Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastrašujuće brojke

U 23 godine ubila su se 2734 branitelja

10.12.2014., Zagreb - Hrvatski branitelji koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.12.2016.
u 13:10

Sumornu veteransku svakidašnjicu osvijestili su u Vladi pa je Ministarstvo hrvatskih branitelja dobilo dodatnih 150 milijuna kuna

Od 1991. ubila se cijela brigada branitelja: ruku na sebe podiglo je njih 2734. Podaci se odnose na razdoblje do konca 2014., stoga nema dvojbe da je ova zastrašujuća brojka do danas još i veća. Sumornu veteransku svakidašnjicu osvijestili su u Vladi Andreja Plenkovića pa je u Ministarstvo hrvatskih branitelja ubrizgano dodatnih 150 milijuna kuna što će, kaže ministar Tomo Medved, biti investirano ponajviše u narušeno zdravlje branitelja.

Umiru bez riješenog statusa

Novi zakon donosi i mogućnost priznavanja statusa na osnovi oboljenja od PTSP-a svima onima koji taj status nisu ostvarili do 31. prosinca 2005. kada je odlukom Vlade Ive Sanadera zaustavljeno zaprimanje zahtjeva.

– Neprihvatljivo je jednim potezom pera postaviti granicu dijagnozi kao što je PTSP, kada je znanost dokazala da se ova bolest, kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, može pojaviti i dugi niz godina nakon rata. Pa pune su bolnice oboljelih branitelja koji umiru bez riješenog statusa! – objasnio je ministar Medved, još jednom podsjećajući da treba razbiti iluziju od pola milijuna branitelja na državnom proračunu. Riječ je o njih tek 57.000! Bude li zakon izglasan u Saboru, ova će se brojka uvećati za još uvijek nepoznati broj branitelja koji su oboljeli od PTSP-a u posljednjih 10, pa i više godina, ali ga nikada nisu “prijavili”. Na tzv. prikriveni PTSP, o čijim se razmjerima može samo nagađati, upozorili su i psiholog mr. sc. Zoran Komar i psihijatrica dr. Elvira Koić, autori studije “Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj”. – Zbog dugotrajne negativne kampanje koja se vodila prema braniteljima oboljelima od PTSP-a, mnogi od njih koji su razvili simptome bolesti izbjegavali su potražiti stručnu pomoć ili pokrenuti postupak za ostvarivanje invalidskog statusa. Koliko si je njih oduzelo život, nikada nećemo saznati – kazao je mr. Komar.

Hrvatski vojnici tijekom Domovinskog rata u prosjeku su doživjeli čak 15 traumatskih događaja. Međutim, mnogi su o svojoj bolesti šutjeli, upozorava i docentica dr. Marijana Braš, psihijatrica s Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb.

– Puno branitelja radilo je u vojsci i bojalo se gubitka posla pa nisu predavali dokumentaciju u vrijeme dok su simptomi bili izraženi. Najteži slučajevi pokušavali su raditi i davati sve od sebe dok su mogli, mučeći se sa simptomima, dok se nisu psihički slomili, a onda im je, kada su godinama kasnije potražili pomoć zbog karcinoma ili moždanog udara, utvrđen PTSP koji se nije liječio – kaže dr. Braš dodajući da sam početak traume može biti neposredan, ali i odgođen te da nema jasnog vremenskog roka kad se mogu pojaviti intenzivni simptomi.

Gladni na cesti

Naime, bolest, košmarni snovi i mučna prisjećanja na rat mogu se aktivirati nakon niza godina. – U svakodnevnoj praksi imam pacijente koji su teško bolesni: imaju pravi PTSP, ali ne i riješen status, nemaju ni opskrbninu, žive gladni na cesti – kaže dr. Braš koja pozdravlja inicijativu ministra jer je, stavljajući naglasak na zdravlje, stavio naglasak na budućnost tih ljudi.

Što će psihički oboljelim braniteljima značiti da ih zakon prepozna, pitamo. – Jako puno, jer su godinama bili izloženi stigmatizaciji, čak i negativnim medijskim prikazima zbog čega se ni najbolesniji ne javljaju na liječenje. Oni koji se godinama liječe, a nisu predali papire do konca 2005. dosad su se osjećali zakinutima: bolesni su, a država ih nije prepoznavala kao bolesne – kaže dr. Braš. Kaže da je većina njezinih najtežih pacijenata oboljela upravo nakon isteka zakonskog roka za prijavu bolesti prije deset godina.

Ključne riječi

Komentara 37

AN
ANTIFA
13:19 05.12.2016.

u te 23 godine HDZ je na vlasti 16 godina - pozdrav avima koji su pllanirali ova samoubojstva pripisati "komunjarama", "jugoslavenima" itd.

CI
cinbenik
13:59 05.12.2016.

Eto tako je "strucnjak" Medved dao strucno zakon,sta je to PTSP,umjesto da je to dala struka.......Kasno Janko na Kosovo stize,kako kazu komsije.........Branitelje je poubijala nejednakopravnost,i saznanja da su bolje prosli podobniji HDzeu,negoli istinski branitelji.......Nikakav PTSP i nikakav zakon nemoze se uspoprediti sa ratnim putem.On bi trebao biti svetinja za braniteljske povlastice..To HDZe nije uvazio na pocetku i kraju rata,nego su samo radili na "uljepsavanju" HDze povjesti,koja je ustvari nastetila najvise braniteljima....Upisati u popis preko 500 000,a tvrditi da to nema nikakve veze sa pravima branitelja,zahtijerva odmah ostavku i vlade i ministra branitelja...Kao Vada i ministar iz ll lll puta,su eto otkrili toplu vodu i oni ce to sada rijesiti..Tko ce nadoknaditi nepravdu i nejdnakopravnost proteklih godina,.......Nitko izija Vuk magare......

MA
Majur
13:27 05.12.2016.

Ova tužna brojka ide na dušu svim "Hrvatskim" vladama....diglo je ruke na sebe 90% branitelja koji su bili za "jednokratnu upotrebu",oni koji su srcem branili ovu državu su ostali zaboravljeni dok masa falš branitelja i invalida(upucan u birtiji,samoranjavanja,auto udesi,veze kod doktora itd itd) danas muze lovu iz proračuna.Sve na reviziju,sve....pa pravim braniteljima i invalidima domovinskog rata dati mirovine koje su itekako zaslužili,a parazite i uhljebe staviti na stup srama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije