Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Tito je ubijao nevine Talijane, treba mu oduzeti odlikovanje'

Salvini: Žalosno je što su ove žrtve nekim Talijanima manje bitne jer su ih ubili komunisti
11. veljače 2020. u 16:29 176 komentara 11924 prikaza
Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Lud je tko negira holokaust i lud je onaj tko negira fojbe. To je neprijatelj kojega treba suzbiti kao i indiferentnost, nasilje i neznanje, kazao je čelnik talijanske Lige Matteo Salvini jučer na margini postavljanja vijenca kod fojbe u Monrupinu pokraj Trsta, na Dan sjećanja na talijanske žrtve koje su proganjali i u krške jame bacali Titovi partizani.

Matteo Salvini DENIS ROMAC Čime će nas šokirati Salvini na dan sjećanja na žrtve fojbi

Vijenci su položeni i na fojbu u Bazovici, također pokraj Trsta, gdje su, osim Salvinija, bili i Maurizio Gasparri kao predstavnik Senata, ministar za odnose s parlamentom Federico D’Inca, čelnica stranke Talijanska braća Giorgia Meloni... Poslijepodne je u Senatu održana komemoracija kojoj su uz predsjednicu Senata Elisabettu Casellati prisustvovali i predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico i premijer Giuseppe Conte.

Pravo etničko čišćenje

Salvini je objavom na Twitteru odao “počast mučenicima fojbi, tisućama muškaraca, žena i djece koje su komunisti masakrirali samo zato što su bili Talijani”.

Casellati je priopćila da “sjećanje na fojbe znači sjećanje na tisuće žrtava, sjećanje na egzodus i tragediju stotina tisuća Talijana protjeranih s njihovih prostora te je to moralni imperativ i temeljno učenje koje treba prenijeti novim generacijama. Previše se godina o toj drami vodila neka vrsta građanskog kulturnog rata koji je doveo do protupovijesnog, protutalijanskog i protuhumanog negacionizma.”

Salvini je preko društvenih mreža priopćio kako bi Dan sjećanja trebao cijelu zemlju ujediniti u sjećanju na tisuće “žena, muškaraca i djece masakriranih samo zato što su bili Talijani. To je bilo pravo etničko čišćenje koje su proveli slavenski komunisti, i ne samo oni.”

Trg grada Passignano Sul Trasimeno u Gajnicama Passignano sul Trasimeno Za prijatelje iz Italije bila bi uvreda micanje trga s imenom njihova grada

– Potrebno se sjećati tih događaja iz prošlosti kako se u budućnosti više ne bi dogodilo takvo zvjerstvo – poručio je Salvini i dodao kako je žalosno što ima još onih koji smatraju da postoje mrtvi prvog reda i mrtvi drugog reda, po kojima su ti “Talijani malo manje mrtvi jer su ih ubili komunisti”, ali dodao je da ima još mali broj takvih negacionista.

I ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Facebooku je poručio kako su “predugo bili zaboravljeni oni ubijeni i bačeni u krške jame, fojbe, simbol terora, ubijeni u logorima ili primorani na egzodus”. Mnoge talijanske civile u Furlaniji-Julijskoj krajini, Kvarneru i Dalmaciji “eliminirale su jugoslavenske milicije na koncu i poslije Drugog svjetskog rata”. Di Maio poziva da se ne zaborave ti događaji koje treba pretvoriti u učenje i veličanje vrijednosti mira. Zaborav i negacija nepravde i smrti najgori su neprijatelji s kojima se treba suočiti kako ni jedno mučenje ili ubojstvo u bilo kojim povijesno-političkim okolnostima ne bude zaboravljeno, već da bude upozorenje i novi put.

“Mržnja izaziva osvetu”

Predsjednik republike Sergio Mattarella priopćio je, kako je objavljeno u nedjelju na stranici Quirinala, sjedištu talijanskih predsjednika, kako još ima onih koji niječu fojbe, ali se danas treba sukobiti s jakim osjećajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema onome što se dogodilo u povijesti. A ti događaji “uče nas da mržnja izaziva osvetu, diskriminaciju i hrani drugu mržnju i nasilje”.

Matteo Salvini izgubio u ključnoj regiji Salvinijev poraz na izborima olakšat će rad vladajućima

Na ovogodišnji Dan sjećanja, ustanovljen odlukom parlamenta 2004., politički čelnici uglavnom su se okomili na one koji su negirali tragična stradanja Talijana, a takvih je u Italiji bilo mnogo. Bilo je i onih koji nisu htjeli pomoći talijanskim izbjeglicama, nazivali su ih fašistima i govorili im da se vrate odakle su došli u Italiju.

Nakon što su bili protjerani iz tadašnje komunističke Jugoslavije, Talijani su i u Italiji godinama živjeli u posebnim kampovima, zanemarivani, pa i vrijeđani. Danom sjećanja nastoji se ispraviti ta nepravda. A Meloni traži i da se oduzme odlikovanje koje je Italija svojedobno dala Titu.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar Mad Rascal
  Mad Rascal:

  "Žalosno je što su ove žrtve nekim Talijanima manje bitne jer su ih ubili komunisti". Eh moj Salvini, i u Hrvatskoj je situacija identicna... onih preko pola milijuna Hrvata ciji posmrtni ostaci su zatrpani u preko 1500 jama... i njih ... prikaži još! se tretira kao "malo manje mrtvi jer su ih pobili komunisti"! I u Hrvatskoj jos uvijek dominiraju oni koji nijecu ili umanjuju broj zrtava Kriznog puta, politickih i ideoloskih cistki..., i Hrvati se svakodnevno suocavaju s jakim osjecajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema komunistickim zlocinima. U Italiji se barem govori o tome na najvisoj politickoj razini, u Hrvatskoj se natjecu u guranju "pod tepih" sjecanja na te zlocine i opstruiranju bilo kakvih istrazivanja...

 • Avatar nisam..robot
  nisam..robot:

  Te dogadjaje upravo slave Balkanci u Rijeci na svoj neponovljiv nacin nemastovitosti koji oni zovu "kultura" kiteci se gostima iz ostatka Europe.

 • Bruno_Bear1:

  Koliko je tek pobio Hrvata nakon rata i zato je dobio orden jednog od najvećih zločinaca svijeta.