Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Talijanka prva u Rovinju povećala grudi matičnim stanicama

Operaciju je vodio japanski kirurg Akita Sadanori, a prva rovinjska pacijentica ima 49 godina i medicinska je sestra
02. ožujka 2011. u 10:46 12 komentara 1263 prikaza
\'01.03.2011.,Rovinj- Klinika ME-Dent. Opreacija estetske kirurgije- povecanje dojki s maticnim stanicama iz masnog tkiva Operaciju je izveo japanski kirurg iz svceucilista Nagasaki Sanadori Akita na
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Stefania Aneda (49) sa Sardinije prva je pacijentica kojoj je u Rovinju obavljena operacija povećanja dojki matičnim stanicama iz masnog tkiva. Time je lijepa Talijanka, inače i sama medicinska sestra, postala i prva osoba kojoj je takva operacija obavljena u nekoj od zemalja bivše Jugoslavije.

Majka troje djece
Operacija je obavljena u Centru za regenerativnu medicinu, privatnoj poliklinici "Me-dent" u Rovinju. Pod stručnim nadgledanjem doktora Akita Sadanori iz Japana liječnički tim poliklinike obavio je operaciju augmentacije grudi metodom prikupljanja matičnih stanica iz masnog tkiva na pacijentici iz Italije.

Glavni direktor Centra za regenerativnu medicinu "Me-dent" dr. Enes Hodžić, specijalist maksilofacijalne kirurgije, potpisao je potkraj prošle godine ugovor o suradnji s Medicinskim fakultetom sveučilišta Nagasaki u Japanu. Rezultat je suradnje i to da su specijalisti centra iz Rovinja bili na edukaciji u Japanu i Norveškoj, a japanski stručnjaci bili su u Rovinju kako bi kolegama predstavili svoja znanja i iskustva. Među njima je i vodeći japanski stručnjak na području regenerativne medicine dr. Akita Sadanori.

I najnovija tehnologija za obavljanje takvih zahvata u Rovinj je stigla iz Japana. Aparat američke kompanije Cytori Therapeutics inače se upotrebljava na području estetske kirurgije i regenerativne medicine, a od sada će se rabiti i u Rovinju.

– O poliklinici u Rovinju čitala sam u talijanskim novinama pa sam se odlučila za operaciju upravo ovdje. Iako i u Milanu postoje ustanove gdje se obavljaju takve operacije, kod vas je to znatno jeftinije. Držim da će me sve ovdje stajati približno 10.000 eura, a u Italiji bih sve to platila oko 25.000 eura. Kako sam rodila troje djece, pogodio me problem s dojkama, kao i mnoge žene nakon porođaja. Moj se suprug složio s time da ispunim svoj san, a moj je san bio da imam dojke za grudnjak broja 3,5. Sada mi treba grudnjak broj 1 – povjerila nam je Stefania Aneda sat prije operacije. Operaciju u rovinjskoj poliklinici vodi Akita Sadanori iz Japana.

– U Japanu se takve operacije obavljaju već osam godina, a dolaze pacijentice iz cijelog svijeta. Katkad i poznate osobe u Japanu, ali to je "top secret" – kaže.

Ekipa od tri liječnika (Akita Sadanori, Enes Hodžić, Dmitri Bulgin) i dvije medicinske sestre operaciju je obavila u utorak. Gospođi Stefaniji injektiranje u dojke trajalo je svega 30 minuta, ali je prije toga liposukcija trajala 1 sat, a centrifugiranje aspirata (masnog tkiva ) jedan i pol sat.

Novi izgled trajan
Za sve koji ne žele "pod nož", ovakva korekcija bit će znatno prihvatljivija, a kako Istarska županija planira turističku ponudu osloniti i na "antiage" i zdravstveni turizam, takve ponude mogu privući turiste, i to one dubljeg džepa. Ta metoda povećanja dojki opisuje se kao jedna od najboljih zato što dojkama trajno ostaje nov izgled, a žena ne gubi osjet.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • sandrina:

  Hoćemo presađivanje matičnih kuna na tekućim računima!!!!

 • Avatar Muhad-Al-Khalifa
  Muhad-Al-Khalifa:

  Izraz lica japanskih stručnjaka (pogotovo onoga na lijevoj strani slike)jasno govori što o ovom zahvatu treba misliti.

 • AnaB1982:

  oćemo vidjet sise prije i poslije... ne mogu si ovako vizualizirati uspješnost operacije :)