Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tolušić: Ne možemo uvoziti smeće i prodavati ga u Hrvatskoj

"I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto dvostruko jeftinije i dolazi iz uvoza", rekao je Tolušić na otvaranju Gospodarskoga sajma u Grubišnome Polju
19. studenoga 2016. u 16:42 31 komentara 2422 prikaza
Tomislav Tolušić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je danas, vezano uz učestalu pojavu zdravstveno neispravne hrane na hrvatskome tržištu, kako ne možemo uvoziti "smeće" iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima se prodaje.  

"I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto dvostruko jeftinije i dolazi iz uvoza", rekao je Tolušić na otvaranju Gospodarskoga sajma u Grubišnome Polju.  

Ministar Tolušić smatra kako su učestale dojave proteklih dana o zdravstveno neispravnoj hrani na hrvatskome tržištu "znak da na terenu pojačano rade kontrole ispravnosti hrane". Dodao je kako je vjerojatno takva situacija bila i prije godinu dana, ali da možda nije bilo toliko kontrola, a i kontrole nisu bile tako opsežne kao sada.  

"Moja intencija i moj zadatak je su da hrvatski građani jedu zdravu i kvalitetnu hranu, naravno, po mogućnosti hrvatsku, iako nemam ništa ni protiv uvozne hrane, ako je iste kvalitete kao i hrvatska. Očekujte još i više ovakvih situacija idućih dana dokle god ne uvedemo red na tržištu", poručio je ministar.  

"Znači ja sam apsolutno za fer tržišnu utakmicu, ali kad je zdravstvena ispravnost hrane na jednakoj razini kako hrvatske tako i uvozne", ponovio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.  

Trgovački lanac Lidl Hrvatska prijavio je 2. studenoga Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima svježih pilećih prsa, porijeklom iz Poljske, dobavljača Mesne industrije Braća Pivac, te izvijestio o rezultatima analize proizvoda u svojim distribucijskim centrima koji su pokazali da je u Jastrebarskom negativan nalaz na salmonelu, a u Perušiću pozitivan. Lidl je zatražio i da dobavljač - Mesna industrija Braća Pivac napravi analizu što je i učinjeno, a analiza na tri uzorka dala je negativan nalaz na salmonelu.   

'salmonela' POJAČALI KONTROLU Ministarstvo objavilo koliko je uzoraka hrane ove godine bilo pozitivno na salmonelu jaja PRIMILI REZULTATE OBDUKCIJE Odvjetništvo istražuje smrt djeteta otrovanog salmonelom jaja Bez panike Što bismo sve trebali znati o salmoneli

Ministarstvo poljoprivrede je pak 4. studenog, nakon što je primilo nalaz od Lidla, provelo dodatnu kontrolu i kod Pivica i u Lidlu te nakon toga, 10. studenoga objavilo to u EU RASFF-u, odnosno Sustavu brzog uzbunjivanja za hranu, a ministar Tolušić smijenio je svoga pomoćnika za veterinarstvo Tomislava Kiša jer javnost, a i on kao ministar, nisu prije saznali za zaraženu piletinu, što je pozdravila Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS). Tolušić je poručio i da će njegovo ministarstvo nastaviti sa strožom kontrolom uvoznoga mesa i preporučio građanima da kupuju hrvatske proizvode.  

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u pak u petak, 18. studenoga da će se s tržišta povući Prominski sir (tvrdi polumasni sir) u kojem je otkrivena bakterija Listeria monocytogenes koja može uzrokovati listeriozu - akutnu bolest preživača, posebice ovaca, ali i drugih životinjskih vrsta te čovjeka. U priopćenju ministarstva navedeno je da je 7. studenoga u sklopu godišnjega Plana monitoringa hrane životinjskoga podrijetla provedena službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla hrvatskog proizvođača "Kruška" iz Pakova Sela. Analitičko izvješće Veterinarskoga zavoda u Splitu Hrvatskoga veterinarskog instituta potvrdilo je da je u Prominskom siru, proizvedenome 7. studenog 2016. s rokom trajanja do 2. studenoga 2017., utvrđena Listeria monocytogenes.

>> Hrana koje se uvozi iz EU ne prolazi gotovo nikakvu sanitarnu kontrolu

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Brontops:

    Restorani i kafici su zatvarani jer su krsili zakon. Stvorite zakon po kojim ce se ducan koji prodaje zarazenu hranu i/ili smece od hrane zatvoriti na minimum deset dana. Pa cemo vidjeti tko se od njih nece "samokontrolirati"!

  • dalibor.hren:

    Ako organoleptička svojstva namirnica trebaju utvrđivati kupci, onda ministra i ministarstva ne treba!

  • Deleted user:

    Gazi po uvoznom lobiju.