Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proglašeni krivima

Grdić i Preost u zatvor i – vraćaju milijune

Objava presude čelnicima VSOA-e optuženima za zlouporabu položaja
Sanjin Strukić/PIXSELL
24.01.2018.
u 19:00

Preost je novinarima odgovorio da on i njegovi suoptuženici nisu uzeli novac

Gotovo četiri godine od početka suđenja bivšim čelnim ljudima Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), optuženima za pronevjeru 5 milijuna kuna, koje se zbog zaštite nacionalne sigurnosti odvijalo iza zatvorenih vrata, jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu donesena nepravomoćna presuda. Vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević, krivim je proglasilo četiri od pet optuženika protiv kojih je USKOK optužnicu podigao u rujnu 2013.

Pokušali uništiti dokumente

Na po tri godine zatvora nepravomoćno su osuđeni bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić te bivši zamjenik ravnatelja VSOA-e brigadni general Ognjen Preost. Na uvjetne kazne osuđeni su tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e pukovnik Zdeslav Ivanković i zaposlenik VSOA-e Denis Lukinić. Prvi je uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a drugi na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Optužbi je oslobođen Tibor Mijo Kuljanić. Osim izrečenih kazni, sud je usvojio odštetni zahtjev Republike Hrvatske pa će, postane li presuda pravomoćna, Grdić morati vratiti oko 1,5 milijuna kuna, Preost oko tri milijuna kuna, a Lukinić oko 200.000 kuna. Što se tiče nepripadno stečene imovinske koristi za koju se tereti Ivankovića, a radi se o oko 200.000 kuna, Republika Hrvatska upućena je da taj iznos potražuje u parničnom postupku. Optuženici moraju platiti i troškove sudskog postupka; Grdić, Ivanković i Lukinić po 11.390 kuna, a Preost 13.891 kunu.

Objava presude čelnicima VSOA-e optuženima za zlouporabu položaja
1/6

Na objavi presude, na kojoj je, sukladno zakonu, javnost mogla nazočiti, pojavili su se samo Preost i Lukinić, a pri izlasku iz zgrade suda Preost je kazao da je nezadovoljan nepravomoćnom presudom.

- Mi smo u dokaznom postupku obrazložili naš rad, a sud je odlučio kako je odlučio. Riječ je o prvostupanjskoj presudi i na nju ćemo se žaliti - kazao je Preost.

Njega i ostale, pojednostavljeno rečeno, terete da su od početka 2009. do 3. srpnja 2012. neopravdano koristili sredstva za posebne namjene trošeći taj novac za osobne potrebe. Uz to, Grdića i Preosta terete da su to pokušali prikriti uništavanjem dokumentacije. Na novinarsko pitanje jesu li on i njegovi suoptuženici uzeli novac, kako im se optužnicom stavlja na teret, Preost je odgovorio:

- Naravno da nismo!

Crni fond tajne službe

U odgovoru na novinarska pitanja implicirao je i da je riječ o nečemu što mu je podmetnuto, no nije precizirao tko mu je podmetao. Kazao je i da se oko novca inkriminiranog optužnicom sve mistificira.

- To su sredstva iz crnog fonda koja se koriste u svakoj tajnoj službi pa tako i u VSOA-i. Ta su sredstva specifična i nemaju mogućnost pokrivanja onako kako se to radi u trgovačkim društvima - kazao je Preost.

Na pitanje znači li to da se ono što mu se optužnicom stavlja na teret nije ni dogodilo, umjesto Preosta odgovorio je njegov odvjetnik Nenad Strukan:

- Naravno da se nije dogodilo. Moj je klijent pošten časnik koji je samo radio svoj posao, a meni je žao što je suđenje bilo zatvoreno za javnost.

Tonći Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da je zadovoljan osuđujućom presudom, no nije zadovoljan dijelom koji je oslobađajući.

- Što se tiče sankcija, smatramo da su u odnosu na prvooptuženika i drugooptuženika preniske za to djelo, pa će vjerojatno u tom smjeru ići i žalba nakon što dobijemo pisano obrazloženje presude - kazao je Petković.

Komentara 16

CH
CharlesBukowski
11:30 24.01.2018.

hahaha prejaki ste svi vi lopovi u vlasti na vlasti ili u foteljama.. kad vas uhvate da ste krali uvijek vam neko podmece.. kako meni nitko ne podmece da sam napravio nesto sta nisam?

DU
Deleted user
11:57 24.01.2018.

Zašto nigdje ne piše tko ih je postavio, odnosno čiji su to ljudi? Da nisu Mesićevi, već u naslovima bi masnim slovima vrištalo da su Karamarkovi ili Tuđmanovi.

DU
Deleted user
11:06 24.01.2018.

Ja bi molio urednika ako bi me mogo slikat stim gospodinom generalskim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije