Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sex chat

Tele2 anonimnog korisnika tuži za štetu od 400.000 kuna

mobitel,
AFP/PIXSELL
02.09.2011.
u 13:09

Taj je korisnik tijekom siječnja besplatno poslao 17.387 SMS poruka od kojih svaka stoji 6,1 kunu, te u veljači dodatnih 48.764 poruka napravivši potpuno neopaženo račun od čak 403.521 kunu.

Spor između Tele2 i zagrebačkog veletrgovca uslugama s dodatnom vrijednošću IPT-a, kojem treći operater ukupno duguje oko pola milijuna kuna, rezultirao je službenom izjavom Tele2 da mu je netko hakirao sustav za naplatu, doznaje Poslovni dnevnik. To je prvo takvo priznanje u Hrvatskoj, a presedan je i u svjetskim razmjerima.

Sustav za naplatu je informatički sustav koji čini temelj poslovanja svih telekomunikacijskih tvrtki pa telekomi o njemu, jednako kao i banke, ne vole davati nikakve informacije. To je stoga što upravo taj sustav generira mjesečne račune za pretplatnike i obračunava u realnom vremenu potrošnju prepaid korisnika, kojih Tele2 u Hrvatskoj ima više od 700.000 i koji putem tog sustava donesu operateru prihod od milijardu kuna godišnje. U kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja koju je potkraj ožujka Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu uime operatera podnio savjetnik za pravne i regulatorne poslove Tele2 Sandi Radović stoji da je Tele2 utvrdio da je određeni 095 korisnik "izmjenom postavki svojeg mobilnog uređaja onemogućio funkcioniranje sustava kontrole naplate Tele2 d.o.o. jer na prepaid računu nije bilo sredstava". Taj je korisnik tijekom siječnja besplatno poslao 17.387 SMS poruka od kojih svaka stoji 6,1 kunu te u veljači dodatnih 48.764 poruka napravivši potpuno neopaženo račun od čak 403.521 kunu.

To znači da je u siječnju u prosjeku po jednu poruku slao svake dvije minute tokom cijelog dana, a u veljači da je slao više od jedne poruke svake minute. U IPT-u, čiji je suosnivač član uprave SN Holdinga i bivši član Nadzornog odbora Dom Holdinga Joško Marić, ističu da su žrtve loše politike Tele2 u kontroli poslovanja i uvjereni su da je Tele2 izmislio hakiranje i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi izbjegao plaćanje obveza. Član uprave IPT-a Hrvoje Rajić objašnjava optužbu protiv Tele2 time što se dosad ništa slično kod nas nikad nije dogodilo. On kaže da kao jedan od najvećih pružatelja veleprodajnih SMS usluga u Hrvatskoj mjesečno obrade više od tri milijuna SMS-poruka, uključujući i one prema T-Mobileu i Vipnetu. "O kakvom se zapravo problemu unutar Tele2 radi najbolje svjedoči činjenica da smo ih, kad smo primijetili tako velik promet s jednog 095 broja, o tome obavijestili, a oni su odgovorili da u Tele2 ne postoji evidencija o tome", naglašava Rajić.

Dodaje da im je Tele2 tek nekoliko dana kasnije javio da je uočio taj problem i da su blokirali korisnika jer nije imao sredstava za plaćanje već isporučenih SMS-sadržaja. Nastavlja da su im zatim rekli da taj promet neće platiti jer smatraju da ih je korisnik prevario. Igor Tatarević, direktor tvrtke IT Jedan kaže da mu nije poznato na koji je način moguće modificirati postavke mobilnog telefona da se neki pozivi ili SMS-poruke ne naplaćuju. Slično misle i ostali sugovornici iz struke ističući da su sustavi za naplatu jedni od onih IT rješenja koja prolaze najrigoroznije testiranje prije isporuke i da je prije moguće da je netko unio krive postavke, poput tarifnog modela, u sustav za naplatu Tele2 nego da je taj sustav nešto krivo izračunao. U prilog tome navodi se i činjenica da se sporne poruke odnose na sex chat sms usluge te da se navodno radi o osobi koja se u tim porukama predstavljala kao vozač kamiona.

U Tele2 kažu da je njihov sustav za obračun i naplatu troškova bio i ostao točan i pouzdan te da nema govora o tome da je nešto krivo izračunao. "Tele2 poduzima sve raspoložive mjere u svrhu detekcije i sprječavanja zlouporaba zbog čega je korisnicima osigurana visoka razina zaštite. Ovaj slučaj je izolirani primjer u kojem sam korisnik ni na koji način nije oštećen", pojašnjava Junaci. Dodaje da Tele2 prema IPT-u u cijelosti izvršava svoje obveze. No Hrvoje Rajić iz IPT-a upozorava da je Tele2 već imao sličnih problema s naplatom i za razliku od drugih mobilnih operatera ovakve slučajeve uoči tek nakon što račun dosegne više desetaka tisuća kuna.

Komentara 26

KL
klubuhb1
13:48 02.09.2011.

Možda da mi objasni netko mlađi tko šalje puno poruka, ja najme imam podosta godina i mjesečno pošalje desetak poruka, nemam potrebe za više: - 48764 poruke mjesečno -t o ispada 1740 poruka dnevno ili 72,5 poruke svakog sata ilili 1,2 poruke u minuti Tko to radi ? kakva je to poruka, od kolko riječi ?

MO
mocira
14:28 02.09.2011.

Svaka čast majstore. Da i njh neko naguzi!

DO
dormen
20:56 02.09.2011.

Hakirali su sami sebe i pogriješili,jer bi inače korisnici morali platiti taj račun.Nabijanje računa korisnicima je uhodani način stjecanja profita i poslovanja ovog mobilnog operatera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije