Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28 milijuna zaraženih

U Crnoj Gori korona se drastično širi, u Srbiji se povukla

A health worker in personal protective equipment (PPE) collects a swab sample from a woman during a rapid antigen testing campaign for the coronavirus disease (COVID-19), in Mumbai
Foto: FRANCIS MASCARENHAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.09.2020.
u 12:45

Indija je izbila na drugo mjesto po broju zaraženih. Samo jučer imali su 19.000 novih slučajeva

Kako vrijeme odmiče broj, zaraženih korona virusom u svijetu sve više raste i odnosi sve veći broj života. Prema službenim podacima, s jučerašnjim danom bilo je zaraženo više od 28 milijuna ljudi širom svijeta, dok je preminulo gotovo 910 tisuća ljudi. I dalje je najteža situacija u SAD-u, koji bilježi 6,5 milijuna zaraženih i 195 tisuća mrtvih. Ipak, broj novozaraženih u SAD-u smanjio se pa je zabilježeno „svega“ 1500 novih slučajeva, što je sitnica u odnosu na brojke otprije mjesec dana kada je broj zaraženih na dnevnoj razini rastao i više od 50.000. Prije nekoliko dana Indija je izbila na drugo mjesto po broju zaraženih. Trenutačno je u drugoj najnapučenijoj zemlji na svijetu 2,5 milijuna zaraženih i oko 75.000 mrtvih, s tim da broj novozaraženih raste ubrzano iz dana u dan. Samo su jučer imali 19.000 novih slučajeva.

Kada se gledaju ukupni podaci, pandemijom koronavirusa posebno su pogođene države Latinske Amerike, gdje je u srijedu prijeđena granica od 300.000 potvrđenih smrtnih slučajeva zaraze ovim virusom. Brazil je država u toj regiji s najvećim brojem zaraženih, 4,2 milijuna oboljelih, i više od 128 tisuća umrlih. Zemlje Latinske Amerike imaju gotovo 8 milijuna slučajeva zaraze, a redom se sve bore kako bi umanjile duboku ekonomsku recesiju uzrokovanu mjerama za zaustavljanje epidemije.

Kada je riječ o Europi, najteža je situacija u Rusiji, koja je prešla brojku od milijun zaraženih, ali i 18.200 mrtvih. Virus se Rusijom i dalje brzo širi tako da broj novozaraženih dnevno prelazi 5000 novih slučajeva. Stručnjake ponovno zabrinjava situacija u Francuskoj, gdje se trenutačno, kada je riječ o Europi, bilježi najveći broj novozaraženih. Ta brojka na dnevnoj razini sada prelazi i 6000 tako da je ukupan broj zaraženih u Francuskoj prešao 330 tisuća oboljelih i gotovo 31.000 preminulih. Komentirajući stanje u državi, francuski ministar zdravstva Olivier Veran kazao je kako je epidemiološka situacija u državi zabrinjavajuća, ali i da bi drugi veliki val zaraze koronavirusom mogao biti izbjegnut. Objasnio je kako trenutačna stopa reprodukcije virusa stoji na 1,2, što je manje od 3,2-3,4, koliko je zabilježeno u proljeće, ali i da virus i dalje cirkulira iako se prenosi sporije.

Poslije tjedana velikog rasta, broj novozaraženih u Srbiji drastično je pao te su jučer imali 58 novih slučajeva. U isto vrijeme BiH je imala 286 novih slučajeva, Slovenija 77, Austrija 664, Mađarska 476… Poslije izbora situacija u Crnoj Gori, nakon okupljanja stranačkih pristaša, postaje sve dramatičnija. Ovoga tjedna imali su dva dana zaredom više od po 200 novozaraženih.

Zbog svega je vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša upozorio da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori vrlo ozbiljna i da “ide k dramatičnoj“ te da analize testiranih posljednjih dana pokazuju kako je gotovo 30 posto testiranih pozitivno na koronavirus. Prema njegovim riječima, striktno poštovanje epidemioloških mjera u 15 do 20 dana moglo bi dovesti do toga da se u Crnoj Gori uvede potpuna kontrola nad epidemijom, a u suprotnom bi moglo biti novog „zaključavanja“ cijelih gradova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije