Naslovnica Vijesti Svijet

Tajna snimka Sanadera i slovenskog premijera: Ne radi pizdarije

Arhiv tajne službe SOVA otkrio je pet snimki Sanaderovih telefonskih razgovora s Ropom i Janšom, snimljenih na 5 CD-ova
14. lipnja 2017. u 12:11 11 komentara 6827 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Suđenje bivšem slovenskom premijeru Antonu Ropu, koji je optužen za  izdavanje tajnih podataka, otkrilo je da je slovenska obavještajna služba SOVA 2004. godine sustavno pratila i snimala sve telefonske razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera s tadašnjim slovenskim kolegama Ropom i Janezom Janšom, koji ga je te godine naslijedio na čelu vlade, tvrdi slovenski tjednik Reporter, blizak oporbi desnog centra.

Savudrijska vala Granica Slovenci optužuju Hrvatsku za nove incidente u Savudrijskoj vali

Za postojanje tih snimki doznalo se tijekom suđenja Ropu, ali i tijekom rada parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi, a sada je poznat i sadržaj snimki, navodi tjednik Reporter.

Zbog toga što je 2007. u razgovoru s jednim novinarom, koji je sve bez njegova znanja snimao, kazao kako su se Janša i Sanader "dogovarali" o graničnim incidentima u Savudrijskoj vali kako bi se 2004. na izborima djelovalo na birače u korist Janše, a protiv Ropa, Janša  je Ropa već ranije bio tužio zbog klevete, što je sudski riješeno međusobnom nagodbom, ali je protiv Ropa u međuvremenu pokrenut postupak zbog odavanja tajnih podataka novinaru i javnosti pa mu, bude li osuđen, prijeti visoka novčana kazna.

 Razgovori o graničnom prijeporu

Istražujući pozadinu Ropovih navoda da je u spomenuto vrijeme slovenska tajna služba zbog nacionalnih interesa na moru i u Piranskom zaljevu pratila telefonske razgovore hrvatskog premijera, ali ne i slovenske političare, sad je arhiv tajne službe SOVA otkrio pet snimki Sanaderovih telefonskih razgovora s Ropom i Janšom, snimljenih na 5 CD-ova, a većinom se razgovaralo o graničnom prijeporu i tadašnjoj najavi Ropa da će uskratiti potporu svoje vlade ulasku Hrvatske u Europsku uniju, piše Reporter.

Među njima je i razgovor u kojemu Rop kaže hrvatskom kolegi da doslovce "ne radi pizdarije", odnosno da povuče namjeru proglašenja hrvatske zaštićene ekološko-ribolovne zone (ZERP) jer će u suprotnom Slovenija blokirati hrvatsku kandidaturu i članstvo u Europskoj uniji.

Parlamentarnom povjerenstvu za kontrolu tajnih službi, koje je slušalo spomenute snimke u sjedištu slovenske SOVA-e, bio je vrlo zanimljiv i razgovor Sanadera i Janše o incidentu koji se dogodio pred same parlamentarne izbore u Sloveniji u rujnu 2004., kad je hrvatska policija uhitila nekoliko slovenskih članova Pučke stranke (SLS) Janeza i Marjana Podobnika, koji su ilegalno prešli granicu kod Plovanije kako bi izrazili svoju potporu "borcu za slovensku južnu granicu" Jošku Jorasu.
Sanader je tada telefonski iz New Yorka govorio s Janšom, koji je rekao da je Hrvatska time napravila "glupost" koja će utjecati na izborni rezultat u Sloveniji, jer se u to vrijeme Slovenska pučka stranka isticala ekstremističkim izjavama i traženjem pomicanja granice, pa čak i nekim izjavama kako granica u Istri ne bi trebala biti na Dragonji, nego na rijeci Mirni.

Andreja Metelko-Zgombić Metelko-Zgombić: 'Učinjeno je sve za izlazak iz arbitraže sa Slovenijom' Tvrtka Cimos o čijem opstanku ovise Buzet, Roč i Labin 'SLUČAJ CIMOS' Slovenci Hrvatskoj uplatili sedam milijuna eura na temelju duga Janez Janša Među gostima i Orban Janša ponovo izabran za predsjednika najjače slovenske oporbene stranke
RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Možda ću dobiti opomenu, ali bih zamolio autora članka da prostu riječ na P ipak cenzuriraju zbog toga što ovaj portal, naravno, čitaju i mlađe populacije. Nemojte se ljutiti na ovoj dobronamjernoj kritici. Unaprijed hvala!

 • peugeot:

  Sta je to toliko lose uradila Hrvatska, pa da za vjecite susjede ima "balkance sa sjevera" - Slovence ?

 • Tihi:

  Gdje je snimak kako su se dogovarali ??? Da nije isto bajka kao onih 10 milijuna eura; 5 milijuna mita kod krunskog svjedoka koji obeća sudu malo sutra dati taj novac, jer nije njegov ... Kako znamo 7 godina i ... prikaži još!a i ništa od toga a kazna 10 godina zatvora za Dr. Sanadera ... Jer svi lopine su priznali da su krali krali krali i gle sve potajno bez mobilnog snimka bez dokaza dali dali; dali zaista dali ? Sve Dr.Ivi Sanaderu koji eto sniman od Slovenaca pravi "pozdarije"" ... Znali su čuli da neće pristati na arbitražu ... - potom je postao pasivni lopov bez dokaza ali sa uskočkim jakim svjedocima !!!!