Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Beču svečano proslavljen Dan državnosti i Dan oružanih snaga RH

Proslavi je nazočio veliki broj predstavnika austrijskog političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i javnog života te brojni veleposlanici i predstavnici stranih Diplomatskih zborova akreditirani u Republici Austriji
02. srpnja 2019. u 21:32 1 komentara 482 prikaza
Veleposlanstvo u Beču
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Dan hrvatske državnosti i Dan Oružanih snaga RH svečano je u utorak obilježen prigodnim prijemom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču.

Svečani prijem povodom Dana državnosti u Uredu predsjednice Milan Ivkošić Vraća se Dan državnosti, ali ne i banke, Ina, Pliva, telekomunikacije...

Oko 200 gostiju i uglednih visokih uzvanika na ulazu su dočekivali i pozdravljali hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, stalna predstavnca RH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Ujedinjenim narodima (UN) i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Plejić - Marković i vojni izaslanik RH u Austriji, brigadir Davor Kopanji.

Proslavi je nazočio veliki broj predstavnika austrijskog političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i javnog života te brojni veleposlanici i predstavnici stranih Diplomatskih zborova akreditirani u Republici Austriji, kao i vojni izaslanici i dužnosnici OESS-a, UN-a i drugih međunarodnih organizacija u Beču, među njima i glavni tajnik OESS-a Thomas Greminger.

Hrvatskoj su Dan njene državnosti došli čestitati i novi apostolski nuncij za Austriju mons. Pedro Lopez Quintana te  novi predsjednik Saveznog vijeća austrijskog parlamenta Karl Bader, kao i brojni visoki dužnosnici austrijskih saveznih ministarstava i drugih državnih institucija.

Svečani prijem povodom Dana državnosti u Uredu predsjednice Nova rješenja za blagdane Dan državnosti jučer je posljednji put obilježen 25. lipnja?

Nakon hrvatske i austrijske himne, u izvedbi popularnog gradišćanskohrvatskog sastava „Basbaritenori“, nazočne je na njemačkom jeziku pozdravila veleposlanica Cvjetković, a na engleskom veleposlanica Plejić-Marković.

U prigodnom govoru veleposlanica Cvjetković je podsjetila na značenje Dana državnosti te dosadašnja postignuća Republike Hrvatske. Također je istaknula i zadaće koje slijede, spomenuvši izuzetno značajno šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske EU-om od 1. siječnja 2020. godine, te ulazak RH u Schengen.

„Prije 28 godina, odnosno 25. lipnja 1991. godine,  hrvatski Parlament, tj. Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Nažalost međunarodno priznanje nije uspjelo spriječiti rat, ali osiguralo je Hrvatskoj čvrsto mjesto na političkoj karti Europe i pomoglo joj na putu u EU. Austrija je pritom igrala ključnu ulogu. Na tome, prije svega moramo zahvaliti, tadašnjem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku, koji je pokrenuo međunarodno priznanje“, rekla je veleposlanica Vesna Cvjetković dodavši:

Svečani prijem povodom Dana državnosti u Uredu predsjednice Proslava Dana državnosti Pjevali Thompsonov 'Dolazak Hrvata', pogledajte tko je sve došao na Pantovčak

„Od tada do danas Hrvatska je unatoč brojnih izazova napravila respektabilni razvoj. Ciljeve koje smo si postavili 90-tih godina, ostvarili smo kroz procese euroatlanskih integracija, ove godine slavimo 10 godina članstva u NATO savezu, i 6. godina kako smo pristupili EU“.

Cvjetković je predstavila i hrvatske prioritete predsjedanja EU-om, istaknuvši:

„Jedan od najviših prioriteta svih zemalja u EU je danas unutarnja i vanjska sigurnost. Stoga će Hrvatska posebno ulagati napore u zaštitu vanjske granice, koja istovremeno osigurava slobodu kretanja unutar EU-a i odgovarajuće funkcioniranje Schengenskog prostora“.  Napomenula je kako je Hrvatska već ispunila većinu zahtjeva za pristup Schengenu i kako bi uskoro u njega trebala i ući. Pobrojala je i ostale hrvatske prioritete, među kojima i potporu državama nečlanicama EU-a iz jugoistočne Europe na njihovom europskom putu, najavivši vezano uz to i summit u Zagrebu. Kao veliki hrvatski uspjeh, istaknula je izbor hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, što su nazočni popratili burnim aplauzom.

Misa u crkvi sv. Marka DAN DRŽAVNOSTI Kardinal Bozanić pozvao na hrvatsko zajedništvo i oslobađanje od radikalizacije

Veleposlanica Pejić-Marković zahvalila je nazočnim suradnicima međunarodnih organizacija sa sjedištem u Beču na multilateralnoj suradnji i potpori.

U glazbenom djelu programa nastupio je sastav „Basbaritenori“, kojeg sačinjavaju vrsni glazbenici iz Beča, poznati po „a capella“ pjevanju.

U neformalnom djelu prijema služeni su hrvatski kulinarski i enološki specijaliteti, koje su za ovu priliku pripremili tvrtka „DeliKroat“ na čelu s Mariom Harapinom, „Gastro Fisch Brač“ u Beču i voditelj poslova Milan Prgomet te Aura Delikatessen OG Austria na čelu s Martinom Jurićem.

Prijem za predstavnike hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga te Hrvatskih katoličkih misija i Župnih zajednica u Austriji održan je 29. lipnja, također u Veleposlanstvu RH u Beču.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Koje gluposti mi plaćamo...a za bolesnu djecu nema se novaca...