Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD ZRAKOPLOVA

Tijela putnika iz Cessne na obdukciji, a istraga će trajati mjesecima

Mjesto pada aviona nalazi se na nepristupačnom šumovitom terenu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/10
31.05.2022.
u 18:48

Tek kada ću imati argumente, točne podatke i analize koji će dati odgovore na sva pitanja, moći ćemo govoriti o konkretnom uzroku pada Cessne 182, kaže Danko Petrin, zrakoplovni istražitelj

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo te Danko Petrin, glavni istražitelj iz Agencije za istraživanje avionskih nesreća, završili su istrage na mjestu gdje je u nedjelju oko 11.30 sati pao zrakoplov Cessna 182 na putu iz Splita prema Njemačkoj. Tom su prigodom poginula i četiri putnika, dvoje Nijemaca, pilot Švicarac i hrvatski državljanin Joško Sladojević koji je godinama živio i radio u Stuttgartu u Njemačkoj. Nedavno se vratio u Hrvatsku kako bi tu živio, a na kobni let za Njemačku nagovorili su ga prijatelji.

Letjelicu tražilo 400 ljudi

Odmah po pronalasku letjelice, koju je u ponedjeljak tražilo gotovo 400 ljudi, od čega su više od polovice bili članovi HGSS-a iz čitave Hrvatske koji su nestalu letjelicu tražili i s 13 dronova, mjesto pronalaska osigurala je policija kako bi istražitelji; policija, Županijsko državno odvjetništvo te istražitelj za zrakoplovne nesreće, mogli nesmetano provoditi istragu. Nakon što je ŽDO završio svoj dio istrage, tijela preminulih putnika još su u ponedjeljak prevezena na obdukciju.

– Županijska državna odvjetnica u Karlovcu je 30. svibnja u suradnji s policijskim službenicima PU karlovačke, istražiteljima Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, provela očevid u povodu pada zrakoplova Cessna 182C, koji je 29. svibnja 2022. poletio iz Splita. Prema rezultatima očevida i prikupljenim podacima, utvrđeno je, da je 29. svibnja 2022. oko 11.25 u šumskom predjelu Ćujić Brdo, područje općine Rakovica, došlo do pada zrakoplova Cessna 182, njemačkog vlasnika, u kojem su, u trenutku pada, uz pilota bile još tri osobe. Provedenim očevidom utvrđeno je da su sve četiri osobe smrtno stradale pri padu letjelice. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu naložilo je provođenje obdukcije smrtno stradalih osoba te su u tijeku izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti ove zrakoplovne nesreće – naveli su u ŽDO Karlovac.

VIDEO Mjesto pada aviona nalazi se na nepristupačnom šumovitom terenu

Tijekom utorka je istragu na terenu završio i glavni istražitelj Danko Petrin koji je kazao da sada počinje drugi dio istrage koji i traje daleko duže nego istraga na terenu.

– Iako je istraga na terenu gotova, ne bih iznosio nikakve podatke o uzroku pada letjelice ni zaključke jer ih još nema. Tek kada ću imati argumente, točne podatke i analize koji će dati odgovore na sva pitanja, moći ćemo govoriti o konkretnom razlogu, uzroku pada Cessne 182. Istina je da su meteorološki uvjeti imali velik utjecaj na uzroke pada letjelice, s obzirom na to da su bili, najblaže rečeno, iznimno složeni i nepovoljni za let ovako malog zrakoplova. Sada nam predstoji najduži dio posla, a to je prikupljanje raznih informacija i podataka i njihova analiza. Prije svega, trebaju nam podaci zračne kontrole, dakle očekujemo transkript komunikacije zračne kontrole s Cessnom, plan leta aviona.

Istraga će trajati mjesecima

Činjenica je da je pilot tijekom komunikacije izgovorio apel “mayday” što je poruku koju pilot šalje kada je opasnost za letjelicu i putnike velika, čak po život. Dakle, detalji o njihovoj komunikaciji dat će nam širu sliku o zbivanjima u letjelici. Razmijenit ćemo i dokumentaciju s njemačkim istražnim tijelom, s obzirom na to da je letjelica registrirana u Njemačkoj pa su i kolege uključene u istragu. Sve te podatke moramo prikupiti i analizirati i to će sigurno trajati mjesecima, to je uobičajeno – kazao je Danko Petrin u Broćancu kod Slunja nakon provedene terenske istrage. Kazao je i da nema nikakvih naznaka da bi kontrola leta išta zakazala u ovom slučaju.

– Kontrola leta je pilotu dala sve podatke koji su mu bili važni za put, pa i vremenske uvjete, a zapovjednik aviona, velikog ili malog, donosi odluku o tome hoće li letjeti ili ne. Kontrola leta može za sve zatvoriti aerodrom u slučaju da su loše vremenski uvjeti na aerodromu, što ovdje nije bio slučaj – dodao je Petrin.

Vojni helikopter ostatke zrakoplova trebao je s mjesta nesreće ukloniti tijekom utorka nakon završetka očevida, no zbog loše vidljivosti nije mogao odraditi posao na terenu, pa je dogovor MORH-a i policije da helikopter olupinu ukloni s Broćanske kose gdje je Cessna pala, danas tijekom dana, s obzirom na to da je najavljeno sunčano vrijeme i bolja vidljivost. S obzirom na to da je zrakoplov pao na šumovitom, nepristupačnom terenu koji je obrastao i nalazi se nad vrtačom, to je jedini način uklanjanja. Avion je gotovo potpuno uništen, prepoznatljiv je ostao samo rep aviona, a za prizor koji je zatekao na mjestu tragedije zrakoplovni je istražitelj rekao da nije bio ugodan.

– Ostatke zrakoplova ćemo zbrinuti, osim u slučaju da vlasnik iz Njemačke zatraži drugačije, odnosno da zatraži da mu ga vratimo. U svakom slučaju, vlasnik će odlučiti gdje ćemo zbrinuti olupinu – kazao je Danko Petrin, istražitelj.

Komentara 6

DU
Deleted user
20:03 31.05.2022.

Obzirom koliko istražuju pad onog drona, ovo će trajati godinama, a ne mjesecima.

RA
radolizem
19:03 31.05.2022.

Sada neka izmišljena agencija mora opravdati svoju ulogu pa će se istraga provoditi mjesecima, a troškove istrage u konačnici će platiti porezni obveznici i građani.

RA
radolizem
19:01 31.05.2022.

Nema tu neke velike istrage. Kad su u pitanju velike avio kompanije i kad padne avion s 200 putnika, onda idu istrage, a za ovo je potpuno nebitno. Osim ako zaposlenici neke agencije nemaju interesa mjesecima istraživati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije