Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

WHO tvrdi da se svi trebamo ugledati na Švedsku. Je li to uistinu moguće?

Švedska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.09.2020.
u 22:21

Dvojbeno je prepisivanje švedskog modela na cijeli svijet, ne vodeći računa o razlikama u mentalitetu građana, načinu života, standardu i zdravlju ljudi.

Kad još nema lijeka za pandemiju, jedan od šestorice posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije za koronu, David Nabarro dosjetio se da bi se sve zemlje trebale ugledati na Švedsku u kojoj je ključ borbe protiv virusa suradnja građana i vlasti.

Misli li Nabarro ozbiljno da svi na svijetu odjednom možemo postati Šveđani, što bi podrazumijevalo i da živimo i ponašamo se kao Šveđani, da imamo transparentnu vlast, dobro zdravlje i standard kao oni? Švedska je vodeća u EU po udjelu samačkih kućanstava (više od 50%), djeca se sele iz roditeljskog doma čim postanu punoljetna, u obiteljima ne žive tri generacije. Već zbog toga u Švedskoj je otežano širenje virusa. Šveđani su kao narod discipliniraniji od drugih, drže se preporuka, povjerenje u institucije im je među najvećima u EU zbog 300 godina učinkovite i transparentne javne uprave.

Distancirani su, nisu skloni velikim druženjima. Švedska je u vrhu EU po dobrom zdravlju građana jer su Šveđani u prosjeku dobrog zdravlja i sa 74 godine, a Šveđanke sa 72 godine. Veliki dio ih radi od kuće, a oni koji to ne mogu, nakon prvog simptoma mogli su ostati doma 14 dana bez otvaranja bolovanja i uz naknadu od 80% plaće. Srednjoškolci i studenti su se školovali online. I unatoč svemu tome, dosegli su brojku od 5800 mrtvih. Zato je dvojbeno prepisivanje švedskog modela na cijeli svijet, ne vodeći računa o razlikama u mentalitetu građana, načinu života, standardu i zdravlju ljudi.

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
23:17 01.09.2020.

Sva sreca sto su nestale druge bolesti umire se samo od korone.

KO
komunikolog
23:06 01.09.2020.

Ma dajte Vi nama vratite barikade i propusnice, udaši i njihov pomladak samo to znaju!

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
23:06 01.09.2020.

Da li itko još ozbiljno doživljava tu opskurnu organizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije