Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tragedija u HE Plat: Podignuta optužnica protiv pet osoba i HEP-a

Požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala, koji se nisu smjeli ugraditi, proširio se i zahvatio područje strojarnice pogona
06. kolovoza 2020. u 17:00 2 komentara 1159 prikaza
Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv pet odgovornih osoba i Hrvatske elektroprivrede (HEP) zbog požara koji se u siječnju 2019. dogodio u Hidroelektrani Plat kada su poginula tri radnika.

požar u Hidroelektrani Dubrovnik TRAGEDIJA Proširena istraga nad petoricom osumnjičenih za smrt trojice radnika hidroelektrane u Platu

Među optuženima su i bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman i član uprave HEP-a Nikola Rukavina koji su nakon uhićenja u lipnju prošle godine kazali da se ne osjećaju krivima.

Ne otkrivajući identitete optuženih tužiteljstvo je izvijestilo da tri okrivljena tereti da su kao odgovorne osobe od druge polovice 2016. do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu pri izvođenju obnove pogona HE Plat počinili kazneno djelo jer su pristali "da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti". 

"Navedeno se i dogodilo kad su tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja i propisa o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara“, ističe se u optužnici.

VIDEO Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat

Optužnica je podignuta i protiv Hrvatske elektroprivrede, kao odgovorne za povrede dužnosti pravne osobe.

Četvrti i peti okrivljeni terete se da su, kao voditelj radova i inženjer gradilišta, prekršili odredbe propisa o protupožarnoj zaštiti iz Zakona o gradnji.

"Uslijed tih se propusta požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala, koji se nisu smjeli ugraditi, proširio i zahvatio područje strojarnice pogona, gdje je gorenje obloga stropa postavljenih od neodgovarajućih materijala uzrokovalo brzo širenje vatre, isijavanje znatne količine topline i štetnih produkata gorenja, pa su tri zaposlenika pogona u tako stvorenoj nemogućnosti bijega smrtno stradali, a sedam zaposlenika doživjelo je akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje 90 milijuna kuna", stoji u optužnici.

Nesreća u HE Dubrovnik Tragedija u HE Dubrovnik 'Strahovito mi je žao, nakon tragedije bio sam danima u šoku'

Također, tužiteljstvo je odbacio kaznenu prijavu protiv tri hrvatskih državljana za teško djelo protiv opće sigurnosti. Kao glavni projektant i projektanti dijelova pogona bili su osumnjičeni da u projektima nisu predvidjeli potrebne mjere zaštite od požara i poštivali važeće norme za odvođenje topline i dima iz prostora u slučaju požara, što bi omogućilo sigurnu evakuaciju i gašenje.

"Kaznena prijava je odbačena jer nema podataka i dokaza koji bi ukazivali na osnove sumnje da su radnjama ili propustom, koji bi bili u uzročno posljedičnoj vezi s izazvanom opasnosti, požarom i posljedicama, počinili to kazneno djelo", zaključuju u državnom odvjetništvu.

U požaru koji se 10. siječnja 2019. godine dogodio u pogonu Hidroelektrane Plat živote su izgubili radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.

Svi okrivljenici brane se sa slobode.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • klo11:

    Sve te kakti "javne natječaje dobivaju tvrtke Rođo und Pajdo d.o.o., dajukao najbolju iliti najnižu ponudu (ne znaju druge ponude, naravno) pa se onda ugradi bofl oprema, ili se cijena ugovorenog posla tijekom izvođenja radova korigira!!

  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Mi Dubrovčani,prijatelji,znanci i rođaci unesrećenih djelatnika, ogorčeni smo sporošću institucija . No, u konačnici,nadamo se pravdi i pravici.