Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdana četiri naloga

U Haagu rasprava o procesuiranju ruskih ratnih zločina u Ukrajini

Aftermath of a Russian military strike in Kharkiv
Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY/REUTERS
1/13
03.04.2024.
u 10:14

Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri uhidbena naloga protiv visokorangiranih Rusa, uključujući i predsjednika Putina

Više od dvije godine od početka ruske agresije na Ukrajinu europski ministri i međunarodni istražitelji raspravljali su jučer u Haagu o napretku u procesuiranju ruskih ratnih zločina. Ukrajina, njezini saveznici i Europska komisija žele osigurati da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde. Također se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresije. Postoji mogućnost da se u tu svrhu osnuje poseban sud. Na konferenciji se očekuju i prvi zahtjevi žrtava za odštetu.

Domaćin konferencije je Nizozemska. Među sudionicima su predstavnici iz Europske komisije, Ukrajine i zapadnih saveznika, kao i Međunarodnoga kaznenog suda i europskog pravosudnog tijela Eurojusta. Ubrzo nakon početka rata nekoliko zemalja pristalo je surađivati s Ukrajinom i međunarodnim pravosudnim tijelima u istragama. Osim ukrajinskog pravosuđa istragu vodi i Međunarodni kazneni sud u Haagu. Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri međunarodna uhidbena naloga protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je naloge za uhićenje najviših ruskih zapovjednika Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Sud u Haagu rekao je da "postoje razumni razlozi vjerovati da dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade na ukrajinsku električnu infrastrukturu koje su snage pod njihovim zapovjedništvom izvodile od najmanje 10. listopada 2022. do najmanje 9. ožujka 2023. godine". Sud je dodao da su s tim povezane ozljede civila i šteta od napada bili očito prekomjerni u odnosu na očekivanu vojnu korist.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Aftermath of a Russian military strike in Kharkiv
1/28

Ukrajinski tužitelji već su istraživali moguće ratne zločine nakon zimskih zračnih napada na ukrajinsku energetsku i komunalnu infrastrukturu. Rusija negira da je namjerno gađala civilnu infrastrukturu u Ukrajini, rekavši da napadima žele smanjiti borbenu sposobnost Kijeva. S druge strane, Rusija je zatražila od Ukrajine da joj izruči sve koji su povezani s "terorističkim napadima u Rusiji", uključujući šefa tajne službe SBU Vasila Maljuka, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju se navodi popis nasilnih incidenata koji su se dogodili u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., uključujući bombaške napade u kojima su poginuli kći istaknutog ruskog nacionalista i ratni bloger te incident u kojem je teško ozlijeđen pisac. Ministarstvo je istaknulo da su istrage pokazale da "tragovi tih zločina vode u Ukrajinu".

SBU je odmah odbio ruske zahtjeve kao "besmislene" i poručio da je rusko ministarstvo "zaboravilo" da je ruski predsjednik Putin predmet međunarodnog uhidbenog naloga zbog odvođenja djece iz Ukrajine u Rusiju. Kažu da ruski zahtjevi "zvuče posebno cinično s obzirom na to da dolaze od terorističke države". 

FOTO Svjetski poznati rodan Klepetan ima novu družicu

Aftermath of a Russian military strike in Kharkiv
1/18

Komentara 22

SE
Serengeti
10:35 03.04.2024.

Zašto međunarodni sudovi nisu tako brzi kod rata u Gazi? Nakon 11 000 ubijene DJECE u 4 mjeseca rata još nema ni početka neke istrage o ijednom slučaju? Bitno je da su Putina odmah optužili jer je spasio djecu i odveo ih dalje od bojišta.

Avatar vasilije
vasilije
10:36 03.04.2024.

Zapto se ne raspravlja o američkim zločinima u Iraku Libji , Siriji , Jugoslaviji, Ukrajna ???

Avatar Naravno
Naravno
11:37 03.04.2024.

Ista slika a ko zna koji nik po redu . Pitam se koliko ti nikova imaš. .. Ako ti kažeš da nije bilo zločina od strane Amera koji su od *45 do danas ubili najmanje 20.000.000. Onda je sigurno tako Onda je sigurno tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije