Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK SE ŽALIO NA PRESUDU BIVŠIM ČELNICIMA VSOA-e

Traže strože kazne i da se ukine oslobađajući dio presude

Ognjen Preost
Sanjin Strukic/PIXSELL
04.03.2019.
u 14:40

Tužiteljstvo se žalilo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na Tibora Miju Kuljanića, a žalili su se zbog visine izrečenih kazni

USKOK se žalio na nepravomoćnu presudu bivšim čelnicima VSOA-a, koje je teretio za zloporabu položaja i ovlasti. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Miličević lani u siječnju nepravomoćno je na po tri godine zatvora osudilo bivšeg ravnatelja VSOA-e general-pukovnika Darka Grdića te bivšeg zamjenika ravnatelja VSOA-e brigadnog generala Ognjena Preosta.

Na uvjetne kazne osuđeni su tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e pukovnik Zdeslav Ivanković i zaposlenik VSOA-e Denis Lukinić. Prvi je uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a drugi na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Optužbi je oslobođen Tibor Mijo Kuljanić. Osim izrečenih kazni, Grdić mora vratiti oko 1,5 milijuna kuna, Preost oko tri milijuna kuna, a Lukinić oko 200.000 kuna.

USKOK ih je teretio da su od početka 2009. do 3. srpnja 2012. neopravdano koristili sredstva za posebne namjene trošeći taj novac za osobne potrebe. Uz to, Grdića i Preosta teretilo se da su to pokušali prikriti uništavanjem dokumentacije.

Tužiteljstvo se žalilo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na Tibora Miju Kuljanića, a žalili su se zbog visine izrečenih kazni. Predlažu da se oslobađajući dio presude u odnosu na Kuljanića ukine te da mu se ponovo sudi. Što se tiče kazne, za zatvorske kazne traže da budu strože, dok za uvjetne traže da se pretvore u zatvorske.

Komentara 4

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:59 04.03.2019.

Radi se o imovinskom kriminalu, krađi novca i falsificiranju službene dokumentacije. Mi smo ukinuli vojne sudove i vojno tužilaštvo. Molim pogledati UREDBA O STAVLJANJU IZVAN SNAGE UREDBI IZ OBLASTI PRAVOSUĐA («Narodne novine», broj 103/96) .

BL
bljak007
15:24 04.03.2019.

Svugdje u svijetu, vojne osobe sudi vojni sud.

Avatar raco
raco
14:57 04.03.2019.

o tome je trebao odlučivati vojni sud, a ne civilni. Ali mi ni to nemamo. Gdje na svijetu brigadnog generala sudi civilni sud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije