Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I ove godine isti odabir učenika na državnoj maturi

Top-tri izborna predmeta: fizika, biologija, politika i gospodarstvo

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
23.02.2022.
u 22:44

Iako se po pravilu bira osnovna razina matematike, prosječna ocjena je trojka i na višoj razini tog predmeta

Fizika, biologija i politika i gospodarstvo su u top-tri izborna školska predmeta koji se i ove godine upisuju među maturantima.

Statistika je to nakon što su za ovogodišnje pristupnike državne mature završile prijave ispita kojima žele pristupiti na maturi. Tako je i ovogodišnja lista najpopularnijih izbornih predmeta koje najviše biraju maturanti za državnu maturu identična prošlogodišnjoj. Lani je fiziku biralo 6793 pristupnika, dok je ove godine taj predmet zauzeo prvo mjesto sa 7845 pristupnika koji žele pristupiti tome ispitu.

Četvrta kemija

Nema dvojbe, maturanti odabirom izbornih predmeta svakako ne idu linijom manjeg otpora, naročito ako se promatra statistika uspješnosti na ispitu fizike. Naime, dvojka je već tri godine uzastopno, od 2019. do 2021., prosječna ocjena koju nakon mature ostvare učenici na tome predmetu.

Lani je iz fizike prosječna riješenost ispita iznosila od 41 do 50 posto. Prosječna ocjena i iz biologije i politike i gospodarstva lani je također bila dvojka. Ove godine na biologiju će izaći 5212 pristupnika, dok ih je lani bilo 4858. Niti jedan od pristupnika lani ispit iz biologije nije riješio u 100-postotnom iznosu, dok je fiziku bez ijedne pogreške riješilo 13 učenika.

Promatra li se prosječna ocjena iz biologije u posljednje tri godine, taj su predmet najbolje riješili učenici koji su maturi pristupali 2020., kada im je prosječna ocjena iznosila 2,4. Politiku i gospodarstvo lani je prijavilo 4445 pristupnika dok će na taj ispit ove godine izaći 4776 učenika. Lani na tome ispitu prosječna riješenost zadataka iznosila je do 50 posto, a najbolju prosječnu ocjenu na tome predmetu ostvarili su učenici koji su maturu pisali 2019., te godine prosječna ocjena bila je 2,6. i na tome predmetu među prošlogodišnjim pristupnicima nije bilo niti jednog učenika koji je spomenuti ispit riješio bez ijedne pogreške.

Na četvrtom mjestu interesa učenika je kemija kojoj će ove godine pristupiti 3974 pristupnika, dok je lani taj ispit prijavilo 3359 učenika. Kemija je predmet koji učenici već tri godine zaredom polažu s trojkom. Lani su najlošiji rezultat učenici ostvarili na sociologiji, gdje je riješenost ispita iznosila do 40 posto, a taj je predmet ove godine prijavilo 713 učenika.

Poražavajući rezultati

Što se pak obveznih ispita državne mature tiče, 18.229 ovogodišnjih maturanata prijavilo je višu razinu engleskog jezika, dok će osnovnu razinu toga predmeta pisati njih 9662. Matematiku više razine ove je godine biralo 11.551, a osnovnu razinu toga predmeta ove je godine prijavilo 17.746 učenika.

Iako gotovo po pravilu učenici biraju osnovnu razinu matematike, nema znatnije razlike u prosječnoj ostvarenoj ocjeni – lani su maturanti upisali trojku na obje razine toga predmeta. Čak 19.294 učenika prijavilo je hrvatski na višoj, dok je 9678 učenika prijavilo osnovnu razinu materinskog jezika. Upravo rezultati iz tog predmeta najviše su poražavajući u odnosu na sve predmete kojima pristupaju maturanti. Lani, naime niti jedan od pristupnika niti na jednoj razini ispit iz materinskog jezika nije riješio ispit sa 100-postotnom točnošću.

A prosječna ocjena više razine hrvatskog lani je bila 3,0, dok je najviši prosjek ostvaren na tome predmetu 2020. kada je iznosio 3,1. Najviši prosjek iste godine ostvaren je i na osnovnoj razini hrvatskog jezika, iznosio je 2,5, dok je lani prosječna ocjena na tome predmetu bila 2,3.

>> VIDEO Vozači oprez! Netko je na benzinskoj postaji zamijenio pištolje za benzin i dizel...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije