Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U proračunu je osiguran novac za braniteljska prava. Nema potrebe unositi nemir u javnost'

Ministar je napomenuo da će se pitanje pripadnika HVO-a koji su se borili u Bosni i Hercegovini riješiti određenim dopunama međudržavnog sporazuma s BiH
10. prosinca 2016. u 20:00 15 komentara 1763 prikaza
Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je danas u Hrvatskom saboru dovršenje prijedloga jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i naglasio da su sredstva za braniteljska prava osigurana u proračunu za iduću godinu te odbacio napise u nekim medijima o velikom opterećenju tog zakona za proračun.

"U prijedlogu proračuna za 2017. predviđeno je povećanje sredstava za Ministarstvo hrvatskih branitelja od 151 milijun kuna", izjavio je Medved te dodao da će stupanjem na snagu novog zakona troškovi biti uvećani za 50 milijuna kuna za zdravstvenu skrb za hrvatske branitelje, 50 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje, a ostatak za trajna prava.

Što se tiče drugih prava definiranih novim zakonom, predviđa se vraćanje prijašnje mjere tzv. opskrbnine, a koja će sada biti naknada za nezaposlene u Ministarstvu hrvatskih branitelja, rekao je Medved.

"Ta sredstva će se vratiti iz Ministarstva socijalne politike koja su planirali u proračunu, kao i ona koja su se nalazile u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a tiču se mjera za potporu braniteljske populacije", pojasnio je Medved te dodao da sveukupno povećanje za 2017. u odnosu na 2016. iznosi 201 milijun kuna.

Ante Šprlje i Tomo Medved PUŠTENI IZ PRITVORA Medved: HVO-ovcima ćemo pružiti konzularnu, pravnu i materijalnu pomoć 10.12.2014., Zagreb - Hrvatski branitelji koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom Zastrašujuće brojke U 23 godine ubila su se 2734 branitelja

"Tendenciozno i zlonamjerno se ovih dana u raznim medijima povlače određene inačice nacrta koje cijelo vrijeme usklađujemo... Nema potrebe unositi nemir u javnost s iznošenjem iznimno visokih financijskih iznosa koji nemaju veze s realnim stanjem", istaknuo je  Medved te napomenuo da će se pitanje pripadnika HVO-a koji su se borili u Bosni i Hercegovini riješiti određenim dopunama međudržavnog sporazuma s BiH.

Slanje zakona o braniteljima u saborsku proceduru, kojim će se objediniti sva njihova prava, ministar branitelja očekuje tijekom  prosinca ili najkasnije u siječnju 2017.

U nekim su medijima izvijestili kako će za nova prava pripadnika HVO-a trebati najmanje dvije milijarde kuna. Prema medijskim napisima, u nacrtu zakonskog prijedloga koji bi prema nekim procjenama koštao dodatnih dvije do četiri milijarde kuna, prava koja ostvaruju branitelji (od mirovina, invalidnina, stambenog zbrinjavanja, vozila, prava na opskrbnine, ortopedska pomagala..) primijenila bi se i na cijeli HVO. Status branitelja Domovinskog rata priznao bi se, naime, pripadnicima HVO-a koji su branili suverenitet BiH.

>> Plenković novinarima: 'Odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

 • brle brkić:

  Ajd Bogat stavite da samo odredeni branitelji imaju prava,jer ima branitelja kojim ni djete nema na besplatne knjige nina stipendiju nina nikakva pomoci nina nista

 • Avatar FalusBonus
  FalusBonus:

  Ministar ministarstva koje već odavno ne trena postojati, ili ga treba preimenovati u njegovo pravo ime: Ministarstvo uhljeba i povlastica

 • Kolinda Mamić:

  Tko će tu vojsku hadezeovih uhljeba financirati?Mladi bježe na zapad ne žele sudjelovati u ovoj apsurdnoj politici