Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE TEMPERATURE

Toplinski valovi već pogodili Hrvatsku: Klimatolog objasnio kakvo nas ljeto očekuje

Dubrovnik: Velike vrućine i gužve turista na Stradunu mnoge su natjerale na veliku i malu Onofrijevu fontanu po osvježenje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
28.06.2022.
u 20:19

Znači li to da ćemo imati sve duža ljeta, a sve kraće zime, klimatolog smatra da je to mogući scenarij

Iako je tek formalno početak ljeta, Hrvatsku je ovoga tjedna pogodio toplinski val s temperaturama i do 40stupnjeva Celzijusa. 

Klimatolog Krešo Pandžić je za Dnevnik N1 televizije komentirao kakvo nas ljeto očekuje te dolaze nam visoke temperature sve ranije. 

- Moglo bi se tako reći. Istraživanja za područje Hrvatske također pokazuju da u zadnjih 30-ak godina su već počeli sve češći i jači toplinski valovi. To se povezuje s globalnim zatopljenjem koje je osjetno upravo zadnjih 30-ak godina - objasnio je Pandžić.

- Sezonska prognoza za ovo ljeto je takva da ima velika vjerojatnost za pojavu toplinskih valova - najavio je. 

Znači li to da ćemo imati sve duža ljeta, a sve kraće zime, klimatolog smatra da je to mogući scenarij. 

- Kako sad trendovi stoje, to bi se moglo dogoditi. Osim toga, klimatski scenarij za područje Sredozemlja i jugoistočne Europe pokazuje da tijekom ljeta će biti sve učestaliji toplinski valovi i oni će uzrokovati određene probleme kao što su sve češće pojave suša, šumski požari itd - kaže.

Pandžić je kazao i kako su svi ekstremni uvjeti poput tuče koji izazivaju štetu razlog zašto se pokušava usporiti djelovanje klimatskih promjena.

- U zadnje vrijeme govori se čak i o toplinskim valovima u moru. To su vrijednosti koje prelaze određene uobičajene pragove i to je logičan slijed događaja – najprije se ugrije tlo pa more. To je na neki način dobro jer zimi imamo blažu klimu nego št bi bilo da nemamo more - zaključuje klimatolog.

>> VIDEO Komarci su dosadni, ali ih možete otjerati pomoću jednog prirodnog sastojka


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije