Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Strahovito mi je žao, nakon tragedije bio sam danima u šoku'

U požaru koji je izbio 10. siječnja ove godine živote su izgubila trojica djelatnika HEP-a, Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko. Pokušali su se spasiti skokom u odvodne kanale, ali sva trojica su se utopila. Potraga za tijelima trajala je danima
12. lipnja 2019. u 06:30 7 komentara 5786 prikaza
Nesreća u HE Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Član uprave HEP-a Nikola Rukavina, jedan od osumnjičenih za neseću u HE Plat, jučer je iznio svoju obranu na državnom odvjetništvu. Prema riječima njegova odvjetnika Krešimira Škarice, Rukavina se ne osjeća odgovornim. Naglasio je da Rukavina nema ni objektivne ni stvarne veze s inkriminacijom za koju ga se tereti.

Tragedija u HE Dubrovnik Istraga tragedije Šefa HEP-a uhitili jer radovi na Platu nisu ispravno provedeni

Dio glavnog projekta

Jučer popodne trebao je biti ispitan i drugi osumnjičenik - bivši direktor HPE Proizvodnje Željko Starman, nakon čega je državni odvjetnik trebao odlučiti o prijedlogu za određivanje istražnog zatvora, o čemu će danas odlučivati sudac istrage Županijskog suda. Zbog nesreće u Hidroelektrani Plat u kojoj su poginula tri djelatnika HEP-a, ukupno je osumnjičeno osam osoba za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te za kaznena djela opasnog izvođenja građevinskih radova.

Nesreća u HE Dubrovnik | Autor : Grgo Jelavić/PIXSELL Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Prema medijskim napisima, osim Rukavine i Štromara, za slučaj u HE Plat osumnjičeni su još Mato Mišković, direktor hidroelektrane u vrijeme obnove, Goran Radmilo iz tvrtke Projektni biro Split (PBS), Miljenko Vučić iz tvrtke Spegra inženjering te Ivica Nujić, Miroslav Šander i Davor Petranović koji su također sudjelovali u sanaciji.

PBS je inače posao izrade i nadzora projekta obnove HE Dubrovnik, vrijedan 5,5 milijuna kuna, dobio u veljači 2012., a tad je to izazvalo medijsku pozornost jer je gotovo u isto vrijeme tadašnji vlasnik te tvrtke Rodoljub Lalić postao član uprave HEP-a. Sadašnji vlasnik PBS-a je Goran Radmilo, a on je nakon što je priveden, pušten uz kaznenu prijavu.

Nikola Rukavina Slučaj HE Plat Nikola Rukavina se aktivno branio, ne osjeća se odgovornim za tragediju

– Ne mogu vam reći što mi se stavlja na teret jer mi je zabranjeno govoriti o tome. Mogu samo potvrditi da sam projektant jednog dijela glavnog projekta i na osnovi toga sam u toj priči. Ne mogu reći ništa detaljnije jer ne smijem, iako razumijem interes javnosti – rekao je 70-godišnji Radmilo, diplomirani inženjer strojarstva. Na kraju je karijere i jako ga je pogodila tragedija u HE Plat.

Danima sam bio u šoku

– Kao i svima koji su radili na tim projektima, strahovito mi je žao, nakon tragedije bio sam danima u šoku. Sud neka utvrdi krivce, doista ne bih ništa prejudicirao, neka sve ide svojim tijekom, svi mi želimo da se utvrdi istina. Mogu vam još samo reći da smatram da nisam kriv – rekao nam je Radmilo. Građevinske radove u strojarnici i vodostanu na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda, vrijedne 1,67 milijuna kuna, izvodila je tijekom 2017. splitska tvrtka Spegra, i to prema projektu tvrtke Apsida.

Sisak: Vozač kamiona koji je skrivio tragediju kod Novske odveden na Županijski sud Izrazili sućut Kći vozača kamiona: Ne možemo naći riječi utjehe, oprostite mom tati

Inženjer gradilišta u HE Dubrovnik, Miljenko Vučić iz Spegre, također je nakon privođenja pušten na slobodu.

– Svim institucijama stojimo na raspolaganju, stalo nam je jako da se rasvijetli uzrok tragedije. Sve smo radove izveli prema projektnoj dokumentaciji, u skladu s građevinskom regulativom i uz dopuštenje nadzornog inženjera – kazao nam je jučer direktor Spegra inženjeringa Berislav Borovina.

Krivac za tragediju u HE Plat su navodno PVC ploče koje su ugrađene u strop strojarnice. Borovina nam je još u veljači ove godine kazao da su PVC obloge u HE Dubrovnik postavljene još 60-ih godina prošlog stoljeća i da su, prema projektu, zamijenjene istovjetnim novim pločama.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • ing-12345:

    Sva ova uhapšena gospoda su uhapšena sa vrlo ozbiljnim razlogom. Rukovoditelji HEP-a jer su donjeli odluku da rade rekonstrukciju hidroelektrane bez traženja građevinske dozvole u sklopu koje je zakonski propisana izrada protupožarnog elaborat kojega treba potom odobriti MUP. A uhapšeni ... prikaži još!eni projektanti su uhapšeni jer su pristali izraditi projekte znajući da investitor tj. HEP ne traži građevinsku dozvolu a trebao je. Ista stvar je i sa voditeljem gradnje tj. izvođačem. Na taj način su prekršili cijeli niz zakona vezan uz gradnju i ovlaštenja koja imaju kao ovlašteni inženjeri tj. projektanti i voditelji građenja.

  • dr Luigi:

    Hep je leglo uhljeba,zapošljavaju se podobni ,a ne sposobni,nisu u stanju ni održavati kao treba što je ostalo od bivše države ,a kamoli izgraditi nešto novo.

  • golub Vaso:

    svi su na položaj došli isključivo preko iskaznice HDZ-a, a stručnjaci mogu svirati k. ako ima pravde truniti će u zatvoru