Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava Dana državnosti

Pjevali Thompsonov 'Dolazak Hrvata', pogledajte tko je sve došao na Pantovčak

Svečani prijem povodom Dana državnosti u Uredu predsjednice
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/41
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.06.2019.
u 18:53

Proteklih godina u ovoj sam prigodi često govorila o raznim konkretnim zadaćama unutarnjeg razvoja. Danas ću samo podsjetiti na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, to je problem koji traži trajno djelovanje, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je organizirala svečani prijam povodom Dana državnosti.

Svečanom prijamu nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri u Vladi, predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović i suci Ustavnoga suda, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, vjerski velikodostojnici Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka, županija, gradova i općina, gospodarstvenici, predstavnici akademske, kulturne i sportske zajednice, javnih ustanova, medija i udruga.

U početku svog govora predsjednica Grabar-Kitarović pozdravila je sve nazočne.

– Ponosno i radosno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske. U povijesti hrvatskog naroda 25. lipnja 1991. godine jedan je od najvažnijih datuma. Ime Hrvatske konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta, Hrvatska je tu ne samo lijepa nego doista i naša. S posebnim poštovanjem spominjemo se i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Unatoč tome što je demokratski izabrana vlast ustavno zajamčila ustavna prava, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji koju smo svladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja – kazala je u svom govoru predsjednica.

 

– Nedvojbeno prisutnost hrvatskog imena u sjedištima međunarodnih foruma i sportskim natjecanjima danas je najvidljiviji znak naših povijesnih uspjeha. No, država nije samo ponos, ona je i obveza – dodala je.

– Proteklih godina u ovoj sam prigodi često govorila o raznim konkretnim zadaćama unutarnjeg razvoja. Danas ću samo podsjetiti na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, to je problem koji traži trajno djelovanje. Ne dvojim da ćemo ga riješiti, mnoge smo velike i epohalne uspjehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske – rekla je predsjednica.

Nakon njezinog govora izvedena je pjesma 'Dolazak Hrvata' Marka Perkovića Thompsona.

Prije prijama na Pantovčaku, na Facebook stranici predsjednice objavljena je video-čestitka u kojoj se Grabar-Kitarović, između ostaloga, osvrnula na najveće izazove s kojima se država trenutačno suočava.

Državnu himnu „Lijepa naša” na prijamu su otpjevale sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, a pjesmu "Dolazak Hrvata“ Marka Perkovića Thompsona i pjesmu "Croatio ponosna u duši“, Nenada Ninčevića i Branimira Kopitovića, izveo je Tomislav Kreš uz Jazz orkestar HV.

Hrvatska danas, podsjetimo, slavi 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a od 2001. godine slavi se 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor 1991. donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Komentara 167

Avatar dpejakovic
dpejakovic
19:12 25.06.2019.

Thompson je lijek za antifa tifusare! Na današnji dan 25.06.1991. godine SDP-SKH (stranka demokratskih promjena - savez komunista hrvatske) glasali su protiv Hrvatske neovisnosti (s iznimkom Marka Vlašića čiče). Ivica Račan:"Mi smo za neovisnost ali ćemo glasati protiv".

RE
Rex
20:05 25.06.2019.

Hajde crveni kmeri samo se vi kostrijesite.........nadaj bože vise vas na vlasti nikada

PR
Princeza
18:53 25.06.2019.

Lijepa nasa predsjednica jos jedan mandat!❤️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije