Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tlo na Jadranu podrhtava više puta u istom satu

U subotu ujutro seizmološka služba zabilježila je dva podrhtavanja u Novom i okolici, gdje se, u više sljedova, isto dogodilo i 25. ožujka, a dan prije treslo se u Zadru i Dubrovniku
04. travnja 2011. u 12:00 2 komentara 10 prikaza
potres
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok se promatraju katastrofalne posljedice potresa i tsunamija u Japanu, često se zaboravlja da je i Hrvatska seizmički vrlo “živahna”. Premda stručnjaci ne mogu dati odgovore na pitanja gdje će se dogoditi potres i koje jakosti jer vremenske dosljednosti nema, priroda, čini se, ima svoj ritam. Tako su podrhtavanja tla i u nas u posljednja tri mjeseca učestala, događaju se dan za danom. No, što nam Zemlja “priprema” duboko u svojoj unutrašnjosti, još je velika enigma. Najdublja žarišta potresa dosad su zabilježena na dubinama većima od 700 kilometara. A da potresi prekrajaju i povijest potvrđuje primjer Dubrovnika. Davne 1667. grad je poharao potres koji je uzeo tri tisuće žrtava, čime je završeno i zlatno doba Dubrovačke Republike. Jadran je trusno područje, a gomilanje malih potresa u serijama ostavlja prostora razmišljanju prijeti li nam katastrofa.

Svi ujutro

Dva potresa koje su seizmografi Hrvatske seizmološke službe zabilježili u subotu, 2. travnja, s epicentrom u zaleđu Novog Vinodolskog – prvi u 4.53, magnitude 1,3 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, i drugi nakon manje od sata, u 5.39, s magnitudom 1,4 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II stupnja MCS-a – još su jedna potvrda učestalijeg podrhtavanja tla na Jadranu.

Naime, samo dan prije u 8.35 zabilježen je umjeren potres i u Biogradu s epicentrom u podmorju. Magnituda potresa iznosila je 2,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja MCS ljestvice. Tlo je na Jadranu podrhtavalo i u ožujku. Hrvatska seizmološka služba zabilježila je u zaleđu Novog Vinodolskog seriju slabih potresa i 25. ožujka. Najjači potres u tom slijedu dogodio se u 3.49 minuta i imao je magnitudu 2,6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja MCS ljestvice. Kao prema zadanoj matrici, dan prije potres je zabilježen sjeverno od Zadra, magnitude 2,3 prema Richteru te intenziteta III-IV stupnja u epicentru prema MCS ljestvici, ali i pet kilometara istočno od Dubrovnika, gdje je u 5.02 registriran potres od 3,1 po Richteru koji se osjetio intenzitetom IV-V stupnjeva MCS ljestvice.

Ne donose štetu

Potres je 8. ožujka zabilježen i na Velebitu, magnitude 2,4 po Richteru. Stanovnici Novog Vinodolskog slab su potres, magnitude 1,6 po Richteru, osjetili i 23. veljače. Još 9. veljače zatreslo se i 15 kilometara jugoistočno od Benkovca. U siječnju se potres osjetio kod Rijeke, u Klani, kada su seizmografi zabilježili magnitudu 1,9 po Richteru, a u epicentru II stupnja MCS-a, te u Zagvozdu 27. siječnja. Uglavnom su to podrhtavanja koja ne donose materijalnu štetu, iako kod ljudi mogu izazvati nelagodu i strah.

U unutrašnjosti Zemlje “kre

U unutrašnjosti Zemlje “krenulo” već u siječnju
Podrhtavanja ove godine nije pošteđena ni unutrašnjost Hrvatske. Potres četiri kilometra od Siska zabilježen je 26. ožujka u 23.16, magnitude 2,4 po Richteru, koji se u epicentralnom području osjetio intenzitetom III stupnja MCS-a. Seizmografi su 5. veljače zabilježili slab potres desetak kilometara od Samobora, blizu mjesta Kupec Dol, bio je magnitude 2,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je II stupnja MCS ljestvice, te još 7. siječnja u 14.25 minuta sjeveroistočno od Zagreba, kod mjesta Goranec, s jačinom od 2,4 po Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III stupnja MCS ljestvice.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • -obrisani-:

    Samo cu reci ovo: BOG VIDI SVE ! ! !

  • -obrisani-:

    HARP.program na Allasci radi danonocno tako su UZDRMALI I JAPAN.hihiihhiihihi