Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon summita u Madridu

Švedska premijerka odbila demantirati "obećanje" o izručenje 73 osobe Turskoj

Sweden's Prime Minister Magdalena Andersson speaks during press conference
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
1/3
03.07.2022.
u 15:50

U sporazumu potpisanom u utorak na samitu NATO-a u Madridu, Stockholm i Helsinki su se obvezali "brzo i detaljno" proučiti zahtjeve Turske za izručenjem, ali tvrde da nije dato nikakvo obećanje, već da će postupak ovisiti o neovisnim sudovima. Andersson je prije tri dana kazala da će pitanje izručenja "ovisiti o tome koje informacije dobijemo od Turske".

Švedska premijerka Magdalena Andersson u nedjelju je odbila demantirati izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je njezina zemlja, u nastojanju da postane članica NATO-a, zauzvrat "obećala" izručiti Turskoj 73 ljudi, što je u zemlji izazvalo pomutnju i nelagodu.

Usprkos traženju novinara te kurdskih i turskih izbjeglica koji obitavaju u Švedskoj, šefica vlade nije željela reći da li se ili nije vlada na to obvezala, tj. dala obećanje Ankari o izručenje 73 ljudi kako bi uklonila tursku blokadu kandidaturi Švedske i Finske u NATO-u.

"Bila sam ministrica osam godina i nikada nisam govorila o tome što je rečeno za pregovaračkim stolom. I ovo sada me stavlja u tešku situaciju", kazala je socijaldemokratska čelnica.

U sporazumu potpisanom u utorak na samitu NATO-a u Madridu, Stockholm i Helsinki su se obvezali "brzo i detaljno" proučiti zahtjeve Turske za izručenjem, ali tvrde da nije dato nikakvo obećanje, već da će postupak ovisiti o neovisnim sudovima.

Andersson je prije tri dana kazala da će pitanje izručenja "ovisiti o tome koje informacije dobijemo od Turske".

"U svim izručenjima nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo i, naravno, Europsku konvenciju o izručenju", rekla je tada Andersson.

Predsjednik Erdogan izjavio je u petak da  potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda Turske. 

Govoreći o borbi protiv terorizma nakon samita NATO-a, Erdogan je kazao da ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turske u pogledu terorizma.

"Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio na tisuće djece, nemamo strpljenja za prodavanje magle. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku", poručio je Erdogan.

Istaknuo je kako će pomno pratiti implementaciju točaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

"Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turskoj. Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće", dodao je.

Poručio je da ne bude li Švedska održala obećanje, Turska u tom slučaju ne bi ratificirala sporazum u svom parlamentu.

Andersson je danas pod pritiskom novinara da jasno kaže da li je dato takvo obećanje Turskoj samo ponovila poznato stajalište da će Švedska slijediti švedsko i međunarodno pravo te da će odluku morati donijeti nezavisni sudovi.

 

Komentara 18

AS
Assay
16:28 03.07.2022.

Problem je što je Milanović postavio uvjete,da se neki kokosar iz hdz ohrabrio danas bi paraziti graktali od podrske. No kod hdz se to ne moze dogodit jer su namjesnici globalističke struje u RH. Dakle,postedite me domoljublja,kad jedan Milanović ima više u malom prstu od cjele vrhuske hdza. Nije vam stalo do Hrvata u Hrvatskoj,kamoli u BiH i iseljenistvu,oni su vama prijetnja,jer inace ne bi mogli provodit ovo sto provodite.

UG
ugroženi
16:17 03.07.2022.

Ne želi demantirati!? He, he, he, posao je gadan ali ga netko mora obaviti. Zna se tko vuče poteze kad je stani - pani. Samo presvijetli Plenković okreće i drugi obraz pogleda uprtog prema Briselu. Sad vidimo kako su mu štićenici moralni. Divota jedna. Stvarno su vrijedni prodaje hrvata u BiH.

5S
505.scrtom
16:33 03.07.2022.

haha, nije valjda da će finci i švedi prevarit erdu. on je ionako izjavio da pristup finske i švedske ne ide na potpis sve dok navodne teroriste kurde ne izruče , haha koje muke i natezanja a kao svi složni, prije svega koja sramota izdati jedan ponosan i hrabar narod kao što su kurdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije