženima njih devet je iz Osijeka te po jedna osoba iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje.

Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa, od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru, navodi Stožer.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutačno na području županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na današnjoj sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policija je samoinicijativno provjerila 48 osoba i nije utvrđeno nijedno kršenje mjere samoizolacije. Inspektori civilne zaštite proveli su nadzor na 16 lokacija, od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene, pojašnjavaju u osječko-baranjskom Stožeru.

12:40 – Novih 19 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju. 

Među 19 novozaraženih najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom povratnika s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe, a u izolaciji ih je petstotinjak. Među trenutačno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, kazao je Rončević.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije po broju zaraženih osoba u proteklih 14 dana, jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je.

"No, ti rezultati nisu nešto na čemu možemo graditi budućnost, nego je i dalje nužan oprez i stalno donošenje mjera kako bi sve gospodarske aktivnosti djelovale, a zdravstveni sustav bio što manje opterećen", kazao je Boras Mandić. Dodao je da je u PGŽ u proteklih 14 dana bilo novozaraženih 39 osoba, a prosjek po županijama u tom je razdoblju bio 90.

Istaknuo je da je županijski Stožer uputio Nacionalnom stožeru prijedlog sveobuhvatnog programa mjera za županiju podijeljenih na crvenu, žutu i zelenu kategoriju, koje bi bile unaprijed propisane za sljedećih 14 dana, a temeljile bi se na broju novozaraženih osoba u proteklom dvotjednom razdoblju. Takav pristup iskorak je u Hrvatskoj, a omogućuje gospodarstvu i građanima da unaprijed mogu znati koje su mjere na snazi, rekao je. 

Tim mjerama bi se po kategorijama ograničavao broj sudionika na javnim okupljanjima kao i svadbama, ali bi bile moguće i iznimke uz zahtjev Stožeru i određene posebne epidemiološke mjere.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić izvijestio je da je na bolničkom liječenju petero osoba s koronavirusom, prosječne starosti šezdesetak godina, sa srednje teškom kliničkom slikom.

KBC po njegovim riječima ima osigurane kapacitete za smještaj znatno većeg broja oboljelih od koronavirusa te raspolaže s 55 respiratora.

Ružić kaže da im je primarno osigurati da virus ne uđe u bolnički sustav pa se poduzimaju izuzetni napori u tom cilju zbog čega je KBC Rijeka pokrenuo nabavku vlastitog PCR uređaja za brzo testiranje u bolničkom sustavu.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su škole kojima je osnivač županija spremne za početak nastave i prijam 9400 osnovnoškolaca, 9000 srednjoškolaca i oko 900 učenika u učeničkim domovima. Sve škole, osim osnovnih u Kastvu i Viškovu, koje imaju mnogo učenika radit će po modelu A, a produženi boravci će se organizirati na različite načine, ovisno o mogućnostima škola, kazala je Stilin.

12:11 – U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (3) te po jedna osoba u općinama Velika Kopanica, Slavonski Šamac i Gundinci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 403, dok je broj aktivnih slučajeva 125 (dvije aktivne osobe manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirano je pet osoba (jedna osoba manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 750 osoba (75 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutačno se nalazi jedna pozitivna osoba.

12:00 – Jedna nova osoba zaražena je koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

11:42 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o dvije mlađe i dvije starije ženske osobe, koje su bile bliski kontakti već prethodno poznatih oboljelih poznatih osoba. Za sada se sve liječe kod kuće. U samoizolaciji je trenutačno 226 osoba.

11:24 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije devet je osoba pozitivno na koronavirus; pet osoba iz Knina, jedna iz Šibenika i Drniša te dvije osobe koje trenutačno borave na području naše županije, od kojih je jedna iz Brodsko-posavske županije, a druga strani državljanin, Austrija. Sedam osoba kontakti su već poznate oboljele osobe, a za dvije osobe epidemiološki izvidi su u tijeku. Većina oboljelih mlađe je životne dobi.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutačno su 84 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se osam osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja  24 sata uzorkovano je 122 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 380 osoba.

11:18 – U Zagrebu je zabilježeno 59 novih slučajeva zaraze. Među novooboljelima 29 osoba kontakti su ranije oboljelih osoba, a utvrđena su i dva nova mjesta zaraze. Jedan od njih je Klinika za psihijatriju ''Vrapče'' u kojoj je potvrđeno pet novih slučajeva, od čega su četvero pacijenti bolnice. Drugo žarište je jedan samostan u kojem je potvrđeno šest slučajeva zaraze.

11:10 – Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

10:28 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno  729 obrađenih testova, danas je 79 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 46, Baške Vode 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Hvara 1, Imotskog 4, Kaštela 2, Lećevice 1, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Vrgorca 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Od 79  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 83 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se pet osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Dvije muške osobe, jedna stara 72 godine i druga stara 51 godinu te jedna ženska osoba stara 83 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

10:26 – U Istri je tijekom protekla 24 sata potvrđeno čak devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri uvezena s područja srednje Dalmacije, izvijestio je u srijedu istarski Stožer civilne zaštite. 

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva na COVID-19 od toga 192 za administrativne potrebe, a potvrđeno je devet novozaraženih osoba. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, kod tri osobe radi se o uvezenom slučaju odnosno o boravku na području srednje Dalmacije, dok je za pet osoba u tijeku epidemiološka obrada, istaknuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je osam osoba. Trenutačno je u Istri 76 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 240 osoba. 

9:57 – Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima s dosad oboljelim osobama, a novooboljele osobe su s područja Grada Zadra (4) , Grada Benkovca (1) te općina Sali (2), Bibinje (1), Sv.Filip i Jakov (1), Posedarje (1) i Galovac (1). Svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar su negativni, a danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika. 

Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je testirano 195 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 802 osobe, a istekao je za 6375 stanovnika.

Od početka epidemije  na području naše županije oboljelo je  490 osoba,  ozdravilo ih je 314, preminule su četiri osobe, a u ovome trenutku na koronavirus pozitivne su 172 osobe.

U  Općoj bolnici u Zadru ukupno je hospitalizirano 18 bolesnika oboljelih od COVID-19, 15 bolesnika je na COVID 1 odjelu te tri bolesnika u COVID JIL-u, od kojih jedan na respiratoru.

9:28 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je pet novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 2 osobe iz Gunje i 2 osobe iz Županje), a nema preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 634, od kojih su 543 osobe izliječene, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji  14 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 114 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 8493. U samoizolaciji na području županije je 129 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno sedam zdravstvenih radnika (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je osam radnika (2 liječnika i 6 medicinskih sestara/tehničara).

9:13 – "Zbog kontakta s COVID-19 pozitivnim osobama, sukladno važećim mjerama propisanim od HZJZ-a, u utorak su na koronavirus testirani župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić i glasnogovornik Stožera Nikša Miletić. Rezultati sva četiri testa su negativni.

Bez obzira na to, sukladno važećim protokolima oni ostaju u samoizolaciji do 10. rujna", priopćili su iz dubrovačkog stožera.

8:38 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 77 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 74 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a tri su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 362 osoba, a ukupno je testirano 6110 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 150 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:28 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik te jedna osoba s područja grada Hrvatske Kostajnice.

8:20 – Infektivna klinika "Dr. Fran Mihaljević" popunila je svoje kapacitete za COVID bolesnike. Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od bolesti COVID-19 u Kliničkoj bolnici Dubrava, potvrdio je, gostujući u Temi dana HRT-a, da su spremni preuzeti bolesnike za koje nema mjesta u Zaraznoj.

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
13:26 02.09.2020.

Kad dođe gripa pa bude ko i inače 1000 dnevno počet će nas hapsiti.Možda bolje da pripreme više mjesta u zatvorima.

SH
Shtanga
13:26 02.09.2020.

Samo me zanima do kada će trajati svo ovo mazanje očiju, proglašavanje "pandemije", a ni 10000 zaraženih u zemlji od 4 mil. stanovnika. Većina zdravih ljudi koji se zaraze imaju manje simptome od obične prehlade, kronični bolesnici su i ovako i onako u opasnosti od svih mogućih bakterija i virusa tako da korona nije iznimka. Do kada mislite ljudi gutati priču o ovome kao nekom jahaču apokalipse koji nas je došao sve pokositi? Gdje je nestao ljudski zdravi razum!?

DU
Deleted user
14:52 02.09.2020.

Pandemija a ni vandredno stanje nije proglašeno znači situacija nije zabrinjavajuća sve do sada što je stožer napravio je protuzakonito i to je činjenica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije