Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

WHO tvrdi da se svi trebamo ugledati na Švedsku. Je li to uistinu moguće?

Dvojbeno je prepisivanje švedskog modela na cijeli svijet, ne vodeći računa o razlikama u mentalitetu građana, načinu života, standardu i zdravlju ljudi.
01. rujna 2020. u 22:21 21 komentara 4584 prikaza
Švedska
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kad još nema lijeka za pandemiju, jedan od šestorice posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije za koronu, David Nabarro dosjetio se da bi se sve zemlje trebale ugledati na Švedsku u kojoj je ključ borbe protiv virusa suradnja građana i vlasti.

Misli li Nabarro ozbiljno da svi na svijetu odjednom možemo postati Šveđani, što bi podrazumijevalo i da živimo i ponašamo se kao Šveđani, da imamo transparentnu vlast, dobro zdravlje i standard kao oni? Švedska je vodeća u EU po udjelu samačkih kućanstava (više od 50%), djeca se sele iz roditeljskog doma čim postanu punoljetna, u obiteljima ne žive tri generacije. Već zbog toga u Švedskoj je otežano širenje virusa. Šveđani su kao narod discipliniraniji od drugih, drže se preporuka, povjerenje u institucije im je među najvećima u EU zbog 300 godina učinkovite i transparentne javne uprave.

UN-NEW YORK-EBOLA-COORDINATOR-BRIEFING Povjerenje ključ uspjeha Posebni izaslanik WHO-a: Svi bi se u borbi protiv pandemije trebali ugledati na jednu zemlju

Distancirani su, nisu skloni velikim druženjima. Švedska je u vrhu EU po dobrom zdravlju građana jer su Šveđani u prosjeku dobrog zdravlja i sa 74 godine, a Šveđanke sa 72 godine. Veliki dio ih radi od kuće, a oni koji to ne mogu, nakon prvog simptoma mogli su ostati doma 14 dana bez otvaranja bolovanja i uz naknadu od 80% plaće. Srednjoškolci i studenti su se školovali online. I unatoč svemu tome, dosegli su brojku od 5800 mrtvih. Zato je dvojbeno prepisivanje švedskog modela na cijeli svijet, ne vodeći računa o razlikama u mentalitetu građana, načinu života, standardu i zdravlju ljudi.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Vilim:

  Sva sreca sto su nestale druge bolesti umire se samo od korone.

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Ma dajte Vi nama vratite barikade i propusnice, udaši i njihov pomladak samo to znaju!

 • Avatar KORONAŠ
  KORONAŠ:

  Da li itko još ozbiljno doživljava tu opskurnu organizaciju.