Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAČALI KONTROLU

Ministarstvo objavilo koliko je uzoraka hrane ove godine bilo pozitivno na salmonelu

'salmonela'
Foto: Thinkstock
1/4
18.11.2016.
u 17:21

Kontrole, odnosno uzorkovanja provode se na razini prerade i stavljanja na tržište

Tijekom prošle godine je od 2.191 uzoraka na mikrobiološki kriterij sigurnosti hrane na salmonelu pretražen 1.121 uzorak, od čega je bilo 18 pozitivnih nalaza, a do sada je ove godine uzorkovano i pretraženo 2.093 uzorka na prisutnost salmonele od čega je 67 uzoraka hrane bilo pozitivno, objavilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo u priopćenju o inspekciji sigurnosti hrane podsjeća kako sektor veterinarskog javnog zdravstva i sigurnosti hrane izrađuje, a veterinarska inspekcija provodi monitoring hrane životinjskog podrijetla s ciljem kontrola mikrobioloških kriterija u hrani, kontrola aditiva u hrani, najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani te kontrole otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva.

Kontrole, odnosno uzorkovanja provode se na razini prerade i stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj.

Po podacima Ministarstva, tijekom 2015. godine pretraženo je ukupno 5.929 uzoraka hrane, od čega 2.191 uzorak na mikrobiološke kriterije sigurnosti hrane.

"Od 2.191 uzoraka na mikrobiološki kriterij sigurnosti hrane na salmonelu je pretražen 1.121 uzorak, od čega je bilo ukupno 18 pozitivnih nalaza - devet  u mesu peradi, sedam u mljevenom mesu i dva u mesnim pripravcima koji ne sadrže meso peradi. 

U 2016. godini (do sada) je na mikrobiološke parametre uzorkovano i pretraženo ukupno 2.093 uzorka na prisutnost salmonele od čega je 67 uzoraka hrane bilo pozitivno", navodi se u priopćenju. 

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako upravo pojačano kontroliraju subjekte u poslovanju s hranom i veterinarske inspekcije su na cijelom terenu Republike Hrvatske još od prošlog tjedna.

"Uz kontrolne aktivnosti predviđene godišnjim planovima, ministar Tolušić je, već prvi tjedan svojeg mandata, zatražio dodatne kontrole distributivnih centara trgovačkih lanaca te objavu svih informacija javnosti.

Stoga Ministarstvo objavljuje svaku incidentnu ali i potencijalno incidentnu situaciju s terena i odmah o tome izvještavamo javnost priopćenjima", ističu iz Ministarstva poljoprivrede, koje u priopćenju iznosi i detaljnije podatke o službenim kontrolama veterinarske inspekcije.

Po tim podacima, tijekom prošle godine su od ukupno 21.980 provedenih službenih kontrola, veterinarski inspektori proveli 4.902 službene kontrole u području hrane. Od toga, tijekom 1.686 službenih kontrola utvrđene su nesukladnosti. Lani su veterinarski inspektori ukupno izdali 1.933 rješenja (po jednom predmetu može biti više rješenja) i 56 optužnih prijedloga.

 Od početka ove godine do 17. studenoga od ukupno 16.642 provedene službene kontrole veterinarski inspektori su proveli 4.242 službene kontrole u području hrane. Od toga su tijekom 1.714 službenih kontrola utvrđene nesukladnosti. Tijekom 2016. godine veterinarski inspektori izdali su ukupno 1.931 rješenje i 48 optužnih prijedloga, podaci su Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva također navode kako u Republici Hrvatskoj radi ukupno 200 veterinarskih inspektora u okviru Ministarstva poljoprivrede te 274 ovlaštenih veterinara u kontrolnim tijelima (akreditirane pravne osobe s delegiranim ovlastima).

>> Ponovno salmonela! Kaufland povlači pileći zabatak u rinfuzi

Ključne riječi

Komentara 3

GO
golub
17:38 18.11.2016.

Dakle ove godine objavili nešto više zaraženog mesa iz razloga smrtnih slučajeva, a sanitarna inspekcija je sramota pravne Hrvatske.

DO
dobarsavjet
18:02 18.11.2016.

Ovo je tragedija, preventive nema već kada je sve gotovo puka konstatacija.

AO
ante.oreskovic75
17:54 18.11.2016.

Čemu obavještavati javnost.Tu hranu ne koriste političari niti bogati.A pojedini smrtni slučaj može se i zanemariti.Do kuda ide Očaj koji nam čine bez odgovornosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije