Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glišo Kolundžić 17 godina čeka kraj suđenja i odštetu za zapaljenu kuću Antun Klišmanić

"Sudovi u Zadru namjerno odugovlače moj predmet"

'19.01.2010., Zadar - Bivsa kuca Glise Kojundjica na Bilom brigu u Zadru.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
Foto: 'Dino Stanin/PIXSELL'
1/2
16.02.2010.
u 09:10

– Ne mogu shvatiti da se jedan ovako jednostavan postupak, po mišljenju Ustavnog i Vrhovnog suda, toliko odugovlači, a vjerujem da se sve oteže u Županijskom sudu u Zadru, kaže Glišo Kolundžić.

Iako mu je Ustavni sud RH dva puta usvojio ustavnu tužbu te mu je država isplatila 16.700 kuna zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, Glišo Kolundžić, predsjednik odbora za povratak, obnovu i ekonomski i socijalni položaj Srba u Zadarskoj županiji, gotovo 17 godina čeka da se okonča postupak u Općinskom sudu u Zadru da bi dobio odštetu zbog kuće u Zadru koju mu je nepoznati počinitelj zapalio 1991. godine.

Važeća polica

Pravnu bitku započeo je u ožujku 1993. godine, kad je podnio tužbu protiv Croatije osiguranja, a vjerovao je da će svoj novac dobiti jer je još godinu dana od tog događaja imao važeću policu osiguranja. No, nije sve išlo tako glatko, jer su trebale proći godine i mnogobrojne rasprave da dokaže sudu da kuća nije oštećena ratnim razaranjima već da je zapaljena namjerno. Riječ je, kaže, o kući s dva trosobna stana i mini-sportskom dvoranom, koja se nalazila u bivšoj Sutjeskinoj ulici u Zadru.

U veljači 2006. godine Općinski sud donosi prvostupanjsku presudu u Korist Kolundžića kojom se nalaže Croatiji osiguranju da mu isplati odštetu od 161.219 kuna sa zateznim kamatama, koje su trebale teći od 1994. godine.

Žalba na žalbu

No, iznos od 145.000 kuna štete, koja se odnosila za stvari u kući, sud nije uvažio. Kolundžić se nekoliko puta žalio i Županijskom sudu u Zadru te Ustavnom i Vrhovnim sudu, koji je naložio i reviziju slučaja i postupak vratio na ponovno suđenje, no sudskom epilogu još se ne nazire kraj.

– Ne mogu shvatiti da se jedan ovako jednostavan postupak, po mišljenju Ustavnog i Vrhovnog suda, toliko odugovlači, a vjerujem da se sve oteže u Županijskom sudu u Zadru, jer imam saznanja da pojedini suci toga suda imaju izrazito negativan stav prema građanima srpske nacionalnosti. Krše mi se zakonom zajamčena temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom RH i vidljivo je da prema odlukama Vrhovnog suda sudovi niže instance ne poštuju odluku viših sudova – požalio nam se Glišo Kolundžić.

Antun Klišmanić, predsjednik Županijskog suda u Zadru, tvrdi kako nema govora o namjernom odugovlačenju postupka, a što dokazuje da su sudovi u Zadru postupali po žalbama Gliše Kolundžića.

Komentara 10

VI
viviann
09:21 16.02.2010.

Mi isto čekamo na Sudu u Šibeniku da se naš predmet pokrene s mrtve točke, ali od tamo ni mu ni be.

DU
Deleted user
11:02 16.02.2010.

Svim sudionicima agresije na Hrvatsku za naknadu štete oduzeti imovinu i mirovinu !

OB
-obrisani-
22:24 16.02.2010.

Koliko je zavladao duh iz boce tj. stara ustaska rak rana, dovoljno govore komentari nekih sudionika. Nece puno trebati pa cemo opet ratovati, samo se pitam ko ce tada izvuci deblji kraj ....... Trebalo je 1945 uzeti imovine i morovine ustasama a ne da bjeze preko \"pacovskog\" kanala u Vatikan, trebalo je daleko vise zudubriti Bleiburg-ka polja. Pa ne bi povidali i cine delali posli 50 lit !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije